Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,1039 %0.01
44,1387 %-0.19
4.109,75 % -0,57
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Tanıtıldı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Tanıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans salonunda İl Eğitim Denetmenleri, Şube Müdürleri, Ortaokul idarecilerine ve dersi boş olan ortaokul öğretmenlerine yönelik olarak “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” konusunda telekonferans şeklinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

411
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans salonunda İl Eğitim Denetmenleri, Şube Müdürleri, Ortaokul idarecilerine ve dersi boş olan ortaokul öğretmenlerine yönelik olarak “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” konusunda telekonferans şeklinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bilgilendirme toplantısında Çelik; Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel olarak, ortaöğretime geçiş modelinin işlevsel, sürdürülebilir ve esnek bir nitelik göstermesi büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen eğitim politikamızın gereği olarak, ortaöğretime geçiş modeli güncellenmiştir.

Modelin Amacı

Modelin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. Bu modelle; öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmeyi, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmayı, ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamayı, sınav kaygısını sürece yayarak azaltmayı, öğretmenin meslekî performansını artırmayı, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmayı, öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemeyi ve değerlendirmeyi, başarı değerlendirmesini sürece yaymayı, telafi imkânı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmayı, orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmeyi amaçlıyoruz.

Modelin Uygulanması ve Ortak Dersler

Bu model 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilecektir. Ortak değerlendirme kapsamındaki dersler; Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olarak belirlenmiştir. Ortak değerlendirmeler, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacaktır. Ortak değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullarda yalnızca sınava girecek öğrenciler bulunacaktır. Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak, yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir.

Sistemin Uygulanması

Ortak değerlendirmeler orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecektir. Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek, sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacaklardır. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı önceden belirlenen bir hafta sonunda belirlenen sınav merkezlerinde yapılacaktır.

Ortaöğretime Yerleştirmede Esas Alınacak Puanın Hesaplanması

Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının % 30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının % 70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

Yılsonu Başarı Puanının Hesaplanması

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanı, öğrencinin altı temel dersten girdiği merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre hesaplanan puanını ifade eder.

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması

6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının % 30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının % 70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

Ortaöğretime geçiş nasıl gerçekleşecek?

Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak, öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Puan Eşitliği Halinde Ortaöğretime Yerleştirme Nasıl Gerçekleşecek?

Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda; tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı dikkate alınacaktır.

Program sonunda Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş yaptığı konuşmada, “Yeni sistemin Gümüşhane’de herhangi bir sorun çıkmadan başarı ile uygulanacağını, hemen her konuda hazırlıklarımızın tamam olduğu ve bu konuda ilimizin değerli eğitim çalışanları ve okul müdürlerimize inancımızın tam olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda önümüzdeki günlerde kapsamlı bir toplantı ile bu sistemi masaya yatıracağız. Bu vesileyle tüm idareci, öğretmen ve eğitim çalışanlarımıza çalışmalarında üstün başarılar diliyorum” dedi. 
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *