Açıklamada kurban satış ve kesim yerlerine maske, mesafe ve temizlik kurallarına uygun olarak az sayıda kişinin gitmesi, satıcılarla tokalaşma yapılmaması sağlık açısından önem arz ettiği ifade edildi.
Açıklama şu şekilde:
Kurban Satış Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler
-Sağlık Bakanlığının COVİD-19'a karşı ilan etmiş olduğu 14 temel koruma prensibine uyulması,
-Kurban satış yerlerine gün ışığında gidilmesi, maskesiz girilmemesi ve girişte el dezenfeksiyonun yapılması,
-Kurbanlık hayvanların kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesinin kontrol edilmesi, küpesi ve belgesi olmayan hayvanların alınmaması,
-Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin "HaySag" isimli mobil uygulama üzerinden küpe numarası girilerek sorgulanması,
-Hayvan alım – satımlarından sosyal mesafeye dikkat edilmesi, müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmaması,
-Görevli personelin uygun, temiz iş kıyafetleri ve koruyucu giysiler (bone, maske, galoş, eldiven, çizme) giymesi ve mutlaka ağız maskesi kullanılması,
-Maske ve eldiven gibi kişisel hijyen malzemelerin kullanıldıktan sonra atık kutularına atılması,
Kurban Kesim Yerlerinden Alınması Gereken Tedbirler
-Sağlık bakanlığının COVİD-19'a karşı ilan etmiş olduğu 14 temel koruma prensibine uyulması,
-Kesim alanına hayvan sahiplerinin girmemesi, ancak oluşturulan bekleme alanlarına sadece bir hayvan sahibinin /hissedarının aralarındaki sosyal mesafeye koruyacak şekilde ve maskeli olarak alınması,
-Kurban kesim yerleri/kesimhaneler önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimlerin randevu ile yapılması,
-Kurban kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyenlerin kesim randevularının mümkün olduğunca Kurban Bayramının üç gününe alması,
-Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının önlenmesi ve yoğunluk yaşanmaması için vatandaşlarımızın kurbanlarının bayramın ilk gününde kestirmekte ısrarcı davranmaması,
-Kurban kesim yerleri/kesimhaneler önünde bekleyenlerin sosyal mesafeye uymaları ve maske takmaları,
-Kasapların; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanması,
-Kasapların görev yaptıkları süre içerisinde hijyen kuralları COVİD-19 ile ilgili alınması gereken tedbirlere uymaları ve kesim sırasında kullandıkları giysi, eldiven, maske ve ekipmanların kirlilik oluşması durumunda veya belirli aralıklarla değiştirilmesi,
-Her kesimden sonra kesim aletlerinin temizlenmesi,
-Kesim alanlarında maske, eldiven gibi kişisel hijyen malzemelerin kullanıldıktan sonra atık kutularına atılması,
-Kesilen hayvanlara ait hastalıklı olanlar, kesim sırasında oluşan atık ile özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerlerin kesinlikle evcil ve yabanı hayvanlara verilmemesi,
-Kesilen hayvanların kulak küpelerinin oluşturulan kulak küpesi toplama kutusuna atılması,
Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpelerinin ve pasaportlarının, iller arası sevklerinde ise bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur. Küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde ise kulak küpelerinin ve nakil belgesinin, iller arası sevklerinde yine bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması mecburidir. Kulak küpesi ve belgesi olmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecektir. Bunların yanında, kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların veteriner hekimlerimiz tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline müsaade edilecektir. Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların, satış yerlerine girişlerine ve kesimlerine müsaade edilmeyecektir. Ayrıca, kesilen kurbanlık hayvanların kayıtlardan düşülebilmesi için kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.
Kurban Bayramı boyunca nöbetçi veteriner hekimlerimiz tarafından ilimiz genelinde her türlü tedbirin alınmış olup, Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince her türlü kontrol ile denetimleri yapmak ve ihbarları değerlendirmek üzere Tarım İl/İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi Veteriner Hekimlerimizin sürekli sahada olacaktır. Kesilen hayvanlarda hastalıklardan şüphelenilmesi durumunda ise veteriner hekimlerimizden yardım alınması gerekmektedir.
Kurbanlık hayvanların alımında, kesiminde ve kurban etlerinin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususları içeren 2021 yılı Kurban Rehberi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla yayınlanmıştır. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir.