Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşmelerinde söz alarak kanun metni üzerinde olmak üzere Gümüşhane’nin güzellikleri ve sorunları hakkında konuşan Küçük, başta Tersun Tüneli, Torul-Tirebolu yolu ve maden firmalarının karşılaştığı sorunları dile getirdi.
Konuşmasında 35 sıra sayılı kanun teklifinin içeriğine genel olarak bakıldığında turizm amaçlı kiralanan konutlara ilişkin kayıt dışılığın önüne geçmek amacı ile turizm sektörünü ilgilendiren çeşitli düzenlemeler yer aldığını ve teklifte emeklilere bir defaya mahsup olmak üzere 5 bin TL ödeme yapılmasına ilişkin hükümlere değinen Küçük, “Ülkemizin sahip olduğu yüksek turizm potansiyelinin verimli ve etkili bir şekilde değerlendirilmesi için turizm gelirlerinin artırılması ve turizm sektöründe kayıt dışılığın azaltılması yönünde düzenlemeler içeren kanun teklifini destekliyoruz. Yine kanun teklifinin içerisinde yer alan emeklilerimize 1 defaya mahsus olmak üzere yapılacak olan 5 bin liralık ödemeyi desteklediğimizi, ayrıca emeklilerimizin sosyal ve ekonomik refahının artmasını sağlayacak her düzenlemeye MHP olarak desteklerimizi sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.
“Madencilik faaliyetlerini sürdüren firmalar ciddi sorunlar ile karşı karşıyadır”
Konuşmasının devamında Gümüşhane’yi gündemine alan Milletvekili Küçük, kapanmak üzere olan GÜMÜŞTAŞ madencilik başta olmak üzere diğer madencilik faaliyetleriyle ilgili sıkıntıların yaşandığına değinerek, “Gümüşhane ilimizin ekonomisinin büyük bir kısmını Madencilik oluşturmaktadır. Madenciliğin ilimizde teşvik edilmesiyle beraber bugün ilimiz maden ihraç eden şehirler arasındadır. İlimizde madencilik faaliyetlerini sürdüren firmalar ciddi sorunlar ile karşı karşıyadır. Şehrimiz madenciliği ile ilgili sondaj çalışmaları yürüten firmalarımızın faaliyetlerine devam etmesi açısından Çed Raporu, Orman İzinleri, Ruhsat Bedelleri, Ruhsat Devirleri büyük sorun oluşturmaktadır. Mevcut çalışan personellerin sosyal hakları ve madencilik faaliyetinde bulunan firmaların karşılaştığı sorunların ortaya iyi konularak şehrimize yapılacak madencilik yatırımlarının ve ihracatının son derece cazip hale getirilmesi önem arz etmektedir” diye konuştu.
“Tarıma Dayalı (Besi) Organize Sanayi Bölgesi kurulması önem arz etmektedir”
Gümüşhane’de hayvancılığın gelişmesi için besicilik alanında organize bir alan oluşturularak bu sektörde faaliyet gösteren kişilerin bölgede sağlıklı bir çalışma alanına kavuşturulmasının önemine vurgu yapan Küçük, “Bu alanda sağlanacak yeni iş olanakları ile istihdamın arttırılması, hayvancılık faaliyetlerinde ırk ıslahı, işletmelerde hijyen şartlarının sağlanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, kültür ırk hayvan varlığının artırılması için Tarıma Dayalı (Besi) Organize Sanayi Bölgesi kurulması önem arz etmektedir. İklim değişimiyle birlikte tarımın da değişmesi ile ilçelerimizde deneme üretimleri başarılı bir şekilde devam eden Kara buğday, Lavanta, kuru fasulye ve nohuttan sonra Yalancı safran da denilen aspir ilimizin yeni tarımsal ürünü olmuştur. Kentimiz; hububat, bakliyat, yem bitkileri, ıtri bitkiler, Kuşburnu alanlarında organik tarım yapmaya oldukça elverişlidir. Yöremize özgün bir ürün olan Pestil-Köme Üretimi başlı başına bir sektöre dönüşmüş durumda. Sadece iç piyasaya değil bütün dünya ülkelerine ihracat yapılmaktadır. İlimizde bal, dut, ceviz gibi pestilin hammaddeleri yeterli düzeyde üretilmediğinden dolayı ihtiyaçlar başka illerden zaman zaman da yurtdışından İthal edilmektedir. Özellikle cevizin gümrük vergisinin yüksek olmasından dolayı yerli üretici mağdur olmaktadır. Yerli üreticilerimizi de mağdur etmeyecek bir vergi oranı ile desteklenmesi bu konuda önemlidir” ifadelerini kullandı.
“Tersun Dağı tünelinin yapılması gereklidir”
Gümüşhane’nin zengin doğal değerlere ve olağanüstü güzelliklere sahip olduğunu ifade eden Küçük, “Doğa parkları, tabiat koruma alanları, yaylaları, dağları, ile kültürel, yerel özellikleri, Tomara Şelalesi, Artabel Gölleri, Tabiat Parkları, Avrupa’nın en uzun ve çaplı ladin ve köknar türlerini barındıran doğal yaşlı ormanıyla Örümcek Ormanı ve Karaca Mağarası bölgemizi turizm merkezi haline getirmektedir. Limni Gölü ve çevresi 200’ün üzerinde endemik bitki çeşidi ile önemli bir bitki inceleme alanıdır. Santa Harabeleri ve Satala Antik Kenti, Krom ve İmara Arkeolojik Sit Alanları gezip görülecek yerlerimizdir. Aktif heyelan sahalarının da olduğu bölgemizde en az maliyetle, güvenli bir şekilde geçişi mümkün kılmak adına Kürtün ilçemiz ile Tirebolu ilçesi arasındaki yolun güvenli bir geçiş güzergahına dönüştürülmesi son derece önemlidir. Derin vadiler ve yüksek dağlarla çevrili bu bölgede ulaşım altyapısının güçlendirilmesi, karayolu ağının iyileştirmesi yapılarak bu yolun, Karadenizi, güneydoğu ve Akdeniz Bölgelerine bağlayan Trabzon Şiran Sivas hattını mesafe anlamında bölgemizin gelişimi için önemli olan Tersun Dağı tünelinin yapılmasının gerekliliği ve bu tünelin bölgesel kalkınma ve ekonomik hareketlenmenin önünü her geçen gün katkı sunacağına inanıyor. Gerekli çalışmaları yapıp bu projeleri hayata geçirmek için takip etmeye devam edeceğiz. Devletimiz tarafından doğru çözüm önerileri ve yakın takibi ile devlet yatırımlarının teşviğiyle, üretim kapasitesinin artmasıyla ilimiz ekonomisine ve istihdamına kattı sağlanacağına inanmaktayız” dedi.
Maden konusunda katılmıyorum gümüşhaneli olarak maden aramalar daha da zorlaştırılmalı köylerin doğallığını,sularını kurutup cebleri para dolarak ve memlekete kazandıklarının %5 paybile bırakmadan çekip gidiyor geriye maden atıkları,siyanür havuzlarından başka bişey bırakmıyorlar bunca yıl işletilen madenlerden dolayı Gümüşhane elle gösterilir memleket olabilirdi para babalarının cebi doldu memleket yine aynı Gümüşhane doğasıyla turizimle yatırım yaparak birşeyler yapın doğayı bozarak değil ,tekstil,çağrı merkezi üretim teşvikli yatırımlar olsun bizim memleketi havasını doğasını sevdiğimiz için bekliyoruz doğasını madencilere peşkeş cekemeyiz