Mükemmel Misafir Sofraları Hazırlamanın İncelikleri

Sevdiklerinizi evde ağırlamaya hazırlanıyor ve her şeyin mükemmel olmasını istiyorsunuz. Kendi ellerinizle hazırladığınız yemekleri sunacağınız sofranın kusursuz olması için detaylara önem vermeli, önerilerimizi dikkate almalısınız. İşte mükemmel sofra kurmanın sırları:

Mükemmel Misafir Sofraları Hazırlamanın İncelikleri

Sevdiklerinizi evde ağırlamaya hazırlanıyor ve her şeyin mükemmel olmasını istiyorsunuz. Kendi ellerinizle hazırladığınız yemekleri sunacağınız sofranın kusursuz olması için detaylara önem vermeli, önerilerimizi dikkate almalısınız. İşte mükemmel sofra kurmanın sırları:

Tema Belirleyerek Başlayın

Her sofranın bir teması olmalı, menüden dekorasyona, yemek takımından aksesuarlara kadar tüm detaylar bu çerçevede belirlenmeli. Siz de sofranız için bir tema belirleyerek hazırlıklara başlayabilirsiniz. Örneğin Ege teması seçiyorsanız sofranızda Ege ile özdeşleşen lacivert beyaz renklere, lavanta çiçeklerine, zeytinyağlılara yer verebilirsiniz. Benzer şekilde, egzotik temada bir sofra da kurabilirsiniz. Yeşil çiçeklerin süslediği sofrada masif ahşap masa kullanabilir, hasır bir runner tercih edebilirsiniz. Yemeklerde dünya mutfağına yönelebilir, sıcak iklimlerin yemeklerini sofranızda ağırlayabilirsiniz.

Sofranızın Eksiklerini Tamamlayın

Temanızı belirledikten sonra sofra takımınızda, aksesuarlarınızda eksik var mı kontrol etmeli ve sofranızdaki gereklilikleri tamamlamalısınız. Suplanız var mı, tabaklar tam mı, çatal bıçaklar hazır mı, kadehler temaya uygun mu baktıktan sonra sofra düzenine yönelebilirsiniz. Her şeyi simetrik bir şekilde, ideal sofra düzeninde yerleştirmelisiniz. Sofranın şıklık sunması için mumlar, çiçekler, inciler, peçete halkaları unutulmamalı. Yemek ardından ikram edeceğiniz kahveler veya çaylar için setlerinizi de hazırlamalısınız. Çay ve fincan takımı için temaya uyumlu ürünler seçmelisiniz.

Davetliler Masada Her Aradığını Bulabilmeli

Mükemmel sofralarda davetlilerin her aradığını kolaylıkla bulabilmesi gerekiyor. İstenen gereçler ve ekstralar için ev sahibinin sürekli mutfağa gidip gelmesi, konukları rahatsız edebiliyor. Bu nedenle sofrada, ihtiyaç duyulabilecek her şeyi bulundurmalısınız. Peçeteler, su bardakları, tuzluk ve biberlik temel ihtiyaçlar arasında sıralanıyor. Bunların yanı sıra sofranın bir kenarında farklı baharatların yer aldığı şık bir baharat takımı bulundurabilirsiniz. İkramlık her tabağın yanında servis kaşığı olduğundan emin olmalı, birkaç tane yedek kaşık, bıçak ve çatalı masaya yakın bir büfeye koymalısınız. Sofrada buz kovası içinde buz, soğuk su, farklı içecek seçenekleri de yer almalı. Tüm ihtiyaçları masa çevresinde bulundurarak çok fazla mutfağa gitmeden servisi tamamlayabilirsiniz.

Oturma Düzeniniz Belli Olmalı

Eğer kalabalık bir grup ağırlıyorsanız, oturma düzeninizin belli olmasına özen göstermelisiniz. Böylece olası karışıklıkların önüne geçebilirsiniz. Masa düzeni oluştururken, konuklarınızın yakınlığını göz önüne alabilir veya tanıştırmak istediğiniz, iyi anlaşabileceğini düşündüğünüz kişileri birbirine yakın oturtabilirsiniz. Masa düzeninde genel kaideler de bulunuyor. Ev sahiplerinin masanın iki başına oturması öneriliyor. Böylece konuklar sohbet içinde iki ev sahibine de yakın olabiliyor. Ev sahiplerinin sağındaki sandalyeler, masada onların en yakın oldukları kişilere ayrılıyor. Onların karşısına ise yeni konukların oturması, ortama daha kolay alışmalarına yardımcı oluyor. Kimin nereye oturacağını belirledikten sonra servislerin üstüne birer not kartı bırakarak konuklarınızı yönlendirebilirsiniz.

Yemek Seçimi Konusunda Önemli Notlar

  • Ziyafet sofralarında yemesi zor ve zahmetli olan yemeklerden uzak durmalısınız.
  • Bol sarımsaklı, kötü koku bırakan yemekleri kalabalık sofralarda tercih etmemelisiniz.
  • Menüde aynı türden (iki salçalı, iki yumurtalı gibi) iki yemeğe yer vermemelisiniz.
  • Hafif bir başlangıç, ardından ara sıcak, ana yemek, tatlı servis ederek sunum yapmalısınız.
  • Misafirlere sofraya oturmadan önce içecek bir şeyler ikram edebilirsiniz.
  • Her yemeğin ardından servis tabağı alınmalı ve yeni çatal bıçakla yemeğe devam edilmeli.
  • Menüdeki her yemek sıcak olmamalı. Örneğin sıcak bir çorba, börek, sıcak yemek ve sufleden oluşan bir yemek doğru bir menü örneği oluşturmuyor. Menüde hem sıcak hem de soğuk yemeklere bir arada yer vermeye özen göstermelisiniz.
  • Menüye ikramlık aperatifler, salata, peynir tabağı, meyve ve çikolata tabakları ekleyebilirsiniz.

                                                                                                                                                                                            

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER