Hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketilen bir meze olarak bilinen humus, nohutla hazırlanmaktadır. Detaylı şekilde humus nedir sorusuna yanıt vererek iştah açan yazımıza başlayacağız. Hummus, Arapça’da “nohut” kelimesinin karşılığıdır ve pek çok ülkede severek tüketilmektedir. Öylesine çok sevilmiştir ki Nefis Yemek Tariflerinde de 500’den fazla pratik humus tarifleri yerini almıştır. Sofraları lezzetlendirirken renklendirmek isteyenlere önerilen humus tarifi, herkesin yapabileceği şekilde pratik bir yardımcı yemektir.
Gönüllerde taht kuran, yemeklerin lezzetini ikiye katlayan, çok kolay şekilde hazırlanan humusu daha önce denemediyseniz artık deneme sırası sizde! Size yardımcı olacak bilgiler ise bu yazımızda!
En özel yemek davetlerinizde masanızda iz bırakmak isterseniz; mutlaka sitemizde yer alan birbirinden kolay humus tariflerini deneyebilirsiniz. Nokta atışı yapan fotoğraflı ve videolu humus yapımı tarifleri sayesinde, dilediğiniz menüyü taçlandırmış olursunuz. Tahin ve nohut ezmesinin bir araya gelip ufak dokunuşlarla süslendiği bu mezeyi evde denemek isterseniz; humus püf noktalarıyla bu yazımızda size fikir olacak!
Humus İçin Gerekli Olan Malzemeler
Humus yapılışı için gerekli olan temel malzeme nohut ve tahindir. Diğer malzemeleri de listemize ekleyelim ve tüm maddeleri bir araya getirdikten sonra kolları humus yapımı için sıvayalım. Tam ölçüler için mutlaka linki incelemelisiniz. Kıvamını tutturmak için malzemelerin ölçüsü mühim olacak. Bu lezzeti denediğinizde her öğüne eklemek isteyeceksiniz!
Tarif için: Humus Tarifi
- Nohut
- Tahin
- Limon suyu
- Kimyon
- Tuz
- Pul biberi
- Karabiber
- Sarımsak
- Ilık su
Süsleme Malzemeleri:
- Tereyağı
- Sumak
- Kırmızı toz biber
- Maydanoz
- Haşlanmış nohut
Humus Nasıl Yapılır?
Tüm malzemeler tezgaha çıktıysa şimdi humus nasıl yapılır sorusunu uygulamalı şekilde yanıtlayacağız. Bir yandan tarifimizi linkten incelerken bir yandan da malzemelerle humus yapımına başlayabilirsiniz.
- Yaklaşık 5000 kişinin defterine eklediği ve sık sık hazırladığı humus tarifi için nohutlarınızı haşlamanız gerekiyor.
- Eğer dondurucuda haşlanmış nohutunuz varsa, kısa bir süre için sıcak suda kaynatıp suyunu süzebilirsiniz. Bu işlem size zaman kazandıracaktır.
- Haşlanan nohutları blender ya da doğrayıcı cihazdan geçirirseniz pürüzsüz bir kıvam alırsınız. Bu aşamada ılık suyla karıştırmalısınız. Zira, nohutlar ılık su olmadan yumuşak bir kıvam alamaz.
- Püre kıvamına gelen nohutların üzerine listede önerilen malzemeler eklendikten sonra güzelce tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Süsleme malzemelerini en son aşamada kullanacaksınız.
- Tahinle lezzetlenen nohut ezmesine diğer malzemeler de eklendiğinde humusu yemek için son bir adımınız kalacak. Son dokunuş sunum ve süsleme!
- Masanızda iştah açan humus yer almadan önce tereyağını ve kırmızı toz biberi eritin. Servis tabağına güzelce yerleştirdiğiniz humus üzerine kızmış yağı gezdirin ve dilerseniz ince doğranmış maydanozları serpiştirin.
Humus Hangi Yemeklerle Servis Edilir?
- Humus Güneydoğu Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde ana yemek olarak tüketilmektedir.
- Hazırlanan humus üzerine kızarmış sucuk ve pastırma ilave edilerek doyuruculuğu artmaktadır.
- Dolgun bir menü hazırlamak isterseniz humusu her zaman sunabilirsiniz.
- Özellikle de balık ve et yemeklerinin olduğu öğünlerde humus afiyetle tüketilir.
- Beş çayı, davetler ve vegan menüleri için de humus olmazsa olmaz bir yiyecek olarak sunulur.
Humus Yapımında Püf Noktalar Nelerdir?
- Lezzetli bir humus servis etmek için nohutların çok iyi şekilde haşlanması gerekir.
- Eğer plansız bir şekilde humus yapacaksanız, düdüklü tencerede nohutları 30 dakika kadar haşlayabilirsiniz.
- Yarın için humus planlıyorsanız; akşamdan nohutları ıslatıp gün içinde haşlamaya geçebilirsiniz.
- Humus yerken dilinize sarımsak taneleri gelmemesi için nohutu ezerken sarımsakları da ekleyebilirsiniz. Böylece sarımsaklar da püre haline gelecek ve humusa aroma verecektir.
- Tahin, humusa kıvam ve tat vereceği için damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz. Çok fazla eklenen tahin humusun tadını acı hale getirebilir.
- Humusu süslerken kornişon turşuyu ufak ufak doğrayıp üzerine ekleyebilirsiniz.
- Haşlanmış ve toz biberli tereyağ ile sotelenmiş nohutları da süsleme aşamasında kullanırsanız; iştah açan bir görünüm elde edersiniz.
- Humus yanına kıtır ekmekler ve porsiyonluk lavaş eklemeniz de önerilir. Yer aldığı menüde doyuruculuğu yükseltir.
Humus Hangi Yörenin Yemeğidir?
- Akdeniz’in ve Orta Doğu ülkelerinin paylaşılması zor yemeği olan humus, sık sık gündeme gelmektedir.
- Pek çok ülke humusu sahiplenmiştir ve yöresel yemekler listesine eklemiştir.
- Humus kelimesinin kökenine indiğinizde, hummus: nohut anlamına gelmektedir. Bu kelime Arapça’dan geldiği için Arap ülkelerinin yemeği olduğu anlaşılmaktadır.
- Türkiye’de Mersin, Tarsus, Adana, Antep, Hatay gibi bölgelerde yaygın şekilde yapılır ve tüketilir.
- Humus artık evrensel ve lezzetli bir meze olarak sofralara konuk olur.
Emziren Anneler Humus Tüketebilir Mi?
- Nohut ve sarımsağın bağırsakta gaz yaptığı bilinmektedir. Bu konu gündeme geldikçe tatlı telaşlı anneler acaba humus yiyebilir miyim diye düşünmektedir.
- Nohut bağırsaklarda gaza neden olacağı için ölçülü tüketilmesi önerilen bir besindir. Humus içinde yer aldığında yine ölçülü tüketilmelidir.
- B vitamini açısından zengin olan humusu evde kolayca denemek ve kısa sürede hazırlamak için Nefis Yemek Tariflerinde yer alan 500’den fazla humus tarifini inceleyebilirsiniz!