Ülkemiz dört bir yanında birbirinden şahane ve görülmeye değer illere sahiptir. Bu illerden biri olan Yalova da son derece güzel ve gezilmeye değer bir ildir. Yalova’da yaşayan halk da gelen turistler de Yalova’yı çok severler. Mutlaka görülmesi gereken güzellikleri, birbirinden lezzetli yöresel tatları, doğal güzellikleri ve yüzlerce yıl öncenin izlerini taşıyan tarihi yapılardan dolayı Yalova ülkemizin güzide güzellikleri arasında yer alır. Yalova’da nereye gidilmeli, Yalova’da ne yenmeli, Yalova’nın ilçeleri gibi her türlü bilgi ise internette de sıklıkla araştırılmaktadır. İşte Yalova hakkında merak edilen her şey…
Yalova Nerede?
Yalova, ülkemizde yarımada ve dağların arasında kurulmuş, şahane bir konuma sahip olan bir ildir. Samanlı Dağları ile Armutlu Yarımadasının kuzeyine yerleşmiş olan Yalova, Marmara’nın güneydoğusunda yer alır. Hem kuzeyinde hem de batısında Marmara Denizi varken, doğusunda Kocaeli yer alır. Güneyinde ise Bursa bulunur.
Yalova, yüz ölçümü açısından bakıldığında ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip olan ilidir. Aynı zamanda denize olan kıyılarının uzunluğu ise oldukça fazladır. Ovalarının fazla olması ve verimli olması ise bölgede meyve ve sebze yetiştiriciliğinin ileri olmasını sağlar. Yalova’nın yüzölçümünün neredeyse %80’i tarım arazileri, ormanlık alanlar ve meralardan oluşur.
Yalova’nın ilçeleri
Yalova, merkezinin dışında 5 ilçeye sahiptir. Her biri birbirinden güzel olan ilçeleri arasında en popüler olan ise Çınarcık diyebiliriz. İşte Yalova’nın ilçeleri:
- Çınarcık
- Altınova
- Armutlu
- Termal
- Çiftlikköy
- Merkez
Yalova’da nüfus yoğunluğu en çok merkezde toplansa da ikici sırada Çiftlikköy ve Çınarcık gelir. 1929 yılında merkezi kurulan Yalova’nın diğer ilçeleri ise 1995 senesinde kurulmuştur.
Yalova’da Ne Yenir?
Yalova’ya gelen insanların ilk merak ettiği sorulardan biri Yalova’da ne yenmesi gerektiğidir. Özellikle turist olarak giden insanlar, gittikleri yerde hem yenecek güzel lezzetleri tatmak isterler hem de gezilecek ve görülmeye değer yerleri görmek isterler. Yalova’ya gelen insanların yiyebileceği Yalova’ya özgü yemeklerden bazıları:
- Yumurta dolması: yumurtanın haşlanarak sarısının çeşitli malzemelerle karıştırılıp hazırlanmasıyla elde edilir. İç kısım farklı malzemelerle doldurulduktan sonra yumurta sarısına bulanıp kızartılır. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmez öğünleri arasında yer alır.
- Yalova sütlüsü: yalova’nın patent alınmış meşhur tatlılarından biri olan Yalova sütlüsü, yiyenlerin bayıldığı tatlardan biridir. Yufka ile yapılan bu tatlıyı yemeden Yalova’dan ayrılmayın. Ceviz veya fıstık konan yufkalar, kat kat dizilip fırında pişirilir. En son sütle hazırlanan bir şerbet dökülerek servis edilir.
- Kaçamak: genelde kahvaltılarda tercih edilen bu lezzetin kahramanı ise mısır unudur. Kaynar suya dökülen mısır unu helva kıvamını aldığında salça, yağ veya pekmezle tatlandırılarak servis edilir. Yöre halkının vazgeçilmez kahvaltılıklarından biridir.
- Cennet Küngü: yaygın olarak Armutlu’da nişan gelenekleri arasında yer alan bir lezzettir. Nişan sonrası kız tarafı, erkek tarafına ikram eder. Hamurların şerbet ile lezzetlendirilmesi ile ortaya çıkan bu tatlıya çatal tatlısı da denir.
- Böğür: Yalova’nın etli lezzetleri arasında yer alan böğür, koyun böğrü ile yapılır. Kaburga dolması olarak bilenler de vardır. Kaburganın içine soğan, et, baharatlar ve pilav konarak hazırlanır. Pişme şekli ve lezzeti itibariyle şahane et yemekleri arasında yer alır.
- Tavuklu mantı: yöre halkına has olan yiyeceklerden biridir. Hamurun içine tavuk sakatatı konarak hazırlanır. Soğan ve pirinç de eklenir ve daha sonra fırında pişirilir. Üzerine son olarak et suyu ilave ederek servis edilir.
Yalova’ya geldiğinizde bu harika lezzetleri tatmadan Yalova’dan ayrılmamanız tavsiye edilir. Üstelik her bir lezzetin harika yapıldığı birçok restoran da şehirde yer alır.
Yalova’da Gezilecek Yerler
Yalova’ya giden insanların bir diğer sorusu ile Yalova’da nerelerin gezileceğidir. M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan bir tarihinin olduğu tahmin edilen Yalova’nın tarihi geçmişi görmeye değerdir. Aynı zamanda konumu ve iklimi gereği doğal güzellikleri de oldukça fazladır. Aynı zamanda İstanbul’a yakın olması ve ulaşımın da pratik olmasından dolayı şehirde yaşayanların da asla terk etmek istemediği şehirlerden biridir. Yalova’ya gidenlerin gezebileceği bazı yerler:
- Termal kaplıca fırsatlarını değerlendirmek isteyenlerdenseniz, Yalova Termal ya da Armutlu kaplıcalarına mutlaka uğrayın. Ülkemizin en önemli termal kaynaklarından birine sahip olan Yalova, harika turistik termal tesisleriyle sizlere hizmet vermeye devam ediyor.
- Yürüyen Köşk’ü unutmayın. Atatürk’ün meşhur “ağacı kesmeyin, binayı kaydırın” sözlerini söylediği yer bizzat burasıdır. Dönemin imkanlarını adeta zorlayarak yapılan yoğun çalışma sonucunda 1930 senesinde 4.80 metre yerinden kaydırılan köşktür. Bu şahane köşkü ziyaret ederek gezinize renk katabilirsiniz.
- Suduşen Şelalesi doğasıyla ve şahane havasıyla sizleri kendisine hayran bırakır. Doğal yürüyüş yapma imkanları ve manzara izleme fırsatları sayesinde doğa severlere göre bir yerdir.
- Dipsiz Göl, adından da anlaşılabileceği gibi doğanın gizli güzelliklerinden biridir. Ulaşımın oldukça kolay olduğu bu gölde, adeta büyüleneceksiniz.
- 2005 senesinde açılan Kent Ormanı, yüzlerce ağaç ve hayvan çeşidini barındıran ve oldukça geniş bir alanda bulunan bir doğa harikasıdır. Teras, spor, piknik gibi imkanlar da sunulan bu harika ormanda bir gününüzü doyasıya geçirebilirsiniz.
Tüm bunlar yalnızca Yalova güzelliklerinin bir kısmı olduğundan, mutlaka Yalova’ya yolu düşen her turistin her anını değerlendirmesi için şahane yerleri ziyaret etmesi gerekir.
Yalova hakkındaki diğer bilgilere ve güncel olaylara yalova haber sitesinden ulaşabilirsiniz.
Yalova, tarihi geçmişi, doğa güzellikleri, kendine özgü damak tatları ve yaşamlarıyla oldukça dikkat çekmektedir. Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra deniz imkanıyla da turistlere aranan her imkanı sunarlar. İster deniz keyfi yaparak kıyıların güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz, isterseniz de tarihi ve doğal güzelliklere sahip birçok mekanı ziyaret edebilirsiniz. Bunların dışında ülkemizin dört bir yanından şifa bulmak ve tedavi olmak için termal sularını tercih edenler için de şahane termal otelleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda Yalova Çınar Kültür ve Sanat Festivali her haziran ayında Çınarcık’ta hazırlanır. Konserlerin olduğu, eğlenceli oyunlar ve etkinliklerin yer aldığı bu festivalde pazarlar da kurularak bir eğlence havası yaratılmaktadır. Yüksek katılımlı olmasının yanı sıra 7’den 70’e herkesin eğlendiği bir aktivitedir.
Bir şehirde olması gereken her güzelliğe ve özelliğe sahip olduğu söylenebilen Yalova, yüzölçümü küçük olsa da kalabalık sayılabilen şehirler arasında yer alır. Çınarcık’ın deniz ve kıyı güzelliklerinden Armutlu’nun termal otellerine, merkezde yer alan şahane lezzetlere kadar birçok güzelliğini tadabilir, görebilir ve tadını çıkarabilirsiniz. Mutlaka bir tatilinizde rotanızı Yalova’ya çevirin ve birbirinden şahane güzelliklerinin farkına varın.