GALANDAR AYI BAŞLADI

GALANDAR (Kalandar) Rumi Takvim’in ilk ayıdır. Galandar’ın birinci günü, Miladi Takvim’e göre Ocak ayının 13 ünü 14. gününe bağlayan gün.

Yeni bir yıla girerken evlere bolluk bereket ve huzurlu bir yıl temennisinde bulunulur. Bunu da eskiden köylerde çocuklar ve gençler akşam vakti değişik kıyafetler giyinir, veya deve olur,ev ev dolaşarak bereketli bir yıl geçirilmesi amacıyla ceviz, bulgur, fındık, dut kurusu, pestil, elma-armut kurusu gibi çerezler toplarlar. Toplanan erzaklar halaylar horonlar maniler ile birlikte gece geç vakitlere kadar yenir.

Galandar ; kültürel değerlerin yaşatılması birliğin beraberliğin kuvvetlendirilmesi ve kaybolmaması adına geleneksel olarak yapılan etkinliklerdir.

Bu etkinliklerden biri de galandar  gecesine mahsus pişirilen ekmeğidir. İçine para koyularak fırına verilen hamur Galandar ekmeğine dönüşür. Dilimlenen ekmekte para hangi aile bireyine denk gelir ise gecenin şanslısı olarak kabul edilir. Tepside bulunan ekmekler Galandar gecesine özel ekmektir. Diğer küçük çörekler ise biz de Golot olarak bilinen ekmek türüdür.

Karakışın soğuğu, bacalardan buzların sarkması kapılarda biriken kar kütleleri, zemheri ayının 13 ü gecesi ve İçimizi ısıtan galandar’ın eğlencesidir.

Benimde içinde bulunduğum Galandar gecesi organizasyonlarımız 2018’den bu yana ilimizde kutlanıyordu. Ülkemizde ve dünyada başlayan pandemi nedeni ile 2 yıl ara verilmiş oldu.

Galandar programı ile özellikle gençlerin bu geleneksel şöleni devam ettirmeleri, yöresel mani bilmece, yörenin yaşam tarzını, kullandığı deyimler, mahlaslar ve yöre türkülerini sahneleyerek nesilden nesile aktarımı amaçlanmıştır.

Bu etkinliğimizi kaldığımız yerden devam ettirmek temennisi ile,

Zemherinin ayında

Yürürken battık kara
Açın siz kapıları
Biz geldik Galandara

Evin kara tavuğu

Ağacın kovuğunda

Kimse evsiz kalmasın

Galandar soğuğunda

YORUM EKLE