Ve bu da oldu.
Onca uyarıya rağmen, defalarca yazılıp çizilmesine rağmen, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesinde bir maden işletmesi, ikinci atık barajını yapmak için kazı çalışmalarını başlattı.
Geçtiğimiz yıl ÇED Süreci yaşanan ikinci atık barajı ile ilgili olarak; 18.09.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü tarafından İDK (İnceleme Denetleme Kurulu) toplantısı düzenlendi.
Bugün ikinci atık barajının yapımına başlanmış olması; yapılan İDK toplantısının tam da maden firmasının istediği havada geçtiğini bizlere açıkça göstermektedir.
İDK Toplantısı ile ilgili olarak sadece GÜÇED (Gümüşhane Çevre Derneği), doğabilecek olumsuzlukları gösterir bir rapor sunarak itirazda bulunmuş, onun dışında kılını kıpırdatan olmamıştır.
Gelinen süreçte ise birçok olumsuzluk yaratacak olan ikinci atık barajının yapımına başlanmış ve inşaatı devam etmektedir.
Duyarsızlığın tavan yaptığı Gümüşhane’de Gümüşhane halkına ve ilgililere birkaç soru sormak istiyorum.
Sayın Valimiz;
Pestil-Köme sektörü ve özellikle ceviz yetiştiriciliği ile ilgili olarak bu kadar hamle yapılmışken ve zat-ı alinizin bu sektörün önemi ile ilgili birçok açıklaması var iken, Pestil Köme Üretim Tesislerine sadece 200 metre mesafede olan bir kimyasal depolama tesisinin teşkil edilmesine seyirci mi kalacaksınız?
Sayın Belediye Başkanımız;
Şehri emin olarak ilimizi ziyaret eden konuklarınıza ikram ettiğiniz Pestil-Kömenin üretiminin bir maden firmasının kimyasal atık barajı ile dip dibe yapıldığını söyleyebilecek misiniz?
Sizden önceki belediye başkanının birinci atık barajı için bırakın müsaade etmeyi, yapılması için çaba göstermek kaydı ile yaptığı inanılmaz hatayı bir başka hata ile mi telafi edeceksiniz?
Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız;
İlimizin en fazla yerli ticaret hacmine sahip Pestil-Köme sektörü ile ilgili olarak, kümelenme ve dünya pazarına açılmayı planladığınız bu günlerde, yurt dışına satılacak ürünlerde atık barajının 200 metre yanında kuyu suyu kullanan işletmelerin ürettiği ürünlerin bünyesinde ağır metal bulunması durumunda, ne tür tedbirleri almayı düşünüyorsunuz?
Sayın Gümüşhane Pestilciler Birliği Başkanımız;
Sektörün Gümüşhane'deki temsilcisi olarak pestil sektörünün ülke genelinde kimyasal atıklar ve madencilikle anılmaması için bir çabanız var mıdır?
Ticaret ahlakı çerçevesinde sektörün ilk amacı sağlıklı ürün mü üretmektir; yoksa tek dert para mıdır?
Sayın Devlet Su İşleri Gümüşhane Şube Müdürümüz;
Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Bahçecik İçme Suyu Barajı maden firmasının ikinci atık barajına sadece 1800 metre mesafede iken ÇED raporunda bu uzaklıktan bahsedilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bahçecik İçme Suyu Barajının yapımına başlanılan kimyasal atık depolama barajından hava akımı, buharlaşma ve yoğunlaşma yolu ile etkilenmeyeceği hususunda bizleri ve kamuoyunu teknik bir raporla yapacağınız açıklama ile aydınlatıp herhangi bir kimyasal kirlilik oluşmayacağını taahhüt edebilir misiniz?
Sayın Gümüşhane İl Sağlık Müdürümüz;
Son aylarda Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerine devam maden işletmesi çalışanlarından 30 un üzerinde kişinin Gümüşhane Devlet Hastanesi bünyesinde yapılan kontrollerinde ''kanlarında yüksek oranda kurşun (%40 üzerinde solunum yolu ile alınan)'' çıktığı ve bazılarının İstanbul Mesleki Hastalıklar Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alındığı doğru mudur?
Sayın müdürümüz Gümüşhane’de madencilik faaliyetleri öncesi ve sonrası solunum ve kanser hastalıkları ile ilgili istatistikleri, var ise bizlerle paylaşabilir mi?
Bu istatistikler yok ise neden yoktur ve madenciliğe bağlı hastalıkların gizli tutulması konusunda üst akıllar tarafından sizin görev zamanınızda ya da öncesinde bir talimat geldiği söylentileri doğru mudur?
Kıymetli Tekke ve Bahçecik Köyü Sakinleri;
İkinci atık barajına 200 metre mesafede yerleşim yerleriniz var iken, ÇED dosyasında ''en yakın yerleşim yerine uzaklık'' olarak 1500 metre mesafedeki Bahçecik Köyü merkezinin gösterilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İkinci atık barajının hemen altında bulunan ve aktif olarak tarımsal faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz meyve ve sebze bahçelerinizin kesinlikle yok olacağı söz konusu iken siz bu duruma sessiz mi kalacaksınız?
Kanun gereği ikinci atık barajının organize sanayi bölgesi alanı içerisinde olduğu için halkın katılımı toplantısı yapılmamasını, Tekke ve Bahçecik halkının hiçe sayılması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bahçecik köyü sakinleri bundan sonraki ömürlerini ağır metal soluyarak mı geçirecekler?
Gümüşhane’de insan sağlığının hiçe sayıldığını görmek yüreğimizi yakmaktadır. Yakın gelecekte madencilik sektöründen kaynaklı solunum yoluna bağlı hastalıklarla bozulan genetik yapılar ve özürlü doğan çocuklarla karşılaşacağız.
Bu asla çığırtkanlık değildir. Bu gerçeğin ta kendisidir.
Yetkililerimiz ciddiye alıp, koltuklarının hakkını verip, bu sorulara cevap verir ya da vermezler. Bu kendi bilecekleri iştir.
Lakin Gümüşhane halkının artık uyanması gerekmektedir. Çünkü Gümüşhane’de işler hiç ama hiç yolunda değil.
Şehrimizin adının madencilik ile değil pestili, kömesi, cevizi, dutu, elması ve organik tarımsal faaliyetleri ile anılması dileği ile,
Sağlıcakla Kalın.
Gümüşhane'nin Geleceği İçin Cevap Beklenen Sorular