2013 Yılı Gümüşhanevi Yılı Olsun

AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, Miladi 2013 yılının Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nin doğumunun 200. yıldönümü olması nedeniyle şehrin bu abidevi şahsiyeti gereği gibi anması gerektiğini belirterek, 'Buradan Valilik ve Belediye başta olmak üzere tüm toplumsal kesimlere çağrıda bulunmak istiyorum: 2013 yılı Gümüşhane’de Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi yılı ilan edilsin. Herkesi bu anlamda bu şerefli yola hizmet için yarışa davet ediyoruz' dedi.

2013 Yılı Gümüşhanevi Yılı Olsun
AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, Miladi 2013 yılının Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’nin doğumunun 200. yıldönümü olması nedeniyle şehrin bu abidevi şahsiyeti gereği gibi anması gerektiğini belirterek, “Buradan Valilik ve Belediye başta olmak üzere tüm toplumsal kesimlere çağrıda bulunmak istiyorum: 2013 yılı Gümüşhane’de Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi yılı ilan edilsin. Herkesi bu anlamda bu şerefli yola hizmet için yarışa davet ediyoruz” dedi.

Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin bu yıl ilkini sonbaharda düzenleyeceği Uluslararası Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi sempozyumunu büyük bir coşku ile karşıladıklarını ifade eden Çimen, “Bu açıdan üniversitemizin girişimi her türlü takdirin üzerinde, çok anlamlı bir gayret olarak ortaya çıkmıştır. Bu sempozyum, üniversite-şehir bütünleşmesinin de en güzel örneklerinden biri olarak görülmeli, Gümüşhane’nin marka kent olma iradesinin tecellisi olarak değerlendirilmelidir. Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Günaydın'a, İlahiyat Fakültesinde görev yapan akademisyenlerimize ve sempozyum düzenleme kuruluna şehrimiz adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“21. YÜZYIL, MANEVİYAT ASRI OLACAK”

Konuyla ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaşan Başkan Çimen, 21. yüzyılın tüm dünyada maneviyat değerlerinin yeniden gündeme geldiği bir çağ olarak dikkat çektiğini söyledi. Doğuda ve batıda dünya kültür mirasının ortak değerleri olarak görülen şahsiyetlerin UNESCO tarafından ele alınarak insanlığın önüne getirildiğini anımsatan Çimen, “Medeniyetimiz; dünya kültürünün gelişmesine yaptığı katkılarla, yetiştirdiği dev şahsiyetlerle, mevcut uygarlığa derinden etki etmiş bir medeniyettir. Bugün Hazreti Mevlana’nın eserleri, başta ABD olmak üzere batı medeniyetinin büyük şehirlerinde dikkatle ele alınmakta, kitleler tarafından büyük bir ilgiyle okunmaktadır. Herşeyin maddi yüzüyle ele alındığı materyalist bir çağın sonuna gelmiş bulunan insanlık, derin sancılarına çözüm aramaktadır. Bu kapsamda Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde küresel ölçekte hayata geçirilen  ‘Medeniyetler İttifakı girişimi takdire şayandır. İşte böyle bir ortamda, görüş alanımıza ve gündemimize gelen maneviyat önderlerimizden biri olan Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri, maddi ve manevi gelişmemizin altın kurallarını bizlere sunmaktadır. O’nu bu açıdan her yönüyle ele almalı, örnek şahsiyetini gelecek nesillere taşımalıyız. Bu her şeyden önce Gümüşhane’nin ve Gümüşhane insanının sahip çıkması gereken bir tarihi sorumluluktur” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞHANE, GÜMÜŞHANEVİ HZ.’Nİ HAKKIYLA TANIMIYOR

Ahmed Ziyaüddin-i Gümüşhanevi Hazretleri’ne Gümüşhane’nin bugüne kadar hakkıyla sahip çıkamamasının üzüntüsünü yaşadığını belirten AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, “Burada bir anımı hemşehrilerimle paylaşmak istiyorum. Yıllar önce vatani görevimi yerine getirirken, bir komutanımızın benim Gümüşhaneli olduğumu öğrendiğinde bana sorduğu ‘Gümüşhane’nin neyi meşhur’ sorusuna her Gümüşhaneli gibi ‘Elması, pestili meşhur’ cevabı vermiştim. Komutanım da bana ‘Gümüşhaneli, Gümüşhanevi Hazretlerini tanımıyor musun?’ diye sormuştu. Bu bende derin bir algı uyandırmış, varlığıma adeta işlemişti. O zaman anlamıştım ki, bu gönüller sultanının yoluna ram olmuş gönül erleri var her yerde. İnsanın derin hakikatini araştıran her yol ehli, Gümüşhanevi Hazretleriyle gönül bağı içinde oluyor ve hikmetini içine sindirip mektebini aziz biliyor. Böyle bir şahsiyete sahip bir şehrin insanı olduğum için hep onur duydum. Ama ne yazık ki şehrimiz bu hakikat eri, Allah dostunu yeterince tanımıyor, öğretilerini yeni nesillere aktaramıyor.” dedi.

Bu doğrultuda AK Parti Gümüşhane İl Başkanlığı olarak dev afişler hazırlatıp parti binası başta olmak üzere, şehrin ana arterlerine bunları astıklarını söyleyen Başkan Çimen, “Böyle bir ortamda ve zeminde herkes, her kurum, üzerine düşen sorumluluğa uygun hareket etmelidir. Bugün Hazreti Mevlana nasıl Konya ilimizi Konya yapan ana değerse, Gümüşhanevi Hazretleri de Gümüşhane’yi ayakta tutan en esaslı manevi değer ve dinamik olarak bu şehirde merkezi bir konumda ele alınmalıdır. Üniversitemizin açılıp, ilahiyat fakültemizin kurulmasıyla artık bu eksikliğimiz de hızlı bir şekilde gideriliyor hamdolsun. Düzenlenecek sempozyumu da işte bu açıdan değerlendirmek gerek” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET DÖNEMİNDE ZİYASI HEP PARLADI”

Yüce İslam dinine bin yıldır sancaktarlık yapmakla, asli izzet ve şerefini taçlandıran milletimizin yetiştirdiği son devrin en önemli simalarından biri olan Gümüşhanevi Hazretleri’nin doğumunun bu yıl iki yüzüncü yıldönümü olması nedeniyle artık meseleyi çok daha ciddi bir hassasiyetle ele alınması gerektiğine vurgu yapan Çimen, “Bu çerçevede şehrimizde Gümüşhanevi Kütüphane ve Müzesi oluşturulması için gereken her ne ise onu yapmak için uğraş veriyoruz. Bilindiği gibi Hazreti Pir, hayatta iken her yerde dergah ile birlikte kütüphaneler kurma yolunda çok önemli bir vizyonu bize miras bıraktı. Doğu Karadeniz illerinden başta Trabzon- Of, Çaykara, Rize- Güneyce ve Bayburt’ta kurduğu dergah ve kütüphaneler bu bölgelerden Cumhuriyet döneminde güçlü alimler ve akademisyenlerin yetişmesine zemin oldu. Bu, Gümüşhanevi Hazretleri’nin bu toprakların geleceğini nasıl belirlediğinin güzel örneklerinden biridir. Bu mektepten yetişenlerin,  ülkenin her bir coğrafyasında nasıl bir irade ile hayata, O Allah dostunun mührünü nasıl nakşettiklerini görebilirler. Hatta bu gün bile tüm İslam coğrafyasında dinamik etkisiyle hayatını sürdüren faal Gümüşhanevi dostları ve şakirtleri vardır. Bu, müthiş bir vizyonun, tarifi imkansız bir onurun, ebediyen bu şehre ve insanına ihsanı olarak görülmeli ve bu misyonu geleceğe taşıma azmini omuzlarımıza yüklemelidir.” dedi.

“CAMİLERDE “RAMUZ’EL E HADİS” DERSLERİ OKUTULSUN”

Gümüşhane Müftülüğü’ne de bir çağrıda bulunan Başkan Çimen, Gümüşhanevi Hazretleri’nin çok önemli bir eseri olan “Ramuz’el E Hadis” kitabının şehirdeki camilerde de düzenli olarak okutulmasının taşıdığı öneme vurgu yaparak, “Bu her şeyden önce bizim şehrimizde bir gelenek halini almalı. Komşu şehir olan Trabzon’da bu anlamda yıllardır zaten bir uygulama var, ama bizde bu doğrultuda bir uygulama maalesef olmadı. Bir an önce konunun kurumsallaşmasını istiyoruz. Dışarıdan bu şehre gelen bir insan, bu şehrin bir büyük arifin, sufi muhaddisin doğduğu il olduğunu hissetmelidir. İşte o doğrultuda bir kent kimliği geliştirilmelidir. El ele verip bu doğrultuda düşünmeli, güç birliği ile bu uğurda gayret göstermeliyiz” diye konuştu.

“GÜMÜŞHANEVİ’NİN OLAĞANÜSTÜ HİKMET YOLCULUĞU”

Çimen, sözlerine şöyle sonlandırdı: “Gümüşhanevi Hazretleri’ni düşünmek, İslam’ın geleceğini düşünmektir. İslam’ın geleceğini düşünmek ise insanlığın yeryüzündeki serüvenini ve kaderini düşünmektir. Hazreti Pir’in iki yönlü bir etkisinden söz etmek mümkün; biri halihazırda maneviyat alanındaki talebeleri yoluyla süren etkisi. Diğeri tarihte bıraktığı mirası ve yöntemi… Bu her an keşfedilmeyi ve yeniden ortaya konulmayı bekleyen çok boyutlu bir maneviyat mirasıdır. AK Parti İl yöneticileriyle önümüzdeki günlerde Allah’ın izniyle Trabzon ve Rize’ ile İstanbul’da Gümüşhanevi yolunun izini sürmek istiyoruz. Güneyce’de hala ayakta olan dergah ve kütüphane var. Of-Çaykara vadisinde keza kütüphane ile etkisi bugüne kadar süren mektebi. Gümüşhanevi Hazretleri’nin vizyonuna hepimizin ihtiyacı var… Yaşadığı bin sekizyüzlü yıllarda ortaya koyduğu muazzam dinamizmin etkileri hayati değerde etkili olmuş, yolu olan ‘Ziyaiyye Mektebi’ bugüne kadar nüfuzunu göstermiştir. İdealleri bugünün dünyasında artık yepyeni bir anlayışla yeniden ele alınmalıdır. Geçtiğimiz günlerde Konya’da faaliyette bulunan bir yayınevinin ‘Ziyaiyye Külliyatı’ adı altında bir neşriyat yaptığına şahit olduk. Gümüşhanevi’nin vefatından sonra mektebin başına geçen Mustafa Fevzi Efendi Hazretleri’nin kitapları yayınlanmaya başlandı. Bu bir Gümüşhaneli olarak beni ziyadesiyle sevindiren çok önemli bir gelişmedir. Öte yandan Gümüşhanevi Hazretlerinin ‘Hakikat Bilgisi’ne ulaşmak yolunda ömrünü adadığı o müthiş otobiyografik öyküsünün, edebiyatçılar tarafından roman formu içerisinde ele alınarak yazımı için yüksek ödüllü bir ulusal yarışma düzenlemek amacıyla bir dizi girişimimizi buradan herkese müjdelemek istiyorum. TRT tarafından başlatılan ‘Gümüşhanevi Belgeseli’nin ise bir an önce tamamlanarak gösterime girmesini heyecanla beklediğimizi bu vesileyle ifade etmek istiyorum.”
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2013, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER