Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Aldemir gerçekleştirdi.
Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin ilkinin Gümüşhane Üniversitesi ortaklığı ile Mersin’de, ikincisinin ise Gümüşhane Üniversitesi’nde gerçekleştirildiğini aktaran Aldemir, üçüncü Kongre’nin kadim şehir Kilis’te gerçekleştiriliyor olmasının mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, programın içeriği hakkında dinleyicilere bilgiler aktardı.
Açılış Konuşmasını gerçekleştiren Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, program içerisinde, anısına konferans ve panel düzenlenen Âlaeddin Yavaşca ile Sezai Karakoç’tan bahsetti. Rektör Prof. Dr. Zeybek, “Zengin bilimsel içeriklere sahip sunumların gerçekleştirileceği bir sempozyum ile bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Rektör hocamızın ince düşüncesiyle Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca ve Sezai Karakoç anısına bu üçüncü kongreyi tertip etmiş bulunuyoruz. Seri bir şekilde gerçekleştirdiğimiz bu Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin bir sonraki programını sonbaharda Gümüşhane ilimizde yapmayı planlıyoruz. Kongrenin hayırlı, uğurlu ve başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Programın devamında Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli; Prof. Dr. Âlaeddin Yavaşça anısına düzenlenen konferansta “Meşk Geleneğinde Âlaeddin Yavaşca” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Sezai Karakoç anısına düzenlenen panelin başkanlığını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız yaparken; konuşmacı olarak Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Fatih Kanter ve Öğr. Gör. Ali Genç, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Fatih Yalçın ile Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ayyıldız yer aldı. Program sonunda panelistlere Oturum Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız tarafından katılımcı belgesi, misafir Rektörlere ise Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun tarafından plaket takdim edildi.
Farklı başlıklarda zengin içeriklerle çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyumun ilk günkü oturumlarında Edebiyat 4, İslami Bilimler 5, Felsefe 5, Sosyoloji ve Psikoloji 4 olmak üzere 18 sunum gerçekleştirildi. Sempozyumun ikinci günkü oturumlarında ise İletişim ve Finans 5, Siyaset Bilimi ve Yönetim 5, İslami İlimler 6, Eğitim Bilimleri ve Edebiyat, Dil 4, Coğrafya ve Sanat 5 olmak üzere 25 sunum gerçekleştirildi. Kongre, 18 Mart tarihindeki gerçekleştirilen oturumlarla sona erdi.