4 ilçede Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Paneli yapıldı

Gümüşhane Valiliği himayelerinde Gümüşhane Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) işbirliğinde “Çayır, Mera ve Yem Bitkileri” konulu panel 4 ayrı ilçede gerçekleştirildi.

4 ilçede Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Paneli yapıldı

Panellerin ilki Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi Limni Salonunda gerçekleşti. Prof. Dr. Selim Şen moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yolcu “Çayır ve Meralarımızdan Yararlanma Yöntemleri”, Ordu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özlem Uysal Aşçı “Yem Bitkileri Tarımı” ve Uludağ Üniversitesi’nden de Prof. Dr. Önder Canbolat tarafından “Hayvan Besleme İlkeleri ve Silaj Yapımı” konularında sunum yaptı.

Panele Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç ile bazı kurum amirleri, öğretim elemanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılışını gerçekleştiren Tarım ve Orman Müdürü İl Dr. Ahmet Mesut Kıraç “Bu paneldeki konumuz bir ülkenin en önemli doğa zenginliğini oluşturan çayır ve meralar olacaktır. Çayır meralar sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ile birçok bitki, böcek ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaları, arıcılıkta doğrudan üretim alanları olmaları ve kültürü yapılan birçok bitkinin elde edilmesinde gelir kaynağı olmasının yanında kirli havayı temizlediğinden ekosistemin önemli bir öğesidir. Bu paneli düzenlememizdeki amacımız Karadeniz bölgesinin 187 bin hektar toplam tescilli mera alanlarıyla en fazla çayır mera alanlarına sahip illerimizden biri olan Gümüşhane’nin mera ve yaylalarından yararlanmaların ortaya konulmasıdır. Bu mera ve yaylalarda otlatma baskısını azaltmak için yem bitkileriyle ilgili bilgilerin güncelleştirilmesi ve hayvan beslenmesiyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususların ele alınmasıdır. Bu vesileyle de bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tarım, bir ülkede en önemli sektörlerden birini oluşturur. Tarımı dar anlamıyla tanımladığımızda bitkisel üretimi, geniş anlamda tanımladığımızda ise bitki üretimiyle birlikte hayvancılığı kastederiz. Gerek tarım ürünleri gerek hayvancılıkta ürünlerin güvenli erişimi, yakın dönemde yaşamış olduğumuz salgında bizlere bir kez daha konunun ciddiyetini hatırlattı. Öyle görünüyor ki bundan sonra daha da önem kazanacak. Hayvan sayısındaki değişim hayvanlarımızın verim durumları yıllardır tartışılır. Özellikle hayvanlarda yerli ırkların yanına ilave edilmesine rağmen melez cinslerin hayvancılık ve hayvan ürünleriyle ilgili üretim dalgalanmaları, ürün fiyatları halen ciddi şekilde tartışılmaya devam ediyor. Geçmişten günümüze gerek aşırı otlatma, mera alanlarının bilinçsiz kullanımı, gerekse de bilhassa 1950’li yıllarda başlayan meraların sürülerek tarım alanlarına dönüştürülme faaliyetleriyle çayır ve mera alanlarımız önemli ölçüde niteliklerini kaybederek, tahrip olup, daralmış oldu. Meralarımızda çayırlarımızdan hayvanlarımız için yararlanılan kaba yem oranı yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bu nedenle de meralarımıza önemlidir. Hayvanlarla ilgili problemlerin yanına bir de beslenmeyle ilgili verimler eklenince hayvan ürünlerinde üretim oldukça düşüyor. Meraların tahribatı ve yoğun kullanımı sonucunda zamanla buraların erozyona uğramasına ve çölleşmesine sebep olmaktadır. Ciddi bir konu üzerinde durulan bu paneller serisinde başta emeği geçen Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yolcu olmak üzere İl Tarım ve Orman Müdürümüz Dr. Ahmet Mesut Kıraç, ŞİDEF yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Sunumlarıyla Uludağ Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi’nden ilimize ve Üniversitemize teşrif eden birikimlerini akademik tecrübelerini bizlerle hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.”

Panellerin ikincisi Şiran İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kurtuluş Halep’in oturum başkanlığını yaptığı Şiran Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda, üçüncüsü Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda Kelkit İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Şen’in oturum başkanlığında gerçekleşti. Panelin son oturumu ise Köse 60. Yıl Ortaokulu Konferans Salonu’nda Köse İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veysel Soydaş’ın oturum başkanlığında yapıldı. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER