4/C'liler hükümete kırgın!

Türk Büro-Sen Gümüşhane Temsilcisi Tuğrul Kılıç, yaptığı basın açıklamasında 4/C statüsünde çalışan personelin Hükümete kırgın olduklarını söyledi.

4/C'liler hükümete kırgın!
Türk Büro-Sen Gümüşhane Temsilcisi Tuğrul Kılıç, yaptığı basın açıklamasında 4/C statüsünde çalışan personelin Hükümete kırgın olduklarını söyledi.

4/C’li çalışanların umutla beklediği kararnamenin yine hayal kırıklığı yarattığını kaydeden Kılıç, 10 Ocak 2012 Salı Günü Resmi Gazete’de yayımlanan 2012 yılı 4/C kararnamesinin geçici personelin bütün umutlarını suya düşürdüğünü ifade etti.

Kılıç, TBMM’de çalışan geçici personelin kadroya geçirilmesine karşın diğer 4/C’li çalışanların günahları nedir sorusunu sorarken, açıklamasına şu ifadeleri kullandı:

Hükümet tarafından verilen aile yardımı sözü, yayımlanan kararnameyle yalan olmuştur. Oysa, 4-C'li personelin aile yardımından faydalanması için gerekli Bakanlar Kurulu Kararının hazır olduğu Sayın Hayati Yazıcı tarafından, 19 Nisan 2011 tarihinde açıklanmıştı. Açıklamanın üzerinden aylar geçmesine rağmen; somut bir adım atılmamış; genel seçim bitince, hükümet 4/C’lilere verdiği sözü unutmuştur. 4-C'li personelin bu ödenekten mahrum bırakılması, eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmayan bir durum arz etmektedir. Ama ne yazık ki; bir sürü mağduriyetle uğraşmak zorunda kalan 4/C’li personele aile yardımı dahi çok görülmüştür.

4/C’li Personele 1 Ay Maaş Ödenmeme Uygulamasına Devam

Kadro alamayan, aile yardımdan mahrum bırakılan 4/C’lerin; yeni kararnamede de durumlarını iyileştirici hiçbir adım atılmamıştır. Yılın 11 ayı çalışıp, bir ayı işten çıkartılarak maaşsız bir şekilde “başlarının çaresine” bakmaları istenen 4/C’liler, bu yılda yine bir ay çalıştırılmayacaklardır. 1 ay çalışmamak; evine ekmek götürememek, kirasını ödeyememek, ısınamamak, elektrik ve su faturasını ödeyememek demektir.

Fazla Çalışma Ücreti Olmadan Çalıştırılıyorlar

4/C’li personele fazla çalışma ücretinin ödenmesini engelleyen Bakanlar Kurulu Kararında geçen bazı maddelerin iptali için dava açılmış ve Danıştay 12. Dairesi’nin vermiş olduğu kararla Bakanlar Kurulu Kararının 5. maddesinin 3. cümlesinde geçen “Bu çalışma karşılığında herhangi bir ek ücret ödenmez” hükmü iptal edilmiş olup; Danıştay kararına rağmen, 4/C’li personelin yapmış oldukları fazla çalışmalarına ilişkin fazla çalışma cetvelleri tutulmamakta ve fazla çalışmaları karşılığında hak etmiş oldukları fazla çalışma ücretlerini ödenmemektedir.

4/C’li Yine Mağdur Edildi

Öte yandan, memurlar gibi 4/C’li personele de enflasyon farkı oranında yapılan %2.7 oranında ki artışla, bir kere daha sefalet ücretine mahkum edilmiştir. 4/C’li çalışanlar hem özlük hakları hem de ücret konusunda adaletsizliğe uğramakta, hükümet tarafından sürekli görmezden gelinmektedirler.

Kamuda çalışanlar arasında en kısıtlı haklara sahip olan kesim ise hiç şüphesiz ki; 657 sayılı Kanunun 4-C maddesi uyarınca çalıştırılan geçici personeldir. Bu kapsamda çalıştırılan personelin yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları bulunmazken; maaşları da son derece düşüktür.

Kurumlarında ki aynı işi yapan emsalleri olan kadrolu personelden %50 daha az maaş almaktadırlar. Böylelikle devlet kurumlarında çalışma barışı bozulmakta, aynı iş yerinde çalışanlar arasında huzursuzluk doğmaktadır.

4/C’ kadrosunda çalışan binlerce personel, hükümete kırgındır. Kendilerine verilen sözlerin hiç biri tutulmayan ve seçimden seçime boş vaatlerde bulunmak için hatırlanan 4/C’li personel, kendilerini anlayacak, haklarını teslim edecek, hakkaniyet ölçüleri içerisinde bir davranış beklemektedir.
Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2012, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER