Akçay'dan asgari ücrete muafiyet çağrısı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, asgari ücret artışına itirazlarının olmadığını fakat istihdam üzerindeki vergi ve sigorta yüklerinin KOBİ'leri ciddi manada sıkıntıya soktuğunu belirterek bir dizi önerilerde bulundu.

Akçay'dan asgari ücrete muafiyet çağrısı
 Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, asgari ücret artışına itirazlarının olmadığını fakat istihdam üzerindeki vergi ve sigorta yüklerinin KOBİ'leri ciddi manada sıkıntıya soktuğunu belirterek bir dizi önerilerde bulundu.

“YENİ YÜKLERE MUAFİYET UYGULANMAZSA KAYIT DIŞI İSTİHDAM OLUŞABİLİR”

Yaptığı açıklamada asgari ücrette yapılacak artışla birlikte KOBİ'lerin istihdam sağlamasının zora gireceğini, asgari ücretin artışı ile istihdam üzerinde artacak olan yeni yüklere muafiyetler uygulanması gerektiğini vurgulayan Akçay, aksi taktirde kayıt dışı istihdamın oluşmasından endişe ettiklerini söyledi.

“MAAŞIN YARISI KADAR VERGİ YÜKÜ İLAVE GELECEKTİR”

Asgari ücret artışının tamamının işveren üzerine bırakılması ile kayıt dışı istihdamın artması sonucunda KOBİ'lerin küçülmeye gitmelerinin, bir kısmının da kapanmasının kaçınılmaz hale geleceğini savunan Akçay, “2023 hedeflerimizin yakalanabilmesi ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflerken, ekonomisi gelişmiş bu devletlerle bizim KOBİ'lerimizin şartları  birbiri ile eşit olmalıdır. 1.300 TL net asgari ücretin işverene maliyeti 1.940 TL olacaktır. Burada görüldüğü gibi bir maaşın yarısı kadar vergi yükü ilave gelecektir. Çalışanlarımızın gelir düzeyinin yükselmesi iş dünyası olarak bizleri mutlu edecektir. Çalışanların gelir seviyesinin yükselmesi daha fazla tüketim ve daha fazla üretimi beraberinde getirecektir” dedi.

“İLAVE GELECEK BU VERGİ YÜKLERİ GÜMÜŞHANE VE BENZER İLLERDEN MUAF TUTULMALIDIR”

Coğrafi şartların zorluğu, limanı, denizi, havayolu, demiryolu, sınır kapısı ticareti olmayan, yüzde 3 büyümenin olduğu Türkiye’de ve geliri artmayan Gümüşhane’de zaten ağır olan istihdam vergilerinin kişi başına aylık yaklaşık 270 TL artmasının özel sektörün sıkıntısını daha çok arttıracağına vurgu yapan Akçay, “Büyük sermaye ile rekabet edemeyen Gümüşhane esnafı ve tüccarı bu ilave vergi yüklerinin altında zorlanacaktır. Yerel ekonomilerin ve işletmelerin yaşaması için ilave gelecek bu vergi yükleri Gümüşhane ve benzer illerden muaf tutulmalıdır.  Devletimiz asgari ücret üzerinden gelirleri artırmayı düşünmemelidir” diye konuştu.

“YENİ GİRİŞİMCİLER ARADIĞIMIZ BU DÖNEMDE HÜKÜMETİMİZDEN İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKLERİNİ ARTIRMAYACAK BİR DÜZENLEME BEKLİYORUZ”

Hükümetin her konuda özel sektörün yanında olduğunu, ülkenin büyümesinde özel sektörü lokomotif yaptığını dile getiren Akçay, şöyle konuştu: “Hükümetimizin özel sektöre kazandırdığı bu hızın kesilmemesi lazım.  Daha çok istihdam, daha çok üretim, daha çok ihracat, ülke olarak daha çok büyümek, daha çok zenginliktir. Yeni girişimciler aradığımız bu dönemde hükümetimizden istihdam üzerindeki vergi yüklerini artırmayacak bir düzenleme bekliyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2015, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER