Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (EİT-TSO) toplantısı için gittiği Pakistan’dan döndü.
Pakistan’ın Karaçi kentinde yapılan ve 3 gün süren toplantıların ardından ziyaretlerle ilgili bir değerlendirmede bulunan Akçay, ECO-CCI 16. Yürütme Kurulu Çalışma Komiteleri Toplantısına 10 kişiyle katılan Türkiye heyetine TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlık ettiğini söyledi.
ECO-CCI Türkiye Milli Komite Üyesi olarak Yürütme Kurulu ve Komite çalışmalarına katılan Akçay, “Kuruculuğunu Türkiye-İran ve Pakistan’ın yaptığı ECO-CCI teşkilatına Azerbaycan-Türkmenistan-Özbekistan- Tacikistan- Afganistan- Kırgızistan ve Kazakistan’ın da üye olduğu bu teşkilat, bir ekonomik işbirliği teşkilatıdır. ECO-CCI’ın Pakistan’da yapılan bu toplantısı, Pakistan Milli Marşının çalınması ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Bu Kuruluşun hedefi, üye ülkeler arasında ki ticareti artırmak, daha çok işbirliği yapmak, tarihi İpek Yolu’nun yeniden hayata geçirmektir. AB Üyesi Ülkeler arasında çok yüksek olan ticaret hacmi ECO-CCI üyesi Ülkeler arasında yüzde 7’yi bulmuyor. Üye ülkeler arasında yapılan ticarette, engellerin, sorunların neler olduğu taraflarca ortaya konuldu. Üye ülkeler kendilerine düşen işleri ve karşılaştıkları sorunları tartıştılar. TOBB olarak talebimiz ve önerilerimiz, en önemli sorunlardan, vizelerin kolaylaştırılması, Gümrük kapılarındaki zorluklar ve keyfi uygulamalar, yasa dışı engeller, standart dışı yollar, tahkimin kabul edilmemesi, EKOTA (Ekonomik Ticaret Anlaşması)’nın diğer Ülkeler tarafından imza edilmemesi, kotaların yüksekliği, Pakistan’da, İngilizlerden kalan standart dışı demir yolu. Üye ülkeler arasında ki ticareti engelleyen bu sorunların, her Ülke tarafından Hükümetler seviyesinde çözümü istedik. Gümrük kapılarında, dünya üretiminin % 51’ nin, Türkiye’nin doğusunda olduğunu biliyoruz. ECO Bölgesi bu fırsattan faydalanmalıdır. Fuar ve Sergileri açmaya başlamanın zamanı geldi. 2012 Eylül ayında, İran’da Ticaret Fuarı Planlaması yapıldı. ECO-CCI’ın bundan sonraki toplantısının Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı. 21. Yüzyıl, Asya’ nın yüzyılı olacaktır. Dünya üretiminin % 51’ nin ECO Bölgesinde ve tarihi ipekyolu üzerinde oluşunun fırsatını ve zenginliğini, Ülkelerimizde fırsata ve zenginliğe dönüştürme konusunda alınan kararları heyetler kendi hükümetlerine taşıyarak gelecek toplantıda alınan sonuçlar görüşülecek.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2011, 21:57