Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı örnek mücadele sergileyen Türkiye'nin, ekonomide de önemli hamleleri zamanında hayat geçirdiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin Koronavirüsle mücadele kapsamında zorlanacak birçok sektör için can suyu niteliği taşıdığını ifade etti.
Koronavirüs salgınına yönelik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olağanüstü önlemler alındığını belirten GTSO Başkanı İsmail Akçay, Koronavirüs salgınının sadece insan sağlığını değil büyük bir tehdit unsuru olarak dünya piyasalarını alt üst ederek önemli bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
“Açıklanan Paket Sektörlerimize Can Suyu Niteliği Taşımaktadır”
Alınan ilk tedbirler kapsamında ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında da geçici süre ile birçok işyeri ve işletmenin faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını belirten Başkan Akçay, “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak da bizlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin önderliğinde hemen bir çalışmalarımıza başlayarak, üyelerimizin yaşayabilecekleri ekonomik zararı en aza indirebilecek çözüm önerilerini, ilgili bakanlıklara ulaştırılması için ilettik. Bu anlamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasıyla gerçekleştirdiği toplantılar sonrası açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi birçok yönüyle sektörlerimiz açısından can suyu niteliği taşımaktadır ve hemen uygulanmaya başlamıştır. Açıklanan bu destekler bizim taleplerimizin tam karşılığı değildir ancak bunlardan en iyi şekilde faydalanmaya bakacağız. Ülkemizle beraber iş dünyası olarak zor günler yaşıyoruz. Elimizdeki bu desteklerden en iyi şekilde faydalanmaya ve nefes almaya çalışacağız” dedi.
“Taleplerimizin Bir Bölümü Karşılık Buldu”
Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında karşılık bulan talepleri de paylaşan başkan Başkan Akçay, “Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek. Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak. İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek. Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak. Kamu Bankaları reel sektörün finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, işçi çıkarmamak şartıyla ‘İŞ’E DEVAM DESTEĞİ’ hayata geçiriliyor.6 ay ödemesiz,36 ay vadeli yıllık % 7.5 yıllık maliyetli 100 milyon liraya kadar indirimli kredi kullandıracak. 2020 şubat sonu itibariyle kayıtlı çalışan sayısını azaltmayan firmalar kredi desteğinden yararlanabilecek. Bu 6 önemli madde ilettiğimiz taleplerimizin tam karşılığı olmasa da bir kısmına cevap verir nitelikte. Bu ekonomi paketini açıklayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, paketin hazırlanmasında büyük emmeği olan TOBB Başkanımıza ve tüm emeği geçenlere ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.