Övündü köyünde taraflar arasında suyun kullanım hakkına yönelik çıkan anlaşmazlık üzerine 2010 yılında Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesinde suya müdahalenin meni davası açıldı.
Davada iki kez karar verilirken Yargıtay farklı gerekçelerle iki kez Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesi kararını bozdu. Yargıtay bozma kararları üzerine yerel mahkemede dava görülürken bölgede faaliyet gösteren HES firmasının çalışması sonucu dava konusu su kayboldu.
Bunun üzerine Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesi konusuz kalan davada karar verilmesine yer olmadığına karar verdikten sonra dosyayı 3. kez Yargıtay incelemesine gönderdi ve 2022 yılında Yargıtay’ın onama kararı ile kesin hüküm kuruldu.
Tüm bu yaşananların ardından Avukat Eşref Balki tarafından hazırlanan dosya ile konu Anayasa Mahkemesine taşınırken Yüksek Mahkeme taraflara 270 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.
Konuya ilişkin sorularımızı cevaplayan başvurucu vekili Avukat Eşref Balki, “Anayasa'nın 36.maddesinde "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir." şeklinde, yine Anayasa'nın 141. Maddesinde "Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir." şeklinde medeni hak ve yükümlülüklere ilişkin uyuşmazlıkların makul sürede karara bağlanması gerektiğine dair düzenleme mevcuttur. Uzun süren yargılama Makul Sürede Yargılama Hakkının ihlalidir. Bu açıdan Yüksek Mahkeme Kararını olumlu ve güzel bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Savunma makamı olarak önemli bir konuda üksek mahkemeden savunmasına ilişkin olumlu karar bir hukuk başarısıdır.
Av. Eşref Balki yi bu başarısından dolayı tebrik ediyopr kutluyorom.
Ayrpca Dört konaklı olmasından dolayı da gurur duyuyorum.
Başarılar değerli av. Eşref balkı yeğenim...