Programda Gümüşhane Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir tarafından izleyicilere Türk mutfak kültüründe ekmekçiliğin yeri ve önemi aktarıldı. Ayrıca Gümüşhane’nin geleneksel ekmekçilik konusunda Türkiye’nin ender illeri arasında yer aldığı, ülke genelinde 10 adet coğrafi işaretli ekmek arasından 2 tanesinin Gümüşhane’de olmasının şehrin geleneksel ekmekçilik konusunda ne kadar uzmanlaştığını gözler önüne serdiği ifade edildi.
Programın ilerleyen dakikalarında ise Araköy ekmeğinin tarihsel süreci, geleneksel yapım aşamaları ile Anadolu’nun diğer coğrafyalarında yapılan ekmeklerden ayıran özgün özellikleri hakkında bilgiler verildi.
Yöresel ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasının ürünü yaşatacağına değinen Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Ülkemizin dört bir köşesi yöresel ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Özellikle de Gümüşhane ilimiz kendine has doğası, iklim özellikleri, bitki örtüsü, tüketim alışkanlıkları ve diğer coğrafi özellikleri gibi birçok nedenden dolayı yöresel ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu yörelerimizdendir. Kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması için özellikle etkili bir tanıtım ve pazarlama imkanı sağlanmalıdır. Araköy Ekmeği de ilimizin yaşatılması gereken önemli kültürel değerleri arasında yer almaktadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilimizin kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini her daim yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çeşitli programlar ve bilimsel çalışmalar düzenlemeye devam ediyoruz. Bu amaçla da Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir’in Anadolu’muzun geleneksel kültürlerini, ürünlerini izleyiciyle buluşturan ‘Coğrafyadan Kültüre Bağ’ adlı programda verdiği bilgileri değerli buluyor, katkılarından dolayı da kendisine teşekkür ediyorum” dedi.