Artık çölyak hastaları da pestil yiyebilecek

Pestil ve kömenin ana vatanı Gümüşhane’de bilim insanları çölyak hastalarının da pestil tüketebilmesi için glütensiz pestil üretti.

Artık çölyak hastaları da pestil yiyebilecek

Pestil ve kömenin ana vatanı Gümüşhane’de bilim insanları çölyak hastalarının da pestil tüketebilmesi için glütensiz pestil üretti.

İçeriğindeki ceviz, dut, süt, bal ve az miktardaki un ile tam bir enerji deposu olan pestili çölyak hastalarının da yiyebilmesi için yüksek lisans çalışmasını bu alanda yapan Gümüşhaneli Gıda Mühendisi Büşra Yavuz, çalışmasını başarıyla tamamladı.

Hem pestile alternatif ürün çeşidi ekleyebilmek hem de çölyak hastalarının bu ürünü yiyebilmesi için çalışmasını gerçekleştiren Yavuz, araştırmasını başarıyla hedefe ulaşarak tamamladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yavuz, çölyak hastalığının her geçen gün görülme sıklığı artan yaygın bir hastalık haline geldiğini belirterek, “Dünyada her 70 kişi ila 200 kişiden birinde çölyak hastalığı görülmektedir. Türkiye’de çölyak hastalığı federasyonu ülkemizde 95 bin çölyak hastası olduğunu belirtiyor. Bilindiği üzere çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten isimli maddeye vücutlarının bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.  Çölyak hastalığının tedavisinde tek seçenek diyetten, glüten içeren yiyeceklerin tamamen hayatımızdan çıkartılmasıdır” dedi.

“Daha yumuşak pestil üretimi ve glütensiz pestil üretimi hedefine ulaşıldı”

Gümüşhane’de üretilen pestillerde buğday unu tercih edilmesinden dolayı çölyak hastalarının Gümüşhane pestilini tüketmelerinin imkansız olduğunu kaydeden Yavuz, “Yapmış olduğumuz bu çalışma sayesinde glütensiz pestil adı altında alternatif ürün çeşidi sağlanmış olup hem de çölyak hastalarının pestili rahatlıkla tüketebilmeleri sağlanacaktır. Çalışmamda farklı unlar kullanarak pestil formülasyonunda değerlendirme olanaklarını araştırdım. Günümüz pestil üreticileri pestil ve çeşitlerinde yenilebilirliğinde olumlu sonuç almak için daha az sertlikte üretmeye ve saklamaya çalışmaktadırlar. Bu kapsamda çalışmamın hedeflerinden biri olan daha yumuşak pestil üretimi ve glütensiz pestil üretimi hedefine ulaşılmıştır. Çalışmamın bir diğer hedefi depolama ömrünü doğal halini koruyarak uzatmaya yönelik olmuş ve çalışmamda kullandığım farklı komponentlerin su aktivitesine azaltması sonucu depolamaya bağlı olarak mikrobiyal problemlerin daha az olacağını göstermiş olduk ve araştırma çalışmamızda hedefe ulaşarak bitirdik” diye konuştu.

Ailesinin İstanbul’da yaşadığını kendisinin de Gümüşhane Üniversitesinden mezun olduğunu kaydeden Yavuz, “2017 yılında Gıda Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra Fen bilimleri enstitüsünde gıda mühendisliği anabilim dalında yüksek lisans eğitimimi kendi memleketimde kendi üniversitemde yapmaya, memleketimin gelişmesinde, tanınmasında büyük katkısı olan pestil üzerinde yaparak memleketime katkıda bulunmaya karar verdim. Eğitimime devam ederken aynı zamanda kredi ve yurtlar kurumuna hizmet veren özel bir şirkette gıda mühendisi olarak çalışıyorum. Araştırmayı okumayı ve en önemlisi mesleğimi çok seviyorum. Çalışma hayatımdaki hedefim Gümüşhane’de ikamet edip akademisyen olarak araştırmalarıma yenilerini ekleyerek memleketime katkıda bulunmak olacaktır” şeklinde konuştu.

Yavuz'un bilimsel olarak yaptığı çalışmanın ardından Gümüşhane'de pestil üreten 30'dan fazla firmanın girişimci ruh ile biran önce glutensiz pestil üretmesi ciddi boşluk olan pazarda büyük bir alanı doldurması bekleniyor.
 

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2019, 16:38

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
YORUMLAR
kral
kral - 5 yıl Önce

kral pestil ihracatını bile yapıyor bu ürünün 1 yıldır.

Dertli dolap
Dertli dolap - 5 yıl Önce

Tebrik,takdir ve dua.(Biraz önce yazdığım uzunca yorum yok olduğundan mecburen kısa kesiyorum.) NOT:Bu örnek başarıyı,gölgelemek istercesine yapılan ve yapılacak yorumlara teessüf edilir.

Elaziz
Elaziz - 5 yıl Önce

Zaten pestillerin çoğunda un yoktur. Nişasta kullsnılır. Zaten çöluaklılar yer

Seda Coşkun
Seda Coşkun @Elaziz - 4 yıl Önce

Buğday nişastası buğday içerdiği icin glutenlidir. 2018 de istanbul da mısır nişastası diye garanti verdi bende inandim rahatsızlandım tekrar gittiğim de bizim çırak yapmıştır dediler. Insanların hayatlarıyla oynuyorlar. Çölyak hastasıyım ben toz kadar dahil gluten yememem lazim.

Elaziz isimli kişiye cevaben
Elaziz isimli kişiye cevaben - 5 yıl Önce

Pestilde un yoktur, nişasta vardır demişsiniz ya. Glutensiz sandığınız nişasta da buğdaydan elde ediliyor. Pestil yapımında genellikle buğday nişastası kullanılır ki buğday gluten içerir. Çölyaklılar ve gluten hassasiyeti olanlar tüketmemelidir. Mısır nişastası ile yapılırsa o başka. Mısır gluten içermez.

elaziz
elaziz @Elaziz isimli kişiye cevaben - 5 yıl Önce

Arkadaşım nişasta saf elde edilir, gluten içermez... Gıda mühendisleri çok iyi bilir.. :) nişasta saf elde edilir gluten bulunursa ona nişasta denmez.. kaynağının buğday olması glutenli olduğu anlamına gelmez..
ha mısı, ha bugday ha patatesden elde edilsin bu önemli değil. hepsindede glutensiz olur :)))))
ayrıca elazığ tarafında yapılan pestillerde un yoktur demek istedim. nişastayla yapılır ve her doktor bu ürünü glutensiz olarak zaten önerir....

Sıdıka coşkun
Sıdıka coşkun - 4 yıl Önce

Buğday nişastası buğday içerdiği icin glutenli oluyor. Çölyak hastaları mısır nişastası hariç başka birsey tüketmiyor. Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.

SIRADAKİ HABER