Asgari ücrette yük paylaşılsın

AK Parti’nin seçim öncesi vaatleri arasında yer alan, asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması, işçi kesimin de olumlu karşılansa da işveren tablodan rahatsız.

Asgari ücrette yük paylaşılsın
AK Parti’nin seçim öncesi vaatleri arasında yer alan, asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması, işçi kesimin de olumlu karşılansa da işveren tablodan rahatsız.

Gümüşhane’de faaliyet gösteren Gümüşhane Yöre Pestil Sahibi ve MÜSİAD İl Temsilcisi Muammer Taş ile Arazlar Ticaret Limited Şirketi Kurucu Başkanı Zekai Araz, işveren üzerinde oluşan yükün hafifletilmesi gerektiğini savundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Araz, hükümetin kararının kendileri için de Türkiye için de geçerli olan karar olduğunu ancak hükümetin de işverene destek olması gerektiğini ifade etti. Araz; ‘Tabi bu ne şekilde bir destek olur onun takdiri de hükümetimizindir’ dedi. İşveren sendikalarının bu konuda yaptırımcı olacağını inanıyorum. Asgari ücret zammına katılıyorum ama işveren de unutulmamalı. Aynı destek kısmi de olsa işverene verilmeli. Çünkü biz Gümüşhane’de insan çalıştırıyoruz. Şartlarımız belli, çalışma koşullarımız ortada. İşçiye yapılan yardım işverene de kısmen de olsa yapılmalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Gazetemizin asgari ücretle ilgili sorularına cevap veren Taş ise, işveren olarak asgari ücretin daha da fazla olmasını istediklerini fakat işverene yüklenen maliyetin devletin bir kısmını üstlenmesi gerektiğini söyledi. Taş, “Seçimlerden önce hemen hemen her partinin asgari ücretle ilgili seçim vaatleri vardı. Asgari ücret muhatapları öncelikle işveren, çalışan ve hükümet olarak ele alırsak nihayetinde seçim meydanlarında rakamlar söylendi. Bunlar aslında işverenle istişare yaparak belirlenmedi. O günün seçim ortamında belki de en düşüğünü AK Parti söylemişti ve daha mantıklı yaklaşmıştı. Yani 1500- 2000 gibi rakamlar olsaydı çok daha vahim sonuçlar oluşacaktı. Bir işveren olarak ben bu ülkede yaşayan vatandaş olarak elbette asgari ücretin daha fazla olmasını isteriz. Ama işveren maliyetinin yükünün devletin de biraz üstlenmesi lazım. Şu anki üstlenişle ilgili maliyetler yüzde 30 oldu. Devletin işverene maliyeti 2015 verilerine göre 2016’da yüzde 30 artış demektir. Şu anda bir işçinin maliyeti 2 bin 17 lira. 2015’teki maliyeti bin 560 liraydı. Şu anda işverenin üstüne düşen yük 457 lira. Dolayısıyla bu bir yüktür. İnşallah bu yük kayıt dışı istihdama sebep olmaz. İşçi çıkarmalarına sebep olmaz. Önümüzdeki günlerde hükümet bu konuyla ilgili adımları olabilir” şeklinde konuştu.

Taş, “İşveren olarak bizim beklentimiz devletin bu yükte paylaşımcı olması lazım. Ama devleti de anlıyoruz. Son zamanlarda gelişen olaylar var. İşçinin de halini anlıyoruz. Kolay değil geçim. Temennimiz daha çok üretim daha çok kazanç. Hem ülke ekonomisine hem de çalışanlara katkı sağlar diye düşünüyoruz” dedi.

Ülkenin huzurunun çok önemli olduğunu belirten Taş, “Huzur, güvenlik olmayan ülkede ticaretin de, ibadetinde, sağlığın da, çalışma özgürlüğünün de olmazsı söz konusu değil. Dolayısıyla ülkenin huzurunu önemsiyoruz. Hükümetimize son derece destek veriyoruz” diye konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2016, 13:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER