Aydın: Türkiye'nin gelişip büyümesi için başkanlık sistemi şart

AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve AR-GE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Başkanlık Sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aydın: Türkiye'nin gelişip büyümesi için başkanlık sistemi şart
AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve AR-GE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Başkanlık Sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi için başkanlık Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini kaydeden Milletvekili Aydın, " Türkiye AK Parti iktidarı yıllarında kabuğundan sıyrıldı. Ekonomisi gelişen Dünya arenasında söz sahibi olan, geleceğe yönelik politikalar belirleyen, küresel bir etki alanı oluşturmasının yanında bölge lideri olan bir Türkiye ortaya çıktı. G-20 dönem başkanlığını alan Türkiye'nin de dahil olduğu 20 ülkenin 10 tanesi Başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Türkiye artık kulvar değiştirmiştir. Bu yüzden kendimize gelişmekte olan ülkeler gibi değil gelişmiş ülkeleri referans alarak çalışmalarımızı yapmalıyız. Gelişen Batı, Amerika Birleşik Devletleri ve Dünya'nın önde gelen ülkeleri Başkanlık sistemi sayesinde refah seviyelerini geliştirdiler. Biz kendimize bunları rehber edineceğiz " dedi.

“BAŞKANLIK SİTEMİYLE SİYASİ KAZANIMLARIMIZ ARTACAK”

AK Parti'nin başkanlık sistemini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımları için istendiğini belirten Aydın "Başkanlık sistemiyle çok daha güçlü bir siyasi istikrar oluşuyor, çok daha hızlı karar alınıyor, kuvvetler ayrılığı çok daha belirgin ortaya çıkıyor, parlamentonun denetim etkisi çok daha güçlü temsil ediliyor. Bunlar Türkiye’nin lehine" ifadelerini kullandı.

Aydın sözlerine şöyle devam etti: "Biz 'başkanlık sistemi tartışılsın' diyoruz bunu kendimiz için, partimiz için istemiyoruz, bunu Türkiye Cumhuriyeti için istiyoruz. Başkanlık sistemiyle çok daha güçlü bir siyasi istikrar oluşuyor, çok daha hızlı karar alınıyor, kuvvetler ayrılığı çok daha belirgin ortaya çıkıyor, parlamentonun denetim etkisi çok daha güçlü temsil ediliyor. Bunlar ülkemizin lehine olan gelişmeler. Türkiye’yi 2023- 2071 hedeflerine taşıyabilecek olan unsurlar anlamında değerlendirdiğimizde başkanlık sistemi bunu çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirebileceğimiz bir hükümet modelidir, bir yönetim şeklidir.

Bütçesi 4 kat büyümüş, milli geliri 4 kat artmış bir Türkiye var. Faizin yüzde 60’lardan nerelere indiği ortada, enflasyonun nerelere indiği ortada, cari açık ve bütçe açığında ülkenin nereye geldiği ortada. Bunları nasıl başarabildik? Elde ettiğimiz siyasi istikrarla bunu başardık. 90’lı yıllardaki 3 aylık, 10 aylık hükümetler, azınlık hükümetleri, dışarıdan desteklenen hükümetlerin neticesi Türkiye için kayıp oldu. Türkiye’nin sırtına çok büyük bir fatura yüklendi. Bütün bunlar siyasi istikrarsızlıktan dolayı ekonomik anlamda ortaya çıkan maliyetlerdir. 2001 krizinin bugün itibariyle Türkiye’ye maliyeti ortadadır.  Bugün eğer bir başarı varsa parlamenter sistem içerisinde AK Parti’nin yakaladığı siyasi istikrardır. Başkanlık sistemiyle bu siyasi istikrarın sürmesi hedefleniyor. Siyasi istikrar da ekonomik gelişmişliği beraberinde getirir."

Bazı çevrelerin başkanlık sistemine ilişkin görüşleri çarpıtarak konuyu rejim tartışmasına dönüştürdüğüne de işaret eden Aydın, "Başkanlık sisteminin rejimle alakası yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi bellidir, cumhuriyettir. Bu bir hükümet etme, yönetim şeklidir. Bunu da birbirinden ayırmamız gerekir" dedi.

Başkanlık sistemini başarıyla uygulayan ülkelerin incelenerek, Türkiye için bir model oluşturulabileceğini ifade eden Aydın, dünyadaki uygulamalara, Türk yönetim geleneği, örf ve adetlerinden de yararlanılarak son şekli verilmiş bir başkanlık sistemi modeli kazandırılabileceğini kaydetti.

2015 SEÇİMLERİN ANAYASA'YI DEĞİŞTİRECEK GÜCE ULAŞACAĞIZ

Türkiye'nin başkanlık sisteminin yanı sıra 2015 milletvekilliği seçimleri ile birlikte yeni anayasayı yapabilecek güce erişmesi gerektiğini kaydeden Aydın, " Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan bütün vatandaşların ülkenin önünü açmak için çalışması gerekir. Bunun iki yolu var. Birisi başkanlık sistemine geçiş, diğeri de darbe anayasasından kurtulup Türkiye sivil ve demokratik bir anayasa ile yönetilmesini sağlamaktır. Yüce rabbimin izniyle 2015 genel seçimlerinde ak dava çıkaracağı milletvekili sayısıyla bunu yapabilecek güce ulaşacaktır.... Sayın Cumhurbaşkanımızın Bursa konuşmasında belirttiği gibi inşallah AK Parti 400 milletvekili sayısına ulaşacaktır....

Bunun yanında biz de seçimlerden önce AK dava adına Başbakanımızda söz vermiştik. İnşallah bu sözümüzü de yerine getirerek Gümüşhane'de yüzde 70'in üzerinde oy alarak ilimizi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi ak davaya en çok oy veren şehirlerden birisi olacağız.”
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2015, 20:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER