Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyü Çitdüzü mahallesinde bulunan sebze ve meyve bahçesine giren ayılar bütün ürünleri talan etti. Mahalle sakinlerinden Seyfettin Demirci, “Ne fasulye bıraktı ne fındık ne de meyve. Bir yıllık emeğimiz boşa gitti” diyerek dert yandı.
Ayıların 2003 yılında koruma altındaki yaban hayvanları listesine alınmasıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ayı popülasyonunda büyük artış oldu. Özellikle Torul ilçesinin Çit Deresi güzergahında bulunan sebze ve meyve bahçeleri ayılar tarafından talan ediliyor.
Sayısı sürekli artan ayılar yiyecek bulmak için köylülerin bahçelerine, arılarına zarar vermeye başladı. Vurulması durumunda ağır ceza ödemekle karşı karşıya kalan köylüler devlete 'ayılarınıza sahip çıkın' çağrısında bulundu. Ayılar tarafından maddi zarara uğrayan vatandaşlar, ilçe kaymakamlığına başvurarak zararlarının karşılanmasını istiyorlar. Ancak şimdiye kadar somut bir adım atılmadı.
“Ayılardan bizi kurtarın”
Devletin, ayılardan kendilerini kurtarmasını isteyen Seyfettin Demirci, “Bu ayılardan bizi kurtarın. Devlet ayılara sahip çıksın. Ayılarımızı koruyalım ama bize verdikleri zararı kim karşılayacak? Yaban hayatını koruyalım. Koruyalım ama bir yıllık emeğimiz heba olup gidiyor” dedi.
Ayıların armut yediğini bildiğini ancak elma ya da fındık yediğini ilk kez gördüğünü anlatan Demirci, “Bir yıllık emeğimiz olan fasulyelerimizi yapraklarına kadar yediler. Yüz dibe yakın fındıklarımda bir tane fındık bırakmadıkları gibi fındıkların dallarını bile kırdılar. Sadece benim değil bu dere güzergahında sebze ve meyve bahçelerine büyük zarar verdiler. Bizim devletten beklentimiz koruma altında olan bu ayıların verdiği zararın karşılanmasıdır” diye konuştu.
Haberin Kaynağı: Gümüşkent Gazetesi
Ben kale'liyim Merkez kalede 'de durum aynı Ayılardan dolayı hiç kimse bahçesine, bostanlarına gidemiyor, ve ekemiyor.
Çözüm çok kolay: Ayılara barınak yapıp içerisinde barındırmak ...