Toplamda 300 Milyon TL’ye mal olan ve gövde yüksekliği 67 metre olan barajda 3,21 milyon metreküp su depolanması hedefleniyor. Yıllık olarak temin edeceği içme suyu miktarı 5,56 milyon metreküp olacak baraj ile kentin içme suyu probleminin çözülmesi hedefleniyor.
Bahçecik Barajı’nda kapağın indirilerek suyun tutulmaya başlanması nedeniyle düzenlenen törene video konferans yöntemi ile katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Su medeniyettir diyoruz, su vatandır diyoruz, su nimettir diyoruz. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını, su konusunda birtakım zorluklarımızın olduğunu, bundan dolayı da suyu idareli kullanmamız gerektiğini her vesileyle dile getiriyorum” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) olarak Gümüşhane'de bu zamana kadar 239 projenin gündemde olduğunu ve 147’sinin işletmeye alındığını, 40’nın inşaatının devam ettiğini, 29’nun ise proje aşamasında, 23’nün de planlama aşamasında olduğunu ifade eden Bakan Kirişci, “Gümüşhanemize daha fazla hizmet bizim için büyük bir onurdur, büyük bir mutluluktur. Çünkü her ilimiz olduğu gibi Gümüşhane’miz de bunu ziyadesiyle hak ediyor” diye konuştu.
Su tutma töreninde konuşan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ise “Her daim aziz ve mübarek olan suyun günümüzde ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda dünyanın suya en çok ihtiyacı olduğu dönemde Gümüşhane’mizde de sıkıntılarını duyduğumuz içme suyu sıkıntısının da bu devasa proje ile birlikte giderilmiş olması Gümüşhane’miz açısından da çok önemli ve çok özellikli bir proje” ifadelerini kullandı.
Törende daha sonra İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık’ın dua etmesinin ardından baraj kapağın indirilerek suyun tutulması için Vali Kamuran Taşbilek, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Av.Celalettin Köse, MHP İl Başkanı Nadim Aydın, DSİ 22.Bölge Müdürü Cengiz Han Kılıçaslan temsili butonlara bastı.
Belediye Başkanı Ercan Çimen de “Bugün bizim şehir olarak mutlu olduğumuz gün. İnşallah bu şehrin 50 yıllık su ihtiyacını Bahçecik Barajı ile tamamlamış bulunmaktayız. Tabi bu barajın 3,5 milyon metreküp su havzası var. İnşallah mayıs ayından sonra da isale hattı ve arıtma tesisiyle beraber 2023 yılında Gümüşhane konutlarında, işyerlerinde her noktada billur gibi suyu musluklarından içecek. Ben şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Gümüşhane'nin bir rüyasının gerçekleştiğini ifade eden Başkan Çimen, "İnşallah suyu en kısa zamanda içeceğiz. Başladığı günden bu yana burayı takip ediyorum. Buranın temelini biz attık, projesini bizler hazırladık. Bu barajı kısa sürede dolduracak suyumuz var. Buraya kirlilik yapacak başka bir yerden bir kalıntı gelmeyecek bu vadiye onun için bir avantaj. 2017 yılında başladı bu proje. Yaklaşık bugün bakanımız 300 milyon değerinde diyor ama belki bugünkü arıtmasıyla beraber yaklaşık 450 milyon civarında bir bedelle karşı karşıyayız onu da Gümüşhane Belediyesi olarak biz ödeyeceğiz. İnşallah bu suyu billur gibi musluklarımızdan aktığı zaman en büyük cevap en kısa zamanda inşallah bu olacaktır" dedi.
Başkan Çimen, "Biz 2014’de Belediye Başkanı olmadan önce tabi tek hedefimiz Gümüşhane inşallah içme suyuna kavuşturmaktı bunu iddia ederek yola çıktık. Çalışmalarımız hep bu yöndeydi. Birinci hedefimiz Gümüşhane’de içme suyu problemi çözmek. Bu yayla şehrinde nasıl oluyor da içme suyu olmuyor? Bu nokta da çalışmalarımızı yaptık. Bakanlarımızı, milletvekillerimizi hep bu konuda sıkıştırdık ve onlara bu şehrin bu ihtiyacı var dedik ve sağ olsunlar milletvekillerimizin büyük katkısı var. Burada arıtılmış suyu içeceğiz ve su problemi de ortadan kalkmış olacak. Bu proje büyük bir proje. Gümüşhane’nin belki 100 yıllık bir projesi ve buna biz damga vurduk her aşamasıyla. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum en büyük teşekkürü halkımıza ediyorum çünkü 7 yıldır halkımız bizim yanımızda ve bize inandılar ve bize inançlarının karşılığını bugün onlar da gördüler” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2022, 16:03