‘Bal üretiminde dünya üçüncüsüyüz’

Gümüşhane’de Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘arıcılık ve bal üretimi’ konulu konferans düzenlendi.

‘Bal üretiminde dünya üçüncüsüyüz’

Gümüşhane’de Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘arıcılık ve bal üretimi’ konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de bulunan 3 bin 900'ü endemik olmak üzere yaklaşık 10 bin bitki türünün arıcılığın gelişimi için büyük avantaj olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bal zengini bir ülke olduğunu belirten Şahin, dünyadaki kongrelerde düzenlenen bal yarışmalarında Türk balının yüzde 60 seviyelerinde kalite başarısı elde ettiğini vurguladı.

Bal üretiminde dünyadaki 26 alt türün 11'inin Türkiye'de olduğu bilgisini paylaşan Şahin, şunları söyledi: “Bal üretiminde ve arıcılıkta biyolojik ve ırksal zenginliğimiz var. Bunları görmezden gelmeyeceğiz. Bal üretimimizin yüzde 10'unu tarım alanlarında, yüzde 90'ını ise orman alanlarında gerçekleştiriyoruz. Bu da kalite açısından önemli bir göstergedir. Bal üretiminde dünyada Hindistan ve Çin'den sonra 3'üncü sıradayız. Kilometreye düşen arı sayısına baktığımızda dünyanın en sık arı kovanı koyan ülkesiyiz. 2003 yılında bal üretimimiz kovan başına 19 kilogram iken 2017-2018 yıllarında ise bu üretim 14 kilograma düştü. Kilometreye düşen arı sayısını düşürmemiz gerekiyor.”

“Bal ürettiğimiz alanları geliştirmemiz gerekiyor”

Ülkedeki arı kovanı sayısının 2003 yılında 3 milyon civarında olduğunu, 2018 itibariyle ülkedeki arı kovanı sayısının 8 milyon olduğunu, kaliteli üretim için arıcıların desteklenmesi ve arı sayısının çoğaltılmaması gerektiğini ifade eden Şahin, “Orman alanlarımızı, bal ürettiğimiz alanları geliştirmemiz gerekiyor. Mevcut alanlarımız 3 buçuk milyon kovana endekslidir. Bizde 8 milyon kovan var. Bakanlığımızca bu alanlar genişletilmeli. Arıcı sayısına göre genç dişi arıları çoğaltırken alanları da çoğaltmamız gerekiyor. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Merdiven altını bertaraf etmek istiyoruz”

Doğal balı üretmenin sorumluluklarının bir gereği olduğunu kaydeden Şahin, “Sözleşmeli arıcılık modelini öne sürdük. Firmalara bunu sunuyoruz. Piyasadaki balı ve kaliteyi kontrol edebilmenin tek yolu bandrol çalışması yapmaktır. Üreticinin ürettiği balları kayıt altına almadan piyasayı kontrol edemesiniz. İnsanımızı ve ülkemizi önemsediğimiz için arıcıların ürettiği balları kontrol altına alarak merdiven altını bertaraf etmek istiyoruz. 2019 yılında aromalı şurup tamamen tedavülden kalkacaktır. Artık arıcının ürettiği balın bundan sonraki döneme de piyasada değer bulmasını umut ediyoruz. Biz balımızın kimliklenmesini ve piyasadaki ne olduğu belirsiz tatlandırıcılardan net şeklide ayrılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konferansta Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın da arıcılık ve bal üretimine ilişkin katılımcılara bir sunum yaptı.

Konferansa Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay, Vali Yardımcısı Aytaç Akgül, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Metin Yalvaç, Gümüşhane Ari Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül ve arıcılar katıldı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER