Kayseri Mimarsinan OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Mehmet Büyüksimitci’nin Divan başkanlığını yaptığı Genel Kurul, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, OSB Başkanları, OSBÜK delegeleri ve bölge müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin planlı kalkınmasında lokomotif rol üstlendiğinin altını çizerek, OSB’lerin kazanımlarının korunmasının ve geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Varank: “OSBÜK birlikte çalıştığımız paydaşların başında geliyor”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da sanayicileri pandemi döneminde gösterdikleri üstün performans nedeniyle tebrik etti. Üretim ihracat ve büyümede elde edilen başarıların mutfağının OSB’ler olduğunu söyleyen Varank, “Her biri bulunduğu şehrin ve bölgenin dinamosu olan OSB’ler ülkemizin küresel bir üretim merkezi olabileceğini bu dönemde yeniden ispat etmiştir. Sanayicimize ihtiyaç duyacağı konularda dünya standartlarında yatırım ortamı sunan OSB’lerimizi destekliyoruz. Bu ortamı hazırlama sürecinde de birlikte çalıştığımız paydaşların başında da OSBÜK geliyor. Sizden alınan geri bildirimlerle uygulamada gördüğümüz eksikleri de dikkate alarak OSB’lerimizi sürekli iyileştirmenin gayreti içindeyiz” dedi.
OSB’lere destek verilmeye devam edecek
OSB’lerin nitelik ve niceliklerini artıracak destekler vermeye devam edeceklerini dile getiren Bakan Varank, 2021 yılı hedeflerini açıklayarak, 50 bin kişiye istihdam oluşturacak 17 OSB projesini tamamlayacaklarını söyledi. OSB’lerin doluluk oranlarına vurgu yapan Varank, “OSB’lerdeki doluluk oranı yaklaşık yüzde 75 seviyelerinde. Üretime başlanan 55 bini aşkın parselde yaklaşık 2,2 milyon kişiye iş imkanı sağlandı. Yakın zamanda fabrika inşaatları tamamlanıp üretime geçildiğinde bu sayının 2,5 milyona ulaşmasını bekliyoruz. OSB’lere sağlanan istikrarlı devlet desteği başlı başına bir teşvik modeli olarak karşımıza çıkıyor” sözlerini kullandı.
OSB’ler cazibe merkezi haline gelecek
OSB’leri cazibe merkezi haline getirebilmek için çalıştıklarını söyleyen Varank, dünya standartlarında yatırım ortamı sunmaya gayret gösterdiklerini belirtti. OSB Kanununda değişiklikler yapılması için istişareler yaptıklarını belirten Varank, kanun taslağının sanayiciye hizmet edeceğini belirterek, “Bu düzenlemelerden bir kısmı OSB kurulumu ve işleyişini kolaylaştıran, bir kısmı da işletmelerin OSB’lerinde yerleşime ve üretime geçme süreçlerini hızlandıracak uygulamalar. Örneğin OSB tanımını genişletmek istiyoruz. Hizmet ve destek alanlarının kapsamına artık lojistiğin mutlaka eklenmesi gerektiğine inanıyoruz. OSB kuruluşunda ildeki mevcut OSB’lerin katkı vermesi durumunda süreçlerin hızlanacağını gördük. Bununla ilgili değerlendirmeler yapıyoruz. Yeşil OSB tanımı yapmak, önümüzdeki dönemde özellikle firmalarımızı ihracat pazarlarında işlerini kolaylaştıracak. Bununla ilgili düzenlemeleri istişare ediyoruz” dedi. Varank, konuşmasında kanunda yapılacak diğer düzenlemelere de değindi.
“Dünya Bankasından Sağlanan Kredi Az Gelişmiş Bölgelerdeki OSB’lere Aktarılmalı “
Dünya bankasından sağlanan kredinin az gelişmiş bölgelerdeki OSB’lerde kullandırılmasının bu bölgeleri yatırımcılar için cazibe merkezi konumuna getireceğini belirten GTSO Başkanı İsmail Akçay ise “Genel Kurulun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile OSBÜK Başkanımız Memiş Kütükcü 4562 sayılı OSB Kanunu hakkında yürütülen çalışmalar ile ilgili bizlere önemli bilgiler aktardı. İnşallah en kısa sürede sanayicinin ihtiyaç duyduğu bu düzenlemeler hayata geçecektir. Dünya bankasından sağlanan kredilerin az gelişmiş bölgelerdeki OSB’lere kullandırılması bu bölgelerimizi gerçek manada cazibe merkezleri haline getirecektir. Bu bölgelerimizdeki istihdam üretim ve ihracatta çok önemli artış ve büyüme sağlayacaktır. Bu yönlü yapılacak bir çalışma ayrıca ülkemizin dengeli kalkınmasının, milli gelirin tabana yayılmasının da bir yolu olur” değerlendirmesinde bulundu.