Bu ayıp bize yeter

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) performans raporunu yayımladı. Rapora göre Gümüşhane Türkiye'nin en başarısız 7 ilinden birisi olurken sadece 100 kilometre ötede Zigana dağının arkasındaki Trabzon birinci oldu.

Bu ayıp bize yeter

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) performans raporunu yayımladı. Rapora göre Gümüşhane Türkiye'nin en başarısız 7 ilinden birisi olurken sadece 100 kilometre ötede Zigana dağının arkasındaki Trabzon birinci oldu.

Trabzon'un 372,72’lik sınav puanıyla hem genel sıralamada hem de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri dalında Türkiye birincisi olduğu rapora göre Rize 348,91 puanla 40’ıncı, Giresun 344,96 puanla 49’uncu, Gümüşhane 315,88 puanla 76’ncı, Artvin ise 313,33 puanla 78’inci oldu.

Konuyla ilgili şehirde derin bir sessizlik hakimken yıllardan beri illerin verilerini paylaşmayan Bakanlığın bu yıl bu geleneğini bozması dikkatlerden kaçmadı.

Rapora göre Gümüşhane 20 sorulu Türkçe kategorisinde 15,13 puanla 78.sırada, 20 sorulu Matematik kategorisinde 5 puanla 77.sırada, 20 sorulu Fen Bilimleri kategorisinde 11,5 puanla 76.sırada, 10 sorulu T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde 9,14 puanla 65.sırada, 10 sorulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde 9,71 puanla 56.sırada, 10 sorulu Yabancı Dil kategorisinde de 6,51 puanla 78.sırada yer aldı.

Gümüşhane'nin yalnızca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde dipten biraz yukarıda olması dikkat çekerken 315,88 sınav puanıyla da 76.sırada yer aldı.

Türkiye’de eğitime en çok önem veren illerin başında gelen Gümüşhane’de yaşanan bu durum şaşkınlıkla karşılanırken, yetkili ve ilgililerin açıklama yapıp yapmayacağı, konuyla ilgili ne tür tedbirlerin alındığı hakkında bilgi bulunmuyor.

Vatandaşlar biran önce velisinden öğrencisine, öğretmeninden idarecisine, STK'sından siyasetçisine el ele vererek Gümüşhane'nin eğitimdeki durumunu yeniden eski günlerdeki gibi Türkiye'nin ilk 5 ili arasına çıkarmak için çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Kategorisine göre en başarılı 7 il: 

Türkçe: Trabzon, Denizli, Isparta, Karabük, Balıkesir, Malatya, Yurtdışı
Matematik: Trabzon, Uşak, Denizli, Malatya, Karabük, Osmaniye, Elazığ
Fen Bilimleri: Trabzon, Denizli, Uşak, Isparta, Karabük, Nevşehir, Niğde
T.C. İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük: Yurtdışı, Trabzon, Isparta, Nevşehir, Denizli, Elazığ, Kırşehir
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi: Nevşehir, Karabük, Trabzon, Kütahya, Karaman, Isparta, Kırşehir
Yabancı Dil: Yurtdışı, Karabük, Trabzon, Yalova, Uşak, Balıkesir, Kütahya
Sınav Puanı: Trabzon, Denizli, Uşak, Karabük, Isparta, Malatya, Niğde

Kategorisine göre en başarısız 7 il:

Türkçe: Hakkari, Şırnak, Ardahan, Ağrı, Gümüşhane, Şanlıurfa, Siirt
Matematik: Hakkari, Şırnak, Ardahan, Ağrı, Artvin, Gümüşhane, Şanlıurfa
Fen Bilimleri: Hakkari, Ardahan, Şırnak, Ağrı, Şanlıurfa, Artvin, Gümüşhane
T.C. İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük: Ardahan, Hakkari, Şırnak, Artvin, Tunceli, Adana, Şanlıurfa
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi: Hakkari, Tunceli, Artvin, Ardahan, Şırnak, Adana, Kırklareli
Yabancı Dil: Şırnak, Hakkari, Ardahan, Kilis, Gümüşhane, Siirt, Ağrı
Sınav Puanı: Hakkari, Şırnak, Ardahan, Ağrı, Artvin, Şanlıurfa, Gümüşhane
 

İlgili rapora buradan ulaşabilirsiniz:

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2018, 14:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
Rabiye demir Aydoğdu
Rabiye demir Aydoğdu - 6 yıl Önce

Neden oldugunu söyleyeyim bir yılda beş altı ögretmen değişirse ki gelebler artı hiç biri öğretmendeyıl hergelen iki üç ay durup gidiyolar cok madur kaldık bu konuda ilk ögretim böyle orta öğretimde konu aynı farklı bişey yok çocuklar dan ne bekliyoz

SIRADAKİ HABER