Ciğerci: Verilen zam ilk ayda eridi

Türk Sağlık-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Kürşad Ciğerci, temmuz ayında açıklanan enflasyonla birlikte memurlara 6 ay için verilen zammın üçte birinin daha ilk ayda eridiğini söyledi.

Ciğerci: Verilen zam ilk ayda eridi

Bugün TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerinin ardından bir açıklama yapan Ciğerci, temmuz ayında mal ve hizmet fiyatlarının ortalama yüzde 3,23 oranında artarken yıllık enflasyonun da yüzde 61,78 olarak belirlendiğini söyledi.

“Temmuz enflasyonuyla birlikte 6 ay için verilen zammın üçte biri daha ilk ayda erimiş oldu”

Geçtiğimiz ay memur ve emekli maaşlarına yılın ikinci yarısı için yüzde 10 oranında artış yapıldığını hatırlatan Ciğerci, “Temmuz enflasyonuyla birlikte 6 ay için verilen zammın üçte biri daha ilk ayda erimiş oldu. Mutfak masrafları, doğalgaza, elektriğe gelen zamlar ve kiralar dikkate alındığında memurların cebine yansıyan gerçek erimenin çok daha yüksek olduğu görülüyor.  Yüksek enflasyon; ülke içinde paranın değerinin düşmesi ve alım gücünün azalması nedeniyle özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızı zorlamaktadır. Enflasyonist dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha yüksek oranlı maaş zammı yapılsa da maaşlardaki artışlar enflasyon dolayında kaldığı sürece emeği ile geçinen kesimin hayat standardının düşmesine neden olmaktadır” dedi.

“Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu ise refah payı ödemesidir”

Bu tür durumlarda çalışanların alım gücünün korunması ve artırılmasının her zamankinden daha fazla önem kazandığını ifade eden Ciğerci, “Aksi halde ekonomideki bütün olumsuz gelişmeler dar ve sabit gelirlilerin yapacağı fedakarlığa bağlı olarak aşılmakta, her dönemde zengin daha zengin fakir daha fakir hale gelmektedir. Bu nedenle artık memur ve emeklilerimizin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmenin vakti gelmiştir. Memur ve emeklilerin üzerindeki bu yükü hafifletmenin yolu önce maaşları açlık ve yoksulluk sınırından kurtarmak sonra maaşlara enflasyonun üzerinde bir artış yapmaktan geçmektedir. Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu ise refah payı ödemesidir. Bu nedenle artık maaşlara ek zam yapılması da bu ekonomik şartlar altında zorunlu hale gelmiştir” diye konuştu.

“Memur ve emeklilerimiz yüzde 10 zamla bu dönemi atlatamaz”

Maaşlara ek zam verilmesi, refah payı eklenmesi, enflasyon farkının ortaya çıktığı ay itibarı ile maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi yönündeki taleplerinin karşılık bulmasının bu süreçte hayati bir önem taşıdığını dile getiren Ciğerci, “Temmuz ayı enflasyonuyla birlikte memur ve emeklilerimizin yüzde 10 zamla bu dönemi atlatamayacağı görülmelidir. Bu nedenle çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, memur ve emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
HASAN
HASAN - 2 ay Önce

Sahtekar TÜİK, Memura ve emekliye düşük zam vermek için Haziran ayı enflasyonunu 1,64 olarak açıkla, Temmuz ayına gelince 3,23 açıkla. Bizde inandık. Yazıklar olsun, sakın demeyin biz hiçbir şeye müdahil olmuyoruz. herşeye ama herşeye müdahale ediyorlar.

SIRADAKİ HABER