Çit Deresine 5 Bin Kırmızı Benekli Alabalık

Vali Dr. Yusuf Mayda: -“Koruyabildiğiniz Takdirde Alabalık Hem Şifa Hemde Önemli Bir Besin Ve Geçim Kaynağı”

Çit Deresine 5 Bin Kırmızı Benekli Alabalık
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ-Çit Deresine nesli tehlike altına giren 5 bin adet kırmızı benekli alabalık bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12.Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma ile geçtiğimiz yıllarda aynı bölgeden alınan anaç balıklardan yetiştirilen yavru balıklar düzenlenen tören ve geniş bir katılımla dereye bırakıldı.

Gümüştuğ köyünde yapılan törene Vali Dr. Yusuf Mayda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12.Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Torul Belediye Başkanı Selami Bostan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, Gümüşhane Şube Müdürü Emel Mazlum, Gümüştuğ Köyü Muhtarı Bekir Çubukçu, kurum çalışanları ve köylüler katıldı.

Gümüştuğ deresinden geçtiğimiz yıl tutulan ve Trabzon Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda yetiştirilen alabalıklar özel düzenekli tankla bölgeye getirildi. Dere suyunun sıcaklığı ve tankın sıcaklığı dengelendikten sonra protokol üyeleri ve köylüler tarafından 5 bin adet kırmızı benekli alabalık dereye bırakıldı.

“KORUYABİLDİĞİNİZ TAKDİRDE ALABALIK HEM ŞİFA HEMDE ÖNEMLİ BİR BESİN VE GEÇİM KAYNAĞI”

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, 5 bin yavru alabalığın dereye bırakıldığını ve artık kendi doğal ortamında yetişerek gelişeceklerini söyledi. Alabalığın özellikli bir balık olduğunun altını çizen Vali Mayda, “Alabalık, akarsu, temiz ve soğuk su istiyor. Koruyabildiğiniz takdirde hem şifa hemde önemli bir besin kaynağı ve geçim kaynağı. Yapılan işlemlerde hep ekolojik denge ön planda tutulmalı. Burada doğal bir denge söz konusu iken zaman zaman bilinçsiz avlanma olabiliyor. Bu durumda dengeyi sarsmış oluyoruz. Bu derede olması gereken doğal alabalık popülasyonunun artırılması söz konusu. Bıraktığımız yavrular 8 aylık bir emeğin sonucu. Normal çağa gelebilmeleri içinde 2 yıl gerekli. Önümüzdeki yıl içerisinde de farklı köy ve derelere alabalık bırakacağız.  Köylülerimizden de avcılarımızdan da bu konuda destek bekliyoruz. Neticede bunlar bizim milli varlığımız. ” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12.Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise Bakanlığın “Orman İçi Suların Balıklandırılması” projesi kapsamında Gümüşhane’de ilk uygulamanın Gümüştuğ-Çit deresinde gerçekleştiğini söyledi.

Bundan sonra da balıklandırma faaliyetlerinin devam edeceğini belirten Bulut, “Özellikle doğada bulunan kırmızı benekli alabalıkların avlanma ve dış etkiler sebebiyle azalmasından kaynaklı Bakanlığımız bu çalışmayı başlattı. Projemizin amacı hem derelerin doğal dengesine tekrar kavuşması hem de ilerde derelerin sportif olta balıkçılığına açılması. Bu civarda yaşayan köylülerimize de gelir kaynağı oluşturması.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2012, 16:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER