Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törene Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, protokol üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.
Akçay: Ülkemiz bilgi ekonomisi ile kalkınacak
Eğitim programının 5 gündür devam ettiğini belirten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, “Coğrafi işaretli ürünlerin ülkemizde ne kadar önem arz ettiğini buradaki eğitim programlarında anlatmaya çalıştık. Coğrafi işaretli ürünler nedir, ne kazandırır, markalaşma nedir, kurumsallaşma nedir, elektronik ticaret nedir gibi konularda Türkiye’de isim yapmış değerli hocalarımızdan eğitimler aldık. Bu eğitimler sonucunda bir farkındalık oluşturduğumuz kanaatindeyim. Eğer bu farkındalığı oluşturmuşsak ve talepler gelirse bu ve buna benzer eğitimleri devam ettirme imkânımız var. Yeter ki hitap ettiğimiz hedef kitlemizin temsilcileri burada olsun. Ülkemiz kalkınacaksa bilgi ekonomisiyle kalkınacak. Biz sanayi devrimini kaçırdık. Şimdi elektronik ticaret devrimi önümüzde duruyor. Bu devrim bizim için büyük bir fırsat. Elektronik ticaret devrimini kaçırmayacağız. Kaçırmamak adına bu tür programları yapmaya gayret ediyoruz. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Gümüşhane’nin 10 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor”
Başkan Akçay, Gümüşhane’de 10 adet Coğrafi İşaret Belgesi almış ürün bulunduğunu belirterek, “Gümüşhane Valiliği tarafından coğrafi işareti alınmış olan Gümüşhane Pestili, Gümüşhane Kömesi, Gümüşhane Sironu ve Gümüşhane Ekmeği; Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti alınan Araköy Ekmeği, Gümüşhane Şeker Fasulyesi ve Deleme Peyniri; Dölek Köyü Kalkınma Derneğimiz tarafından coğrafi işareti alınan Dölek Köyü Güveci; Kelkit Fasulye Üreticileri Birliği tarafından coğrafi işareti alınan Kelkit Şeker Fasulyesi ve Kelkit Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından coğrafi işareti alınan Kelkit Zilli Kilimidir. İlimizin ölçeğine, potansiyeline, nüfusuna baktığımız zaman 10 coğrafi işaretli ürün büyük önem arz etmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin kurmuş olduğu, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim de ortağı olduğumuz bu projeyi yürüten Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’ne (ABİGEM) ve finansmanını sağlayan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (DOKA) ve temsilcilerine, eğitimlere katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Çimen: İnşallah plakamız kadar coğrafi işaretli ürünümüz olur
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de törende yaptığı konuşmada, Gümüşhane’nin 10 coğrafi işaretli ürünü bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bir takım 11 kişiden oluşuyor. 1 tanesi eksik. Biz de Belediye olarak kuşburnu fabrikasını aldık. Yüzde 10’u belediyemizin olan kuşburnu fabrikasında, kuşburnu, kızılcık ve böğürtlen üzerinde çalışmalar yapıyoruz. İlk defa geçen hafta Fransa’ya ihracat gerçekleştirdik. Fabrikamızı yeniledik. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 4 milyonu hibe, 3 milyon lirası geri ödemeli olmak üzere yaklaşık 7 milyon civarında destek aldık. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank beyefendiye, bu işlerde önderlik yapan değerli hemşerimiz Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ve ekibine teşekkür ediyorum. Biz de kuşburnuna Coğrafi İşaret alarak takımı tamamlayıp 11 yapalım. Böğürtlen, kızılcık gibi ürünleri de yedeklere yazıp 18’i tamamlayalım. İnşallah plakamız kadar coğrafi işaretli ürünümüz olur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Vali Taşbilek: Coğrafi işaret, ürünlerin katma değeri açısından kilometre taşıdır
Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek de törende yaptığı konuşmada, Coğrafi İşaret’in ürünlerin katma değerinin artırılması noktasında çok önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu yapan toplumlar, bunu yapan endüstriler, bu yapan iller, bunu yapan ülkeler, nitelikli bir üretim anlayışı içinde sattığını en yüksek değerle satmaya çalışıyor. Dünyada özellikle pandemi süreci içerisinde insanlar, yediğinin, içtiğinin, kullandığının kıymetli, kaliteli ve sağlıklı olmasına özen gösteriyor. Bu tür coğrafi işaretler de bir ürünün bir nevi sertifikası, kaynağı, menşeidir. Hangi süreçlerden geçtiği noktasında çok önemli argüman, çok önemli bir belgedir. Bilinçlendirme noktasında bu eğitim faaliyetini yürüten bütün arkadaşlarımıza, başta Ticaret ve sanayi Odası Başkanımıza, eğitimcilerimize, finansal katkı sağlayan DOKA’ya çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür faaliyetlerin ilimizi ufkunun açılması ve genişlemesi noktasında çok daha önemli yerlere getireceği inancımı belirtmek istiyorum. Her daim bir lokomotif olduğu gösteren Ticaret ve Sanayi Odamıza ayrıca çok teşekkür ediyorum” dedi.
SERTİFİKALAR TÖRENLE VERİLDİ
Konuşmaların ardından Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve GTSO Başkanı İsmail Akçay tarafından katılımcılara sertifikaları verildi.
TESCİL SAHİBİ KURUM TEMSİLCİLERİ VE ÜRETİCİLER KONUŞTU
AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programının kapanış oturumunda ise coğrafi işaret alan kurum temsilcileri ve üreticiler deneyimlerini anlattı.
GTSO Başkanı İsmail Akçay, bilgiye önem verdiklerini vurgulayarak, “Bu eğitimleri daha çok gerçekleştirmeliyiz. Önemli bir katılım sağlanmasından mutlu olduk. Coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısını artırmak için çalışmalarımız sürecek” dedi.
Dölek Güvecinin yapımı ve kullanımıyla ilgili bilgi veren Ersin Gür, Dölek Güvecinin 150 yıldan bu yana üretildiğini ve 3 dağdan alınan yaş, kuru ve çamur şeklindeki toprağın birleşiminden yoğrulup kadınlar tarafından şekil verilerek yapıldığını söyledi.
HOLLANDA’YA SİRON İHRACATI YAPILDI
Gümüşhane’nin bir diğer coğrafi işaretli ürünü olan siron üreticisi Ali Doğan, “Bu eğitimi düzenleyenlere teşekkür ediyorum. ‘Coğrafya kaderdir’ sözü değişiyor. Artık bir bilgisayarla her yere ürün satabiliyorsunuz. Bu eğitimin özellikle bu yönden çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Coğrafi işaretin önemli bir avantajını yeni yaşadım. Yaygın marketlerden biri beni aradı ve ürünümü satmak istediğini söyledi. İstanbul’a görüşmeye gittim. Coğrafi işaretin önemini orada anladım. Önüme koyulan sözleşmede ‘ürünün fiyatını ve vadesini siz belirleyin’ diyordu. Amacımız şehrimizi geliştirmek ve istihdam sağlamak. Hollanda’ya 2 bin euroluk siron ihracatı yaptık. 20 bin euroluk yeni siparişlerimiz de unlu mamullere getirilen ihracat yasağı nedeniyle bekliyor” dedi.
Pestil ve köme ile ilgili konuşan Gıda Mühendisi Yalçın Aykut, eğitimlerden çok faydalandıklarını, doğru bildikleri yanlışları düzeltme imkânı bulduklarını vurgulayarak, “Başarılı ve anlamlı bir eğitim oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gümüşhane İl Özel İdaresi adına konuşan Kemal Tüzer ise 2004 yılında coğrafi işareti alınan pestil ve kömenin üretim ve denetim süreçleri hakkında bilgi verdi.
Pekmez ve pestil üreticisi Zakir Ölmez de eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, çeşitli ürünlerden Coğrafi İşaretli ürün üretmek için çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Ölmez, “Organik yada coğrafi işaretli ürünle bilinçli tüketiciye ulaşabiliriz. Türkiye ve dünya piyasasına girmekte coğrafi işaretli ürün önemli” dedi.
Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi İsmail Çalık da coğrafi işaretli ürünlerin gastronomi alanında daha etkin kullanılmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Ayrıca el sanatları envanterini çıkarıyoruz. Tüm paydaşlarımızla gerek coğrafi işaretli ürünlerin daha etkin kullanımı gerekse yenilerinin bulunması için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Ayşegül Öznur Parlak, eğitimde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Eksikliklerimizi gördük. Marka ve dünyaya açılma konusunda yeni şeyler öğrendik” dedi.
Eğitim programına katılan Gümüşhane Üniversitesi Yazılım Mühendisliği öğrencisi Dilek Ercan da, “Eğitim öğretici oldu, ufkumuz açtı” diye konuştu.
Kapanış oturumunda daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Orhan, coğrafi işaret kavramı, mahreç, menşe ve geleneksel ürünle ilgili bilgiler verdi. Coğrafi işaretin kırsal kalkınmaya önemli katkı sağladığını belirten Orhan, Avrupa Birliği’nde geçerli coğrafi işaret almanın da öneminden bahsetti ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genel Sekreteri Ali Rıza Kul da odanın öncülüğünde bölge odalarının da katılımıyla DOKA desteği kapsamında hayata geçirilen Coğrafi İşaretli Ürünler Online Satış ve Dijital Denetleme Portalını katılımcılara anlattı. Kul, cipazar.com adresi üzerinden önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan portalda, bölgedeki coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapılacağını, ayrıca denetimden geçmiş satıcılardan coğrafi işaretli ürünlerin online olarak alınabileceğini de vurguladı.
EĞİTİM PROGRAMI 5 GÜN SÜRDÜ
Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Gümüşhane bölümü 7 – 11 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılara, Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları eğitimleri verildi.
Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2021, 09:14