Daltaban: Gümüşhane’yi ancak sanayileşerek kalkındırabiliriz

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, sanayi alanı binde 3 olan Gümüşhane’nin kalkınabilmesi ve büyüyebilmesi için en önemli unsurun sanayi bölgelerini artırmak olacağını söyledi.

Daltaban: Gümüşhane’yi ancak sanayileşerek kalkındırabiliriz

Yaptığı açıklamada dünyada gelişmiş ülkelere bakıldığında (OECD) toplam alanlarının yüzde 2,5-3 oranında sanayi alanlarına sahip olduğunu, bu oranın Türkiye’de yüzde 0,8 civarında, Gümüşhane’de ise yüzde 0,03 olduğunu belirten Daltaban, “İşte bu yüzden ihracatta Türkiye’nin en sonda gelen illerindeniz. En az katma değer üreten illerindeniz. İşte bu yüzden Gümüşhane’nin kalkınabilmesi, büyümesi için en önemli unsur, Sanayi Bölgelerini artırmak olacaktır. Komşu ilimiz Giresun 5. Organize Sanayi Bölgesi için yer seçimini yaptı. Trabzon 4 OSB’ye sahipken yeni alanlar için arayış içerisinde. Erzincan da 3720 Dönümlük çok büyük bir OSB var. Tokat, toplamda 5 OSB’ye sahipken, birçok ilçesinde OSB var. (Merkez, Turhal, Niksar, Erbaa, Zile) Sadece Zile’nin OSB Büyüklüğü 10930 dönüm” dedi.

Gümüşhane’nin kıyaslama yapıldığında bu alanda çok geride kaldığını dile getiren Daltaban, “Merkezimizde 950 dönüm OSB alanımız var. Bunun 750 dönümü sanayi alanı ve bunun da yarısı kullanılabilecek durumda. Bu açıdan baktığımızda hem kalkınabilme, hem de bölgesel rekabette çok geride kalıyoruz. Yeni sanayi alanlarına ihtiyacımız var. Gümüşhane’mizi ancak sanayileşerek kalkındırabiliriz. Bu konuda bürokrasimizin ve siyasetçilerimizin takipçi ve destekçi olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kelkit organize sanayi bölgesi son aşamaya geldi”

Daha önce Kelkit Hayvancılık İhtisas OSB olarak kurulan, ancak yer seçimi, çevre etkisi, şehre yakınlık gibi birçok nedenlerden ötürü kurulumu tamamlanamayan bölge için Karma Organize Sanayi Bölgesi kararı alınarak çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Daltaban, “536 dönüm olan bu alan daha önce Organize Sanayi Bölgesi olarak tescillendiği için devir işlemlerinin yapılarak çok kısa sürede faaliyete geçmesi için çalışıyoruz. İlk etapta bölgenin ve İş insanlarının ihtiyacını karşılayacak olan bu alan, ekonomimize nefes aldıracak yatırımları beraberinde getirecektir” diye konuştu.

“Şiran organize sanayi bölgesi yer seçimi yapıldı”
 

Gümüşhane’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesinin kurulum çalışmalarına başladıklarını ifade eden Daltaban, “Şiran Çamoluk yol ayırımında yaklaşık 1400 dönümlük bir alan içerisinde kurulması düşünülen Sanayi alanı için, yer seçimini gerçekleştirdik. İkinci etap olarak Başvuru evraklarını hazırlayarak Bakanlığa bir ay içerisinde başvuru yapılması kararlaştırıldık. Sonrasında sicil ve tüzel kişilik kurulumu yapılarak süreç başlamış olacak. Önemli bir yol güzergahında bulunacak ve avantajları ile Bölgemizin gelecek vizyonunda önemli bir yeri olacak bu alan ekonomimiz için büyük bir vizyon ortaya koyacaktır” dedi.

“Köse hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesi”

Daltaban, bölge hayvancılığında önemli bir noktada bulunan Köse ilçesinde Karadeniz Bölgesi illerinin ihtiyacına hizmet edebilecek Hayvancılık İhtisas OSB kurulması için görüşmelere başladıklarını da hatırlatarak, “Köse ilçemizde tarım ekonomisini ve gelişimi çok üst noktaya taşıyacak olan bu yatırımın bölgemiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Kelkit TSO Başkanı Daltaban, Gümüşhane’nin geleceğini bu üç projenin şekillendireceğini ve garanti altına alacağını belirterek, Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu vizyon ile çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER