Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Kılavuzu Taslağı hazırlandığını hatırlatan Demirel, gıda katkı maddeleri ile ilgili ülkenin mevzuatına genel bir bakış ve mevzuatın yorumlanmasında rehberlik sunması amacıyla hamburger, hazır köfte, et suyu tabletleri ve benzeri birçok üründe kullanılan MSG (monosodyum glutamat) veya E621 olarak adlandırılan "Çin Tuzu"nun mümkün olan ölçüde en aza indirilmesi sağlanması gerektiğini söyledi.
ABD dâhil 50 ülkede üretimi kısıtlanan, obeziteye sebep olan MSG ile karıştırılmış ürünlerin alzheimer, parkinson, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları oluşturduğuna dair iddialar ve bilimsel araştırmalar olduğunu ifade eden Demirel, bu araştırmalar desteklenerek bu maddenin gıdalarda kullanımı tamamen yasaklanması gerektiğini söyledi.
Demirel ayrıca Türkiye’ye ithal edilen karkas etler üzerinde, hacmi yüzde 15-25 kadar arttıran “bradmix” adlı kimyasal maddenin ve parlak görünsün diye kullanılan birçok kimyasal maddenin kullanılıp kullanılmadığının da tespit edilerek, toplum sağlığını tehdit eden bu gibi yanlışlara müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Adı geçen konuların yönetmeliğe eklenerek yasaklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığına yönetmelik değişikliği için sunulduğunu da sözlerine ekledi.
helal olsun sana başkan
teşekkür ediyorum efendim