Demirel’den zam tepkisi: Evde ekmek ve pide çağrısı!

Gümüşhane'de Ramazan ayına sayılı günler kalırken zam yağmuruna tepki yağıyor. Tüketici Birliği Federasyonu Tüketici Hakem Heyetleri Çalışma Grubu Başkanı Eyyüp Demirel, ekmek ve pideye yapılan yüzde 23 zammın kabul edilemez olduğunu belirterek yetkililerin sessizliğine sitem etti.

Demirel’den zam tepkisi: Evde ekmek ve pide çağrısı!

Aynı zamanda Gümüşhane Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Genel Başkanı da olan Eyyüp Demirel, onbir ayın sultanı Ramazan ayında herkes alabilsin diye indirim kampanyaları başlatılması gerekirken zamlar nedeniyle bu zamanda alışveriş yapmanın çok zorlayıcı hale geldiğini söyledi.

Daha önce yaptıkları açıklamalarla yetkililerin tedbir almasını istemelerine rağmen sessiz kalındığını, çağrılarına kulak tıkandığını ifade eden Demirel, “Oruçlu olduğu için aşırı pide alma alışkanlığının terk edilmesi gerekiyor. Geçen Ramazan ayında zamlardan dolayı pide yemedim. Pahalı olduğu için tepki koydum. Ben yemediğim gibi aile fertlerim de yemedi. Emekli, asgari ücretli, garip gureba ne yapar ne eder düşünen yok. Bu insanlar ölmeyecek gibi Ramazan ayını fırsat ayı kazanç ayı olarak değerlendiriyorlar” dedi.

Gümüşhane’de son dönemde ete, süte, peynire, ekmeğe ve diğer temel gıda maddelerine yapılan zamlardan dolayı hayatın adeta durduğunu, insanların caddeye çıkamaz hale geldiğini ifade eden Demirel, “15 TL’lik ekmeğin 380 grama çekilmesi kabul edilebilir değil. Zamlı tarifeyle birlikte ekmeğin kilogram fiyatının yüzde 23 artması makul bir rakam değil. 32,5 TL'den 40 TL'ye yükselmesi planlanan tarifede her zamlarda olduğu gibi bu zamlarda da ekmeğin gramajları değiştirilmesi tüketici aldatmaktır. Zamlı tarifeyle baş edemez olduk. 15 TL'den satılan 460 gramlık ekmeğin fiyatı değiştirilmeden gramajı 380 grama çekilmesi akıl ve mantığımız almıyor. En ucuz pidenin 25 TL olması ise hiç kabul edilebilir bir durum değil. Yumurtalı susamlı pidenin fiyatı da 28 TL olması tüketicinin susamlı pide yemesinde bu yıl hayli bir düşüş olacaktır. Tarifede 450 gram lavaş 20 TL, 1 kilogram peksimetin fiyatı da 60 TL olarak belirlenmesi ile ilgili birtakım yaptırımlarımız olacaktır” diye konuştu.

Çözüm Önerisi: Evde Ekmek ve Pide

Gümüşhane’deki fırınlarda düşük gramajda ekmek yapılmamasının da israfa davetiye çıkardığını belirterek Cumhurbaşkanlığının israf konusundaki genelgesini hatırlatan Demirel, “Tüketicilerimizi evlerinde ve köylerindeki fırınlarda ekmek ve pidelerini yapmaya davet ediyorum. Tüketicilerimizin kuru ekmeğimizi köylerde yapmayla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Her bir kişi fırından ekmeğini almaması zamanla çığ gibi Gümüşhane’de büyüyecektir. İlk anda bunu fark etmeyebilirsiniz ama biz varsak siz de varsınız yoksak yoksunuz” ifadelerini kullandı.

Demirel, seçilecek Belediye Başkanından tüketicilerin evlerinde yaptığı lahmacun içi, güveç malzemesini, kuru ekmeğini pişirebileceği, mantı ile sironunu yapabileceği “pişirme fırını” yapmasını talep etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2024, 08:14

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
YORUMLAR
Zuhal Dağoğlu
Zuhal Dağoğlu - 7 ay Önce

Şimdilerde satın aldığımız çoğu şeyi annelerimiz evde yapardı.mesela ekmek. Mahallelerde taş fırınlar olurdu. Mahalle halkı haberleşir fırın yakılır .ekşi maya ile Ekmeğin en alası komşuların yardımıyla birlikte yapılırdı .mis gibi koku yayılırdı mahalleye. Mahalleli hanımların bu yardımlaşmaları toplumsal huzurun sağlanmasında önemli bir etkendi. Ekmeği pişirenler mahalle halkına tadımlık ekmek hediye ederdi.Bir kaç gün yetecek kadar tazesi ayrılır, kalanlar kurutulur uzun süre tüketilirdi. , makarna, siron, yufka evlerde vefakar annelerimizin o güzel ellerinden çıkar, kilerlerdeki yerlerini alırlardı. Şimdilerde maalesef insanlarda teknolojinin daha da beslediği ultra tembellik oluşmuş. Teknoloji amacına uygun, topluma faydalı yönde kullanılırsa ancak; adını hak eder. Teknoloji bilimdir, sanattır, ilimdir. Ev ekonomisine yönelik Bir şey öneriyorsunuz , “hangi çağdayız , o eskidendi” cevabını alıyorsunuz. Ne yazık ki telefonlarını ellerinden düşürmeyen bilimsellikten uzak, BİRBİRİNİ GÖZETLEYEN platformlarda kendi magazinini teşhirle vakit öldüren bir nesil oluşmuş. Ben onlara TELEFİNSAN diyorum. Bir insan evinin ekonomisine faydalı olamaz ise ülkesine de faydalı olamaz. Bu işe ekmekle başlayalım gerisi gelecektir.

Altın kapli
Altın kapli - 7 ay Önce

Merhabalar öncelikle başkanım ekmek Mübarek Ramazan öncesi bu fırsatçı fırıncılari gündem ettiğiniz ve düşünceleri dile getirdiğiniz için sizi tebrik ediyorum ve zammı uygulayan fırıncıları da kınıyorum. Tepki içinde bahsettiğiniz gibi ekmeğimizi ve pideyi evde yapacağız. Buradan herkesi evde pide yapmaya devet ediyorum. Her Ramazan öncesi aynı yazık.

Yaşar Temel TURHAN
Yaşar Temel TURHAN - 7 ay Önce

Müslüman olmayan ülkeler kendi kutsal günleri ve bayramlarında fiyatlarda indirim yaparak halkına kutsal noel,paskal vs gibi senliklerini neşeli rahat geçirmesini sağlarken ne hikmetse bizim ülkemizde her ramazan ve mübarek bayramlar öncesi zam yağmuru ile müslüman halk mağdur edilip esnaf ganimet kazanma alişkanliğı maalesef bu yılda yaşanıyor,bu zamlarla ekmek alamayacak durumda olan fakir fukaranın dahada mağdur olması hangi akla uygundur.her ramazan ayı öncesi ete süte sebzeye ekmeğe yapılan zamları ve yapanlarını kınıyorum.

Seyit Alp Tokmak
Seyit Alp Tokmak @Yaşar Temel TURHAN - 7 ay Önce

O dediğin müslüman olmayan ülkelerde %100 enflasyon yok.

Bir fırıncı
Bir fırıncı - 7 ay Önce

Sayin Eyyüp Demirel Beyfendi Herşeye Gelen Zamma Tepki Gösteriyor Bunlar Kendini Gereksiz Yere Gündeme Getirme Çabaları Bunlar Suan Bütün Hayat Şartları Zor Kimse Bu Fırındıya Zam Geliyor Altında Eziliyor diye Düşünmüyor Fırıncıdw Vatandaş Ekmege Para Vermez markete Verir 6 7 aydır Gelen zamlar bir fırın ustası 50 60 milyar istiyor ramazanda Buna Neden tepki gösterilmiyor

Fırıncı
Fırıncı - 7 ay Önce

Allahtan Korkun Sayın Demirel Ekmege Hergün mü Zam geliyor Marketler Zincileri Söyleyin Bu Zamları Eyyüp Demireli Kınıyorum. Fırıcılara Düşmanlık İlan Ediyor Böyle Şaçmalık Olmaz Bu Fiyatlar Türkiye Geneli Fiyatları Lütfen Mantıklı Haberler Yapın Ekmege Gösterdiginiz Tepkiyi Başka Şeylere Gösterin Ama ona Siyasi gücünüz Yetmez Ses Cıkarmanız mümkün Degil!!!

SIRADAKİ HABER