Dibekli elması tüketiciden rağbet görüyor

Kalitesi ve lezzetiyle ön plana çıkan ve severek tüketilen Gümüşhane Elmalarının hasadına başlandı. Ekim ayının gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte, Dibekli Köyünde yetişen birbirinden lezzetli elmalar, köylüler tarafından titizlikle hasat edilerek tüketiciye ulaştırılıyor.

Dibekli elması tüketiciden rağbet görüyor

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dibekli köyünde 70 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını ve dedelerinin de bu köyde yetişen birbirinden lezzetli elmaları toplayarak başta Gümüşhane, Trabzon ve bölgedeki diğer illere sattığını belirten Üzeyfe Bal, bu yıl elma fiyatlarının düşük olduğunu belirtti.

Havaların soğuması ile elma toplama zamanının geldiğini belirten Üzeyfe Bal, “Elmaya kırağı çökmeye başladığında lezzetlenmeye başlar ve dalından kolayca kopar. Her elma türünün toplanma vakti birbirinden farklıdır. İlk olarak Gümüşhane misketi dediğimiz elmalarımızı topluyoruz. Ardından ise Golden, Sarı Hıdır, Gelin, Cigid Elması, Mahsuza ve İngiliz Elması dediğimiz elmalarımızı hasat edeceğiz. En sonunda ise adıyla tadıyla ilimizle özdeşlemiş Gümüşhane Göbek Elmasını toplayacağız. Köyümüzde çok güzel ve birbirinden değerli elmalar yetişiyor. Godil Bahçe elması denildiği zaman herkes tanır ve çekinmeden alır. Ben küçükken evimizde elmaları sakladığımız elma damı dediğimiz bir ev vardı. Bu evdeki ahşap elma sandıklarının bazılarının üzerinde Osmanlı devletimizin tuğrası yani mührü kazınmıştı. Büyük neneme bu sandıklardaki mührü sorduğumda kendisi bana ‘Bu sandıklarla deden eskiden köyümüzde yetişen Göbek ve diğer güzel elmalardan İstanbul’a Saraya elma gönderirdi’ demişti. Yani Gümüşhane ve Köyümüzün elması Osmanlı Sarayına dahi gidermiş. Tarihe tanıklık eden o elma sandıkları zamanla kırıldı gitti. Keşke saklayabilseydik. Ayrıca dedemin Trabzon Suluhan da bir dükkanı varmış. Bahçelerimizden topladığı elmaları götürüp bu handaki dükkanda Trabzon bölgedeki diğer illerden gelenlere satarmış” dedi.

“Devletimizin bu değerli türlerimize sahip çıkması lazım”

Yerli ve birbirinden değerli elma türleri olduğunu ve Gümüşhane’nin her köyünün elmasının birbirinden lezzetli olduğunu ifade eden Bal, “Ancak yıllar içinde uygulanan tarım politikalarından dolayı bu güzel elma bahçelerini cinsi ve özelliği belli olmayan sadece görsel olarak meyve veren, ancak erkenden bozulan lezzetsiz tek tip meyve veren ağaçlarla doldurduk. Oysaki bu değerli yerli cinslerimize sahip çıkabilsek çok daha katma değerli ürünler üretmiş olacağız. Devletimizin bu değerli yerli ırklarımızı çoğaltmak için acilen sonuç odaklı bir çalışma yapması bunlara sahip olması gerekiyor. Yerli elmalarımızın değerini kayboldukça daha çok anlayacak insanlar. Eskiden köyümüzde ileri gelen büyükler meyve ağaçlarında aşılama yapar, yardımlaşarak budama ve bakım yaparlardı. Şimdi ise köyümüzde aşı yapacak kişi sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Ağaçlar yeterince bakım yapılmadığı için verimsizleşti. Devletimizin iyi bir tarım politikası ile Gümüşhane’nin bu değerli haznesine sahip çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER