Dijitalleşmenin KOBİ’lere sunduğu fırsatlar anlatılacak

29 Nisan tarihinde saat 14.00’te başlayacak olan seminerde bu hafta “Dijitalleşmenin KOBİ’lere sunduğu fırsatlar” irdelenecek.

Dijitalleşmenin KOBİ’lere sunduğu fırsatlar anlatılacak

Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümüşhane İli Ticaret ve Sanayi Odası akademik danışmanı olan Prof. Dr. Hasan Ayaydın tarafından “Üniversite İş Dünyası Öğrenci Buluşmaları” temalı bir dizi seminer programı başlatıldı. 29 Nisan tarihinde saat 14.00’te başlayacak olan seminerde bu hafta “Dijitalleşmenin KOBİ’lere sunduğu fırsatlar” irdelenecek.

Prof. Dr. Ayaydın, etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi: “Bu seminer programlarının temel amacı, Gümüşhane Üniversitesi ile Gümüşhane ilinde faaliyet gösteren esnaf, sanayici, iş dünyası ve öğrencilerimiz arasındaki etkileşimi artırmak ve bu sayede toplumsal faydayı artırmaktır. Buna ek olarak, yerelde KOBİ'lerin hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaları ve rekabet güçlerini artırmalarını sağlamak ve böylece bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaktır. Dijital çağda kalkınmanın anahtarı girişimciliktir. Nüfusumuzdaki girişimcilerin oranı yaklaşık %2’dir. Bu oranın %5 seviyesine çıkarılması gerekmektedir. Türkiye’nin KOBİ bağlamında birinci sorunu, bu mikro işletmelerin zaman içinde büyümelerini sağlayamamaktır. Bu anlamda dijitalleşmeyi anlamak KOBİ’ler için fırsattır. KOBİ’ler hayatımızın bir parçası, Türkiye ekonomisinin bel kemiği, dinamosu, ekonominin can damarıdır. Kobiler büyümenin motoru, istihdamın itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşıdır. KOBİ’lerin sorunu ülkemizin sorunudur. ‘Güçlü KOBİ Güçlü Türkiye’ düşüncesinden hareketle bu seminer programları başlatılmıştır. ‘Her kriz, içinde fırsat barındırır’ düşüncesinden hareketle, pandemi krizinin hızlandırdığı bu tüketim kalıbındaki değişimi fırsata dönüştürmek KOBİ’ler açısından hayati öneme sahiptir. Bu noktada bu zor dönemde KOBİ’lerin tünelin ucundaki ışığı görecek şekilde yanlarında olmak gerekmektedir. Kobilerimizin dijitalleşme sayesinde başarı hikâyeleri yazılacaklarına inancımız tamdır.”

İmalat sanayisini ve tüketici alışkanlıklarını yeniden dizayn eden dijitalleşmenin KOBİ'ler ve kurumsal şirketler için her geçen gün daha önemli hale geldiğini ve dijitalleşmenin etkisiyle birlikte internet siteleri ve e-ticaret üzerinden daha fazla müşteriye ulaşmak isteyen birçok firmanın yeni gelişen dijital uygulamalara geçiş yapmaya başladığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: “Ülkemizde KOBİ’lerin varlığı %95 oranındadır. Bu da göstermektedir ki ekonomimiz KOBİ’ler üzerinden ilerlemektedir. Bu anlamda KOBİ’lerin çağın getirisi olan dijitalleşmeye uyum sağlamaları, onların piyasaya tutunmaları anlamına gelmektedir. KOBİ'lerin hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaları ve rekabet güçlerini artırmalarını sağlamak amacıyla birtakım çalışmaları gerçekleştirilmektedir. TOBB'un öncülüğünde, Ticaret ve Sanayi Odalarının ve Üniversitemizin de desteğiyle bir dizi seminer programı başlatıyor. Programın ilk semineri ‘Dijitalleşmenin KOBİ’lere Sunduğu Fırsatlar’ başlığı ile düzenlenecek. Bu seminer programlarının devamı gelecek. Programlar kapsamında ilimizin esnaflarını ve sanayicilerini, sektör temsilcilerini, üniversiteden bilim insanlarını, ilin ekonomik yöneticilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve öğrencilerimizi bir araya getirmeyi de planlıyoruz. Bu etkinliklerin ilimiz sanayi-üniversite-öğrenci işbirliğinin gelişip güçlenmesinin yanı sıra katma değerli bilgi birikiminin ortaya çıkmasına da destek olması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Söz konusu programın düzenlenmesinde başta Prof. Dr. Hasan Ayaydın olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Programın Gümüşhane ilimiz esnafına, sanayicisine ve ilgilenenlere faydalı olmasını diliyorum.”


Bu haftaki seminerde KOBİ’lerin dünyada dijitalleşme ile birlikte yaşanan hızlı dönüşüme neden ve nasıl ayak uydurması gerektiği konusu ele alınacak, dijitalleşme, e-ticaret ve e-ihracat döngüsü ve dijitalleşmenin KOBİ’leri geleceğe nasıl hazırlayacağı irdelenecek. Ardından Gümüşhane ilinin işletme yapısı, ihracat performansı ve ekonomiye katkısı incelenecek. Devamında dijitalleşmenin e-ticarete ve e-ihracata katkısı, dijitalleşmenin KOBİ’ler açısından sunduğu fırsat incelenmiş olup, son olarak politika önerileri ve sağlanan dijitalleşme, e-ticaret ve e-ihracat destekleri üzerinde durulacaktır. 

Semine katılım sağlamak isteyenler 29 Nisan tarihinde saat 14.00’te aşağıdaki linkten ulaşabilirler:

https://ss1.gumushane.edu.tr/b/has-jlw-8hl-xyl 


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER