Gümüşhane’de sağlık çalışanları en büyük sorunları olarak nitelendirdikleri “dönmeyen döner sermaye adaletsizliği” nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Ülke genelinde 81 ilde eşzamanlı gerçekleştirilen program Gümüşhane’de Devlet Hastanesi bahçesinde düzenlendi.
Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen ve katılımcıların döviz ve pankartlar açtığı programda konuşan Gümüşhane Sağlık-Sen Şube Başkanı Engin Karabulut, dönmeyen döner sermaye adaletsizliğine karşı 81 ilde meydanlardan seslerini yükselttiklerini, zorlu pandemi sürecinden geçilen şu günlerde sağlık çalışanlarının daha huzurlu ve güvenli bir ortamda hak ettiği emeğinin karşılığını almasını istediklerini söyledi.
Pandemi nedeniyle maske ve sosyal mesafe önlemlerine dikkat edilerek gerçekleştirilen etkinlikte basın açıklamasını ise Sağlık-Sen Şube Başkan Vekili Alptekin Giresunlu gerçekleştirdi.
“Yıllardır konuştuğumuz döner sermaye adaletsizliğinde ve performans uygulamasında bir arpa boyu yol alınmadı”
Sağlık çalışanlarının sesinin duyularak kangren halini almış sorunlarının çözülmesi gerektiğini, sağlık çalışanlarının sorunlarının görmezden, duymazdan ve bilinmezden gelindiğini savunan Giresunlu, "Her geçen gün sağlık çalışanlarının yükü daha da artıyor. Sözleşmeli istihdam modelinde çalışanlardan kadro güvencesi esirgeniyor. Sağlık çalışanlarının çocuklarına kreş imkanları çok görülüyor. Hemen her gün bir ya da birkaç sağlık çalışanı kör şiddetin kurbanı oluyor. Yıllardır konuştuğumuz döner sermaye adaletsizliğinde ve performans uygulamasında bir arpa boyu yol alınmadı. Bunlar bilinmeyen, görülmeyen sorunlar değil" dedi.
“Artık her seferinde tekrarlanan yanlışlıkların, haksızlıkların, son bulması gerekiyor”
Ortak akıl ve alternatif çözüm önerilerine kapı aralandığında çözülemeyecek sorun olmadığı inancında olduklarını ifade eden Giresunlu, “Önemli olan çözüm iradesinin ortaya konmasıdır. En altından en üstüne kadar hangi yetkili ile konuşsak bize hak veriyor, "biliyoruz" diyorlar. Ancak çözüm noktasında yeterince hassas hareket edilmediğini görüyoruz. Çözümsüzlük, adaletsizlik, aşırı iş yükü, şiddet sağlık çalışanlarının kaderi olamaz. Artık her seferinde tekrarlanan yanlışlıkların, haksızlıkların, son bulması gerekiyor. Ek ödeme yönetmeliğinin tümüne yönelik eleştirilerimiz bakidir” diye konuştu.
“Döner sermaye sistemi gövdesi çürümüş bir ağaca dönmüştü, meyve vermesi mümkün değildir”
İhtiyacı karşılamak üzere geçtiğimiz hafta yapılan düzenlemeyle iyi niyetin ortaya konduğunu fakat sahanın haklı beklentilerinin yine karşılanmadığını kaydeden Giresunlu, “Yapılacak tavandan ek ödeme sistemi de mağduriyeti arttırıyor. Açıkça görülüyor ki bu sistem artık işlemiyor. Alın terini yok sayıyor. Döner sermaye sistemi gövdesi çürümüş bir ağaca dönmüştü, meyve vermesi mümkün değildir. Sağlık-Sen olarak öneri ve eleştirilerimizi her daim yetkililerle paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Anlaşılan o ki daha önce yapılan tavandan ek ödeme adaletsizliğinden ders çıkarılmamış. Yine adaletten ve hakkaniyetten uzak yönetmelikler yayınlandı. Böyle bir sistemi asla kabul etmiyoruz. Döner sermayedeki adaletsizlik artık sağlık çalışanlarının canına tak etmiş durumda. Her platformda mevcut döner sermaye yönetmeliğiyle bu işin çözülemeyeceğini anlatıyor, somut ve gerçekçi projelerimizi yetkililerle paylaşıyoruz. Maliye’den milyarlarca lira alıp dağıttıktan sonra hiç kimseyi memnun edemiyorsanız dağıtımda ciddi bir hata olduğu apaçık ortadadır. Aynı hatada ısrar etmekle ne amaçlanmaktadır, anlamak mümkün değil. Esasında zor olan bu kadar büyük paraları dağıtıp, hiç kimseyi memnun edememektir. Maalesef Bürokrasi zoru başarmıştır” ifadelerini kullandı.
“Sağlık çalışanları pandemi sürecinde bu ülkenin sigortası olduklarını bir defa daha kanıtladılar”
Düzenlemede genel hatlarıyla bir takım iyileştirmeler yapılmış olsa da binlerce sağlık çalışanının yine göz ardı edildiğini kaydeden Giresunlu, “Örneğin hastanede acil ameliyat edilmesi gereken covit hastası varken ameliyathanede çalışan personele sen riskli değilsin demek hangi mantıkla izah edilebilir. Ayaktan poliklinik görüntüleme diyaliz ve benzeri birimlere başvuran hastaların risk taşıyıp taşımadığını bilmeden uygulama yapan personele siz riskli değilsiniz demek izah edilebilecek bile durum değildir. Yine ambulansta çalışan personelin aynı riski taşımasına rağmen sürücü personelin ve hastanelerdeki genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan hizmetli personelin ödeme katsayılarında iyileştirme yapmadan tavan ödemesi yapılması mağduriyeti arttırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Çalışma barışı ve huzurunu bozan bu durumu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Biz, sağlık çalışanlarının hem gür sesi olmak hem de kazanım adresi olmak için bu yola çıktık. Bedeli ne olursa olsun sağlık çalışanlarımızdan aldığımız güçle Üzerimize düşeni sonuna kadar yapmaya kararlıyız. Yetkililerden sesimizi duymalarını, artık biraz olsun sağlık çalışanlarının yüzlerini güldürmelerini bekliyoruz. Gidilen yol, yol değil, çıkmaz sokak! Sağlık çalışanları pandemi sürecinde bu ülkenin sigortası olduklarını bir defa daha kanıtladılar. O nedenle yetkililer, bu çıkmazdan bir an önce dönerek, sağlık çalışanlarının yüzlerini güldürmek mecburiyetindeler. Hiçbir şey için vakit geç değil. Unutmamak gerekir ki çıkmaz sokakta geri adım atmak ilerlemenin ta kendisidir. Vakit çok geç olmadan, yetkilileri, sağlık çalışanlarının seslerini duyarak sorunlarını çözmek için girdikleri çıkmaz sokaktan geri adım atmaya davet ediyoruz” dedi.