Dünya İlk Yardım Günü’nü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Karakök, acil durumların insanların her an karşısına çıkabilecek bir durum olduğunu ve doğru müdahalenin bir hayatı kurtarabileceğini belirtti.
Bu nedenle herkesin temel ilk yardım bilgisine sahip olmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Karakök, “İlk yardım, profesyonel sağlık ekipleri gelene kadar yapılan ilk müdahaleleri içerir ve doğru uygulandığında ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin, kalp krizi geçiren birine CPR (kalp masajı) uygulamak ya da ciddi bir kanamayı durdurmak, hastanın hayatta kalma şansını artırır. Bu beceriler, birkaç saatlik bir eğitimle kolayca öğrenilebilir ve bir kazazedeye hayati dakikalar kazandırabilir” dedi.
İlk yardımın sadece kaza ve yaralanmalarla sınırlı olmadığını, evde, iş yerinde, hatta sokakta yürürken bile acil bir durumla karşılaşılabileceğini vurgulayan Dr. Karakök, “Yanınızda birinin boğulma tehlikesi yaşadığını, bir yakınınızın bayıldığını ya da bir çocuğun yüksekten düştüğünü hayal edin. Bu gibi olaylarda bilinçli bir şekilde müdahale etmeniz, acil sağlık ekipleri olay yerine gelene kadar hayati zaman kazandırır. Herkesin bu beceriyi öğrenmesi mümkündür ve bu bilgi, birkaç saatlik bir eğitimle kazanılabilir. Toplumda ilk yardım bilincinin artması, hepimizin daha güvenli bir ortamda yaşamasına olanak sağlar. Acil bir durumda bilinçli bir müdahale, hem yakınlarınızı hem de çevrenizdeki insanları korumanıza yardımcı olabilir. İlk yardım öğrenmek, sadece bireysel bir sorumluluk değil, toplumsal bir dayanışma örneğidir. Unutmayın, hepimiz bir gün ilk yardıma ihtiyaç duyabiliriz” ifadelerini kullandı.
çok doğru söylüyorsunuz, fakat kim nerede nasıl alacak bu eğitimi, öncelikle okullarda ve resmi dairelerde bu eğitimler verilmeli ve katılım zorunlu olmalı, sonra da öğrenmek isteyen bütün vatandaşlara eğitim verilmelidir. bu işe bir yerden başlamazsak her zaman aynı sözü söyleriz.