Dr. Öğr. Üyesi Aydanur Aydın ve Dr. Öğr. Üyesi Seher Çakmak moderatörlüklerinde gerçekleşen çevrim içi panelde Karadeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi aynı zamanda Türk Hemşireler Derneği Trabzon Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Havva Karadeniz, ICN (International Council of Nursing) Uluslararası Hemşireler Konseyi tarihi, Küresel sağlık, Küresel sağlık için hemşireler gibi konuların yer aldığı “Hemşireler Öncü Bir Ses: Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapın ve Haklarına Saygı Duyun” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Onkoloji Hemşireliği Derneği Başkanı Hemşire Figen Bay ise sunumunda Türkiye’de Onkoloji Hemşireliği ve Onkoloji Hemşireliğinin gelişiminden bahsetti.
Hemşirelikte Bilişim Derneği Başkanı İstanbul Medipol Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Nuran Aydın Ateş de “Hemşirelikte Bilişim” adlı sunumunda hemşirelik alanında nitel ve nicel çalışmalarda bilişimin tarihi, gelişimi ve önemine değindi.
Çevrim içi panel programı Üniversitemiz S.B.F. Hemşirelik Bölümü öğrencisi ve aynı zamanda Öğrenci Hemşireler Derneği Gümüşhane Üniversitesi Temsilcisi Melike Yalçın’ın, “Öğrenci Gözünden Florence Nightingale” adlı sunumunun ardından, Acıbadem Maslak Hastanesi Senoloji Araştırma Enstitüsü Koordinatörü Hemşire Derya Subaşı ve Ankara Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Sorumlu Hemşiresi Neşe Dursun Sarıyaz’ın sunumlarıyla devam etti. Çevrim içi sunumları takiben katılımcıların soruları cevaplandıktan sonra panelistlere teşekkür belgelerinin takdimi ile panel sonlandırıldı.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Melike Demir Doğan gerçekleştirilen programın açılış konuşmasında şunları söyledi: “Dünden bugüne hemşirelik dediğimiz zaman Florence Nightingale’den başlayıp buraya kadar gelen çok uzun bir sürecimiz var. Meslek olarak birçok şeyle savaştık. Tüm bu zorlukların arasına bir de salgın sığdırdık. Salgın sürecinde birçok sağlık çalışanından önce hemşirelik vardı. Özlük haklarından, ailesinden çocuğundan vazgeçip aktif olarak görev aldılar. Dolayısıyla sahada aktif olarak çalışan hemşire arkadaşlarımızı da çağırdık ki bizlere bu süreçlerini de paylaşabilsinler. Bu amaçla da programa katılımlarından ve katkılarından dolayı hepsine teşekkür ediyorum.”
Doğan’ın konuşmasının ardından günün anlam ve önemine değinen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Ferhat Özbek ise “Öncelikle hemşirelik haftasını bu program vesilesiyle kutluyorum. Hemşirelik ile ilgili genel olarak söyleyebileceğimiz, birey aile ve toplumun sağlığını geliştirme, hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik veya sağlığı bozulanların sağlığının yeniden kazandırılması ile ilgili çok kritik hizmetleri yerine getiren bir meslektir. İnsan sağlığı ve hayatıyla ilgili olduğu için çok dikkat gerektiren aynı zamanda yüksek empati gerektiren bugün içinde çok ihtiyaç duyulan zor bir meslektir. Bu mesleği yapacak olan insanları yetiştiren ve bu mesleği yapan bütün bireylere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Programın düzenlenmesinde emeği geçenleri kutlayan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “12-18 Mayıs tarihlerini kapsayan Hemşirelik Haftası’nda Gümüşhane Üniversitesi olarak çeşitli etkinler düzenlemeye devam ediyoruz. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından gerçekleştirilen ‘Dünden Bugüne Hemşirelik’ başlıklı programda bunlardan bir tanesidir. COVİD-19 salgını süreciyle birlikte sağlık personellerimizin özellikle de hemşirelerimizin büyük bir özveri harcadığını ve ailelerinden ayrı kaldıklarını gördük. Hemşirelik gibi önemli ve zor bir mesleği icra eden hemşirelerimizi öncelikle kutluyorum. Çevrim içi program Hemşireliğin tarihsel sürecinin yanında, uygulama aşamaları ve küresel sağlık sistemi içerisindeki yerine kadar geniş bir yelpazede gerçekleştirildi. Özellikle de öğrencilerimizin de sunumlarıyla katkıda bulunması bizler açısından sevindirici oldu. Bu amaçla da programın düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyor, konuk katılımcılarımıza da katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.