Gazze için toplandılar

Gümüşhane’deki STK’lar İHH İl Temsilciliği öncülüğünde Gazze’de yaşanan zulüm ve Amerika-İsrail terörünün Golan tepelerinin işgalini kınamak için ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Gazze için toplandılar
HABERİN GALERİSİ
Gazze için toplandılar

Gazze için toplandılar

Gümüşhane’deki STK’lar İHH İl Temsilciliği öncülüğünde Gazze’de yaşanan zulüm ve Amerika-İsrail terörünün Golan tepelerinin işgalini kınamak için ortak bir basın açıklaması düzenledi.

15 Temmuz Zafer Meydanında STK’lar adına basın bildirisini okuyan İHH İl Temsilcisi Resul Demirtaş, nüfusu ile dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Gazze’deki ambargoyu şiddetle kınadıklarını belirterek, “2 milyon nüfusu ile yüzölçümüne göre dünyanın en yoğun şehirlerinden biri olan Gazze, yıllardır ambargo ve abluka altında nefes almaya ve yaşamaya çalışıyor. Mısır ve işgalci israil rejiminin sınır kapılarını kapalı tutarak bölgeyi adeta bir açık hava hapishanesine çevirmeleri, Gazze'de hayatı durdurma noktasına getirdi. Gazze Şeridi'ne uygulanan kara, hava ve deniz ablukası 12, yılında artarak devam ediyor. Bu abluka Gazze Şeridi'nde yaşayan 2 milyon Filistinli'yi hedef almış durumda. Abluka, 2006'dan bu yana arkasında 4.631'den fazla şehit ve 21.426 yaralı bıraktı. Bu saldırılar ve işgal planları sebebiyle toplam yerleşim birimlerinin %77,36'sına denk gelen 292.502 ev yıkıldı veya zarar gördü. Gazze'de ambargo, abluka ve saldırılara bağlı olarak yaşanan sosyal çöküntü, hayatın her alanında hissedilmektedir. Ekonomik sıkıntılar, altyapı sorunları ve ablukanın sebep olduğu kısıtlamalar, özellikle sağlık ve eğitim sektörlerinde çok önemli problemler ortaya çıkarmaktadır. Gazzelilerin içinde bulunduğu ve en acil şekilde çözülmesi gereken sorunlar her geçen gün ağırlaşmaktadır” dedi.

Gazze’deki sosyal ve ekonomik kurumların işleyebilmesi için gerekli olan enerji, yakıt, ilaç ve gıda malzemesi gibi birçok ürünün abluka altında olduğunu ifade eden Demirtaş, “Gazze'deki insani kriz her geçen gün derinleşmektedir. Zaten kötü olan bölgedeki insanî durum, 2018'in ilk aylarından itibaren daha da kritikleşmiştir, israil ablukası sebebiyle Gazze'de hayatın çeşitli alanlarında tam bir çöküş yaşanmaktadır. Ekonomik ve sosyal krizlerin başlıca sebeplerinden biri olan elektrik yokluğu, Gazze'de son yıllarda görülen en temel sorunlardan biridir. Yıllardır devam eden ve günde 20 saate kadar varan elektrik kesintileri, Gazze'de hayatı doğrudan ve dolaylı olarak oldukça zorlaştıran belki de en önemli krizdir, İsrail'in sistematik bombardımanları sebebiyle Gazze'deki fabrikaların %80'i kapanmıştır. Memurlar ise maaşlarının büyük bir kısmını alamamaktadır ve ekonomik krizden dolayı iş yerlerine yürüyerek gitmek zorunda kalıyorlar. Bölgede alım gücünün düşmesinden dolayı insanlar çok zor şartlar altında yaşamak zorunda kalıyor. Abluka altında zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar, dışarıdan gelecek yardımlara ihtiyaç duyuyor, ilaç, tıbbı malzeme, içme suyu ve mazot gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi için dışarıdan yapılacak nakdi yardımlar çok önem arz ediyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Raporuna dikkat çeken Demirtaş, “Birleşmiş Milletler raporlarında, eğer ablukayı hafifletmek için bir şeyler yapılmazsa, Gazze'nin 2020'ye kadar 'yaşanamayacak' bir yere dönüşeceği vurgulanıyor. Mart 2018'den bu yana devam eden barışçıl Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü'nde şu ana kadar, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucunda 190'dan fazla sivil şehit olurken 427 kişi de ağır yaralandı. Saldırılar sonucunda bir çok kişi sakat kaldı, Saldırıları sonucunda da toplamda 19.640 kişi zarar gördü, işgalci İsrail askerleri silahsız sivillere, çocuklara ve kadınlara gerçek mermiler yağdırmış, gazetecileri öldürmüş, kalabalığın üzerlerine gaz ve duman bombaları atmıştır. Bugün burada zulme rıza zulümdür düsturunca, sizlerle bu zulme Siyonist İsrail'in bu hukuksuz uygulamalarına karşı çıkıyoruz. Tüm masum ve mazlum coğrafyalara sesleniyoruz. Filistin, Doğu Türkistan, Suriye, Mısır, Myanmar, Bangladeş, Yeni Zellanda'da şehid edilen Müslümanlar! tüm bu hakikatleri haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Gazze için bütün İslam ülkelerinin bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Acilen bütün İslam ülkeleri ve vicdanı olan devletler bu zulümleri gündemlerine almalıdır. Ülkemiz bu konuda öncülük etmelidir ve etmektedir. Necip milletimizin, yıllardır olduğu gibi mazlumlara olan desteği her anlamda sürmeli ve yardımlar artırılmalıdır.
Son olarak ümmetin, insanlığın kan ağladığı bu günlerde, bizler bu zulme sessiz kalıp, kulak tıkayıp, zev-ü sefaya, eğlenceye, israfa mı dalmalıyız? Yoksa Hakk'ı hakim kılmak, tüm insanlığın saadet ve selameti için çalışmaya, gayret etmeye, bıkmadan usanmadan devam mı etmeliyiz? Sizlere soruyorum” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Program tekbir ve sloganlarla sona erdi.

Etkinliğe Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Sabri Varan, Ülkü Ocakları İl Başkanı Salih Taşcı ve yönetimi ile birlikte çok sayıda STK temsilcisi katıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER