Adı Gümüşhane ile özdeşleşen ve Türkiye’de en çok pestil ve kömenin üretildiği Gümüşhane’de Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ‘Pestil ve Köme Üretimi’ seçmeli dersini alan öğrenciler ildeki işletmelerde uygulamalı eğitimlerle mesleğin inceliklerini öğreniyor.
Şehrin tarımsal sanayisinin en önemli girdilerinden olan pestil ve köme üretimi Türkiye’de ilk kez aynı okulda seçmeli ders olarak geçtiğimiz yıldan beri okutulmaya başlanmıştı.
Sektöre destek vermek ve ara eleman yetişmesine yardımcı olmayı hedefleyen Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ilk defa 2015-2016 yılında “Pestil ve Kömecilik” seçmeli dersini Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 10. Maddesinin “e” fıkrasına dayanarak okutmaya başlamıştı.
“Pestil ve Köme Üretimi” seçmeli dersinde öğrencilere eğitim öğretim yılının ilk devresinde okulda gıda hijyen sanitasyonu, gıda üretiminde hijyen, gıda üretim sonrasında hijyen, ambalajlama ve ürün satışı konularında teorik olarak eğitim veriliyor. Pestil ve köme üretimi konusunda da teorik eğitim alan öğrenciler, ildeki çok sayıda pestil-köme üretimi yapan fabrikada ise pestil, köme üretimi ve bağlı diğer ürünleri uygulamalı olarak yapma ve görme fırsatı buluyor.
Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri alan öğretmenlerinden Sercan Akpınar, pestil köme seçmeli dersinde teorik eğitim kısmını bitirip ikinci dönem itibariyle uygulama safhasına geçtiklerini belirterek, “Çocuklarımıza seçme pestil köme üretimi dersi kapsamında Okulumuzda bu dersle alakalı ilk önce gıda üretiminde hijyen ve sanitasyon, daha sonra ürünlerin ambalajlanması, daha sonra ürünlerin satışı, ürün satışı modüllerimiz koyuldu ve bu konularda çocuklarımız teorik eğitimlerini tamamladılar. Ama uygulama olarak tabi pestil köme üretimini şu an okullarımızda görememekteler. Biz de ilimizdeki işletmelerde uygulama eğitimlerini gösteriyoruz” dedi.
Gümüşhane’nin pestil köme üretiminde şu an Türkiye’de birinci sırada olduğuna dikkat çeken ve öğrencilerin derse gösterdiği ilginin yüksek olduğunu kaydeden Akpınar, “Daha öncesinde köylerinde büyükleri tarafından pestil üretimi yaptığı için öğrencilerimiz bu işe yabancı değil ve birçoğu bu işi biliyor. Okul olarak öğrencilerimizi geçtiğimiz yıllarda daha çok Marmaris, Bodrum tarafındaki otellere staja yolluyorduk. Bundan ziyade kendi yöremizin ihtiyaçlarının giderilmesi lazım. Çünkü pestil ve köme üretimi Gümüşhane’de çok hızlı gelişmekte olan bir sektör. Bunun yanında Arap turizmi ve yayla turizmi de yöremizde gelişiyor. Çocuklarımız turizm konusunda önce kendi bölgemizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetiştirmemiz gerek” diye konuştu.
Akpınar, geçen yıl ilk defa 11.sınıftan 26 öğrencinin bu dersi aldığını, bu yıl da 10 öğrencinin aldığını kaydeden Akpınar, “Bundan sonra da aynı şekilde aynı istikrarla devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.
Öğrencilerden Doğukan Kandemir, dersin gerçekten önemli olduğunu belirterek, “Ben de Gümüşhaneliyim. Pestil ve köme şehrimize ait bir yiyecek. Öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Mezun olduktan sonra da bu sektörde çalışmak istiyorum” dedi.
Bir diğer öğrenci Tunahan Yılmaz ise yiyecek-içecek bölümünde okuduğunu, seçmeli ders olarak pestil-köme üretimini seçtiğini belirterek, ilk dönem teorik derslerin ardından ikinci dönemde de fabrikalarda uygulama yaptıklarını söyledi. Yılmaz, uygulamada pestil serdiklerini, çıkarmasını, asmasını, köme yapımını öğrendiklerini sözlerine ekledi.