Geleneksel Türk ve Gümüşhane Mutfağı Avrupa'da

Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Koordinasyon Birimi tarafından hazırlanan proje İngiltere’nin Newcastle şehrinde yapılan açılış toplantısıyla başladı.

Geleneksel Türk ve Gümüşhane Mutfağı Avrupa'da
Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Koordinasyon Birimi tarafından hazırlanan proje İngiltere’nin Newcastle şehrinde yapılan açılış toplantısıyla başladı.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türk Ulusal Ajansı) tarafından kabul edilen Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları  ‘’Let’s Go Cooking İn Europe  (LEGOCIE)” adlı projenin açılış toplantısına İl Milli Eğitim Müdürlüğünü temsilen AB Projeler Koordinatörü Serdar Serhat Salantur katıldı.
Proje ile ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, projenin yasal temsilciliğinin Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun tarafından sürdürüldüğünü belirterek, proje ile fast food tüketimine dikkati çekerek geleneksel sağlıklı mutfakların yeniden canlandırılmasına dikkat çekeceğini belirtti.
Aktaş, şunları söyledi: “Projenin çıkış noktasının insanların hayati ihtiyacı olan ‘’beslenme’’ ve beslenirken ‘’ne yiyoruz’’  sorusu olduğunu ve projenin, bol malzemeli, ucuz fakat standardizasyonun kaliteden, sağlıktan daha önemli olduğu vurgusunu taşıyan fast food tüketimine karşı dikkatli olmaya ve geleneksel sağlıklı mutfakların yeniden canlandırılmasına dikkat çekeceğini belirtti. Bu bağlamda projemizle kaybolan değerlere tatlara sağlıklı beslenme alışkanlıklarına doğal ve hatta organik besinlere daha fazla değer verilmesi konusunda çeşitli etkinlikler ve eğitimlerle bir farkındalık yaratma çabasında olunacağını belirtirken, sağlıklı nesiller için gençlerin ne yediklerini bilmeleri en azından fırsat buldukça sağlıklı besinlere yönelmelerinin hem kendi hem de toplum sağlığı açısından ne kadar önemli olduğu bilinci aşılama çalışmalarımızın bir diğer boyutu olacaktır.”
Proje kapsamında, proje ortağı ülkeler olan İngiltere, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Polonya, İtalya, Slovakya, İrlanda, Portekiz, Romanya ve Türkiye’nin kendi yemek kültürlerini artısı ve eksisiyle sergileyecekleri mutfak çalışmalarının, kendi geleneksel pişirme yöntemlerinin öğretileceği interaktif katılım sağlanacağını kaydeden Aktaş, farklı kültürlerin özelliklerini tanıma, öğrenme fırsatı katılımcıların hem sosyal hem de kültürel gelişimlerine katkıda bulunacağını belirterek, periyodik proje toplantılarına Mart 2013’de Güney Kıbrıs Rum kesiminde devam edileceğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2012, 17:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER