Gümüşhane Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Uygulama Merkezi tarafından “Laboratuvar Donanımları, Başvuru ve İşleyiş Prosedürleri, Verilen/Verilebilecek Hizmetler ve Gümüşhane’ye Sağlayacağı Katkılar” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonda yapılan toplantıya Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Prof. Dr. Murat Küçük ve Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri ile öğrenciler katıldı.
Laboratuvar donanımları, başvuru ve işleyiş prosedürleri, verilen/verilebilecek hizmetler ve Gümüşhane’ye sağlayabileceği katkılar konulu tanıtım toplantısında bilim ve teknolojiye sahip olan ülkelerin itibara, refaha ve güce sahip olduklarını dile getiren Rektör Günaydın, “ İçinde bulunduğumuz yüzyıl bilgi çağı ve bu bilgi çağında hemen her alanda yoğun bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabette kazananlar ise bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi toplum yararına sunan ülkelerdir. Bilginin üretildiği yer toplum yararına sunulduğu yer de üniversitelerdir. Bu nedenle üniversitelerden beklentiler giderek artıyor. Gerçekten üniversitelere baktığımız zaman biz akademisyenler olarak ülkenin en değerli varlıklarına sahibiz servetine sahibiz. Ülkemizin en önemli kaynağı insan kaynağı genç nüfus bunlar bizlere emanet ediliyor. Bilim ve teknoloji ile donatmamız için, ikincisi bilgi, onun üretimini de biz yapmak durumundayız. Bu nedenle ülkemizin bütün yükü hepimizin sırtında yani üniversitelerin sırtında. Tabi bunun çok farkında değiliz ülke olarak üniversitelerden yeterince yararlanamıyoruz. Katma değer üretemiyoruz. Şu artık tartışmasız üniversitesi gelişmemiş bir ülke gelişmiş ülke olma şansı yok. Bunun yolu üniversitelerden geçiyor. Üniversiteniz gelişmişse sizin de gelişmeniz pekala mümkündür. Bizim gelişmiş ülke konumuna gelebilmemiz için orta gelir tuzağından çıkabilmemiz yani biz ülke olarak gelişmekte orta üst gelir düzeyindeyiz. O noktayı kıramadık orayı kırmanın yolu da bilgi üretmekten geçiyor. Bu üretilen bilgiyi ticari etkinlik haline getirmek toplum yararına sunmak pazarlamak ve satmak bu nedenle bunun yolu işte bu kurumlar da üretilecek olan bilgilerdir bunların transferidir” dedi.
Gümüşhane Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kağan Kılıç ise Merkezi Araştırma Laboratuarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin, üniversite bünyesinde araştırma laboratuarı, araştırma-uygulama merkezi ve benzer birimlerin faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenleyerek eşgüdümü sağlamak, geliştirmek, güçlendirmek, bunların AR-GE olanaklarının birimler arası kullanıma açılmasını sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi.
Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (GÜBAP), üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ve bunlarla yürütülen projeler ile üçüncü şahıslardan gelecek analiz isteklerini temel araştırmalara engel olmayacak şekilde merkezin olanakları ölçüsünde değerlendirmek olduğunu ifade eden Kılınç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Görevimiz, teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek laboratuardaki cihazların ve aletlerin günün koşullarına uygun olarak geliştirilmesini ve yenilenmesini sağlamak ve Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artırmak. Üniversite birimlerinin ortak ihtiyacı olan ileri araştırma düzeneklerini temin ederek, Üniversite bünyesinde veya Merkeze bağlı olarak kurulan AR-GE birimlerinde ortak kullanıma sunmak. Ulusal ve uluslar arası kamu ve özel araştırma kuruluşları ile işbirliği yaparak ileri teknoloji projeleri üretmek ve sürdürmek için finansal kaynak teminine çalışmaktır. Ülke kaynaklarını en etkin şekilde kullanarak bilim ve teknolojinin evrensel normları içinde sürekli gelişen, geliştiren ve birikimlerini insanlığın hizmetine sunan bir merkez olmaktır.”
Merkez Araştırma Laboratuarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin üç ayrı laboratuardan oluştuğu belirten Kılınç, “Birinci laboratuarımızsa 10 ayrı laboratuar, uydu-modüler Laboratuar, ana laboratuarla ortak veya onlara uygun ikave laboratuarlar bulunmaktadır. İkinci laboratuarımızda da Kimyasal Analiz ve Ekstraksiyon Laboratuarı, Enstümantel Analiz Laboratuarları, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Gıda Analizleri ve Mikrobiyoloji, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Jeoloji – Maden Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği ve Fizik Mühendisliği Laboratuarları bulunmaktadır. Diğer bir laboratuarımız olan Kimyasal Analiz ve Ekstraksiyon Laboratuarında da enstrümantel analizlerin ön hazırlık aşamasında kimyasal ve sarf malzemeler kullanılarak numunelerin analize hazırlanması sağlanır” şeklinde konuştu.
Program sonunda merkezi araştırma laboratuvarı ve uygulama merkezi müdürü Yrd. Doç. Dr. Kağan Kılınç’a, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın tarafından gösterdiği özverili çalışmalarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. Toplantı, Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Uygulama Merkezinin tanıtımına yönelik yapılan gezinin ardından sona erdi.
Mert Zımba-Alime Çelik
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 22:48