GÜ’de Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Sempozyumu Yapıldı

Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Sempozyumu’ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonda yapıldı.

GÜ’de Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Sempozyumu Yapıldı

Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Sempozyumu’ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çok amaçlı salonda yapıldı.

2003 yılından bu yana hem iş kazalarından dolayı hayatını kaybedenleri bir anma hem de bir kutlama günü olarak yapılan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, Gümüşhane Üniversitesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Erol Tekçe ve yetkililerin katıldığı bir sempozyum ile kutlandı. 

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Çelenk Kaya, İş Sağlığı ve Güvenliği’ne dair şunları söyledi: “Uluslararası Çalışma Örgütü 2018 verilerine göre dünyada her 15 saniyede 160 işçi iş kazası geçirmekte, her gün 6 bin 400 kişi iş kazası veya meslek hastalıklarından ötürü hayatını kaybetmektedir. Rakamlar gösteriyor ki, iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin gerekli yatırımların yapılmasıyla insan ve toplum yaşamını ilgilendiren pek çok olumsuz sonucun önüne geçebilmek mümkündür. Bu olumsuz sonuçları engellemek adına 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ülkemizde 2012 yılında kademeli olarak yürürlüğe girmiş ve kanun kamu ve özel sektör ayırt etmeksizin birçok iş yerinde bazı düzenlemelerin yapılmasını sağlamıştır. Bizim amacımız ise iş sağlığı ve güvenliğinin bir kurallar bütünü veya yapılması gerekenler listesi olarak görmekten çıkarıp, toplumun iş sağlığı ve güvenliğini sağlamasını kazandırmaktır. Bu noktada akademisyenler olarak bizlere düşen, bu konuda eğitim almış kişileri topluma kazandırmaktır ve bu amaçla Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 2012 Yüksek Öğretim Kurulu kararı ile kurulmuş, 2013-2014 eğitim-öğretim yılları itibariyle ilk öğrencilerini almıştır. Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan bölümümüz, eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.” Doç. Dr. Elif Çelenk Kaya’nın konuşmasının ardından sempozyumda önemli verilerin paylaşılacağını dile getiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Erol Tekçe, “Bu sempozyumda çok güzel bilgilerin sunulacağı düşüncesindeyim. Bu bölümü okumak çok ehemmiyetlidir. İş sağlığı ve güvenliği belki bugün yeterince kamuoyunda beklenen ilgiyi görmemiştir. Fakat bundan sonra zorunlu olarak, ötelemeler bittiği anda çok daha fazla ilgi görecektir. Sizler mezun olduğunuzda sizlerin geleceği ile ilgili daha güzel günlerin geleceğine inanıyoruz.”

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise sempozyum hakkında şu noktalara dikkat çekti: “Bizim kültürümüzde ev hanımları çalışmıyor gibi değerlendirilir. Fakat çalışmayan insan yoktur. Çalışmak insanı bir özelliktir ve erdemdir. Ama herhangi bir işte çalışanların adıyla tanımladığınız grup içerisinde milyarlarca insan çalışmaktadır. Her saatte bir iş kazası veya meslek hastalığına yakalanan birileri olabilir. Çünkü çalışmak gibi, hayat gibi, sağlıklı olmak gibi; maalesef hastalıklar da bizleri hayatın belli dönemlerinde yoklamaktadır. Türkiye’de çalışan nüfus resmi kayıtlara göre 15-64 yaş arası nüfus en faal çalışan nüfus olarak kabul edilir. Çalışan nüfus, toplam nüfusumuzun 2019 rakamlarına göre 67, 8’ini oluşturuyor. Nüfusun yaklaşık % 70’i çalışıyor. Ayrıca ülkemizde 15 yaşın altında olduğu halde çalışan çok önemli bir nüfus kitlesi vardır. 15 yaşın altında olup çalışanları bu rakamların içinde görememekteyiz. 65 yaşın üzerinde emekli olmuş ama çocuklarının okul masrafları nedeniyle çalışmak durumunda olan veya başka nedenlerden dolayı çalışmak zorunda olan bir nüfusumuz var. Tedbir alınmadığı müddetçe çalışan kitlemiz için iş sağlığı ve güvenliği konusu gündemde kalmaya devam edecektir. Mesela inşaatlarda baret takması gerekir, halatla güvenliğini sağlaması gerekir. Ama hala inşaatlarda baretsiz, tahtadan iskeletlerin üzerinde iş yapmaya çalışan çok sayıda işçi görürsünüz. Bunlara izin vermemek gerekir. Yönetim olarak üniversitemizde öğrencilerimizin donanımlarını artıracak bu tarz etkinliklerin artmasını istiyoruz.” 

Yapılan konuşmaların ardından sempozyumda Erol Tekçe’nin başkanlığında, İş Sağlığı ve Güvenliği Başkanlığı Makine Mühendisi Hatice Sağlam ve İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvar Yetkilendirme Birimi Yetkilisi Selim Çal’ın yer aldığı bir oturum gerçekleştirildi. 

Yapılan oturumda, İş Sağlığı ve Güvenliği Başkanlığı Makine Mühendisi Hatice Sağlam tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı, ortak sağlık ve güvenlik birimi, eğitim kurumları, piyasa gözetim ve denetimi üzerine sunumunu gerçekleştirdi. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvar Yetkilendirme Birimi Yetkilisi Selim Çal ise İş Sağlığı ve Güvenliği Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’ndan, enstitü iş hijyeni (İSG) faaliyetlerinden ve çalışmaya devam ettiği birime dair sunum gerçekleştirdi. Oturum, katılımcılardan alınan soruların cevaplandırılmasıyla birlikte sona erdi. 

Sempozyum sonrasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Erol Tekçe’ye, İş Sağlığı ve Güvenliği Başkanlığı Makine Mühendisi Hatice Sağlam’a ve İş Sağlığı ve Güvenliği Laboratuvar Yetkilendirme Birimi Yetkilisi Selim Çal’a katılımlarından dolayı teşekkür belgesi ve plaket takdimi yapıldı. Sempozyum toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER