Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Kulübü tarafından “İletişim Buluşmaları” adlı söyleşi programı düzenlendi.
İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğr. Gör. Osman Yazıcı konuk oldu.
Söyleşi programının açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz, etkinliği öğrenciler için önemine değinerek, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de iletişim fakülteleri denilince bazı ekoller vardır. Söz konusu ekoller arasında Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve tabi ki Anadolu Üniversitesi yer alır. Bugün bizlerle hem bu ekollerin temsilcisi olan Gazi Üniveritesi’nden ayrılan Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar bu deneyimini paylaşacak hem de Öğr. Gör. Osman Yazıcı sektör deneyimlerini paylaşacak. Yaşadığımız bu dönemde elbette ki iletişim de biçim değiştiriyor, dijitalleşmeye doğru gidiyor. Biz iletişimciler iletişimin kökünü ve sektörünü bilmeden bu yeni iletişimcilere uyum sağlamakta zorlanıyoruz. Her alanda olduğu gibi kendimizi bilmeden, işimizi bilmeden bir sonraki nesillere adım atamayız. O yüzden bizlere vizyon sağlayacağını düşündüğümüz bu iki konuğu fakültemizde ağırlamaktan gurur duyarım.”
Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise söyleşi programına katılan konuklara teşekkür ederek, “Her fırsatta dile getirdiğim gibi İletişim Fakültesi, 2008 yılında kurulmuş genç üniversitemizin genç, başarılı ve bizim gülen yüzümüzdür. Bizi en çok mutlu eden fakültelerimizden bir tanesidir. Fakültemizde şu an üç bölüm de aktif olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütüyor. Öğretim üyelerimiz çok gayretli, başarılı; öğrencilerimizle birlikte yaptıkları projeler Türkiye’nin dört bir yanında ödüller alıyor. Biz çok genç, kurumsal hafızası çok fazla olmayan Türkiye’de iletişim fakülteleri içerisinde yeni bir fakülteyiz. Bu gençliği ve dinamizmi avantaja çevirmeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki gelecekte de Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi hem iletişim fakülteleri içerisinde hem de yetiştirdiğimiz mezunlarımızın farklı sektörlerde yakaladıkları başarılarla ulusal ve uluslararası arenada adını daha çok duyuracaktır. Bugün burada hem iletişim becerileri hem de mesleki anlamda tecrübelerini paylaşmak üzere iki önemli konuğumuz bizlerle birlikte. Konuklarımıza bizleri kırmayıp geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Programın düzenlenmesinde emeği geçen başta Dekanımız olmak üzere Gazetecilik Kulübü öğrencileri ve hocalarını kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in yaptığı konuşma sonrasında öğrencilere iletişim becerileri hakkında bilgiler veren ve yaşadığı tecrübeleri aktaran Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar konuşmasında şu sözlere yer verdi: “İnsanlık var olduğunda insanların birbirleriyle iletişim ihtiyacı vardı. Mağara ve duvar resimlerine, Orhun Anıtlarına bakıyorsunuz sürekli iletişim kurmak konuşmak istiyorlar. Öncelikle sizleri tebrik ediyorum. Gerçekten de Anadolu üniversiteleri içerisinde fevkalade başarılı bir fakültesiniz, her şeyinizle dikkat çekiyorsunuz. Başarmanın bir tek yolu var. İnanmak ve inandığın yolda çok çalışmaktır. İletişim becerisi nedir? Allah hepimize dil vermiş. Konuşma kudretimizi güzel kelime ve cümlelerle işlettiğimiz zaman iletişim becerisi de kendiliğinden ortaya çıkar. Okulları bitirip işe girmek için mülakatlara alındığınızda çıkarın cep telefonlarınızı oradan bize yazın demeyecekler. Konuşun diyecekler. Eskiden birinci ekran olan televizyonlar vardı. Bu televizyonların izlenme oranlarından şikâyet ederdik. Şimdi daha kötüsü var. İkinci ekran dediğimiz cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler ortaya çıktı. Bu ikinci ekranlar bütün hayatımızı ele aldı. Ülkemizde insanların cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletlerde geçirdiği vakit günde yedi saati buluyor. Ne işle meşgul olursak olalım; ama günde yedi saatimizi bunlarla geçiriyoruz. Dehşet bir rakam gerçekten. Yedi saat ne demek biliyor musunuz? Sadece bu ekrana bakarak yalnız geçirilen zaman demektir. Başka da bir şey değildir. Bir başka husus da dinlemektir. Dinlemek önemlidir. Dinlemeden hiç kimseye vahiy gelmez ve hiç kimse de karşısındakini anlayamaz. En kızgın olduğunuz zamanlarda bile, en hırslı olduğunuz zamanlarda bile, en canınızı sıkan zamanlarda bile şunu lütfen deneyin, karşınızdakini dinleyin. Dinlemek güzel bir şey, anlatabilmek de güzel bir şeydir. Anlatabilmek için de dile hâkim olmak lazım. Eğer bizler okumuş yazmış entelektüel insanlarsak, hiç kuşkusuz ki kelime dağarcığımız çok güçlü ve zengin olmalıdır. İyi bir iletişimci sözcüklere hâkim olan, onlara dans ettiren insandır. Bunlardan başka nereye giderseniz gidin, size lazım olacak bir şey daha var o da ikinci bir dildir. Okuduğunuz hiçbir şeyi başkası için değil, aslında kendiniz için okuyorsunuz. Şimdi artık bütün dünyamızı cep telefonlarının içine sıkıştırdık. Bunun sıkıntısını da yaşıyoruz. Geleceğin iletişimcileri olan sizler bu lükse sahip değilsiniz. İsteyen istediğini yapsın; ama siz asla bunu yapmayın. Sizler kâğıda yazmayı, okumayı ve not almayı asla ihmal etmeyin. İyi iletişimci kitapla, gazeteyle ve dergiyle bağını koparmayandır.”
Sektörde yaşadığı birçok tecrübeleri öğrencilere aktarmak üzere kürsüde yerini alan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğr. Gör. Osman Yazıcı ise Gümüşhane Üniversitesi’nin Anadolu üniversiteleri arasında yükselen bir değer olduğunu vurguladı.
Yazıcı bu başarının ardında Rektör Prof. Dr. Zeybek’in payına değinerek, fakülte dekanının kadın olmasının ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu dile getirdi. Osman Yazıcı konuşmasının devamında, “Öncelikle tüm samimiyetimle söylüyorum Gümüşhanelilerin benim gönlümde çok özel bir yeri vardır. Çünkü 1978-1992 yılları arasında Trabzon’da halen bölgenin en güçlü gazetesi olan Karadeniz Gazetesi’nin yazı işleri müdürlüğü yaptığım dönemde Gümüşhaneliler ile olan dostluklarım, gönül bağım oluştu. Gümüşhane Üniversitesi’nin başında çok başarılı ve değerli bir rektörümüzün olmasından da ayrıca gurur duyuyorum. Çünkü bu üniversitenin yükselmesi için başarıya koşması için özellikle daha nasıl faydalı olabilirim düşüncesiyle uğraştığı çalışmasını yakınlardan bilenlerden biriyim. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi çok başarılı. Sizler Amerika başta olmak üzere birçok yerde başarı göstermiş fakültenin öğrencilerisiniz. Özellikle siz gençler olarak ben kimim, bu okulu niye seçtim, bu bölümü niye seçtim, hedefim ne, amacım ne diye düşünmek zorundasınız. Hedefe varmak için düşünmek yetmez, uygulamak zorundasınız. Kariyer planlaması nedir? Tarladan sofraya çay nasıl yetişiyorsa, kariyer planlaması da bu şekilde oluşur. Ama bazen kader dediğimiz rüzgar dediğimiz, yol dediğimiz sizi sürükleyecektir. Kendi hedeflerinizi iyi belirleyin. 350 hanelik köyümde ortaokula giden üç kişiden birisiydim. Çünkü ilçeye gitmek orada ev tutmak kolay değildi. Kariyer planlamasında ben 1978 yılında Trabzon’da çömez olarak başladığım zaman ve daha sonrasında 1982 yıllarında Karadeniz Gazetesi yazı işleri müdürü olduğum zaman 60 tane gazeteci arkadaşım vardı. Biz alaylıyız, iletişimci değiliz. Benim dönemimde 60 kişi içerisinde iki tane iletişim mezunu gazeteci arkadaşım vardı. O dönemde bir Milliyet, Hürriyet gazetesi 300-400 muhabir ile çalışıyorlardı. Şimdi 15-20 kişiyle çalışıyor. Ülkemizde 70 iletişim fakültesi var. Yılda 8 bin iletişim mezunu veriliyor. İşe girme olasılığınız ne kadar, size gerçeğini söyleyeyim, yüzde 10 bile değil. 1 ve 2’nci sınıflara karışmıyorum ama 3 ve 4’üncü sınıfa gelmiş arkadaşlar mutlaka araştırın, sorgulayın ve hedefinizi belirleyin. Ben Kaçkar’dan okuma yazma bilmeyen bir anne babanın oğlu olarak başladığım kariyer yolculuğunda pek çok kademede bulunarak, bugün hedeflediğim yerde olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Hepinize hayattan ne bekliyorsunuz, diye sorsam iyi bir iş, iyi bir aşk, iyi bir kariyer ve saygı duyulacak bir meslek diye sıralayabiliriz. Arkadaşlar okuyan bir nesil olmak zorundasınız, başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok. Sadece hedeflerinizi iyi belirleyip, kariyeriniz için çok çalışın. Bugün burada aranızda bulunmaktan çok onur duydum, mutlu oldum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Program katılımcılara yöneltilen sorularla birlikte devam etti. Program sonunda Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz tarafından konuk katılımcılara çiçek ve plaket takdimi yapılarak, teşekkür belgesi verildi.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar da Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Dekan Prof. Dr. Müge Yılmaz’a İletişim Madalyası takdim etti.
Programın sona ermesiyle birlikte İletişim Fakültesi uygulama birimlerini gezen konuklar, burada Üniversitenin ve Gümüşhane’nin tek radyosu olan Kampüs Fm Radyosu’na kısa bir röportaj verdi.