Gümüşhane’de kadınların istihdama kazandırılması için, Gümüşhane esnafından Mürüvet Susan Ciğerci’nin sosyal medyadan açtığı “Gümüş şehrin altın kızları” isimli hesapta, Gümüşhane’nin marifetli kadınları hünerlerini sergileyip kazanç elde ediyor.
Tarım ve sanayinin yeterince gelişmediği öğrenci ve memur kenti Gümüşhane’de pandemi sürecinde de evde kalan vatandaşlar evde kendilerine yeni iş kapıları oluşturmalarına sebep oluyor.
Erkeklerin bile zor iş bulduğu şehirde kadınların evde oturmaya mecbur olduklarına dikkat çeken Mürüvet Susan Ciğerci, “Kadınların istihdama kazandırılması tabi ki ilk hedefimiz çünkü kadınlar istihdama kazandırılırsa, gerek aile içerisindeki söz hakları gerekse çocuklarının gözlerinde ki imajları büyük oranda değişecektir. Kadınlar kendi paralarını kazandıklarında daha öz güvenli oluyor, hem çevrelerine karşı hem de para harcarken. Bu öz güveni sağlamak için uğraşacağız” şeklinde konuştu.
“Kermesi internete taşıdık”
Ev ve apart temizliği, çocuk-yaşlı bakımı, mevlid organizasyonu gibi işler yapan toplulukta aynı zamanda kadınların evlerinde yaptıkları el işi ve yemek gibi ürünleri de sergilediğini, kadınların iş imkanlarının evlerinde yapabildikleriyle sınırlı olduğu söyleyen Ciğerci, üretilen el emeği bir ürünün satıla bilmesi için, kadınların tanıdıklarına haber salarak alıcı bulmaya çalıştıklarını, sabit bir aracı olmadığı için de üretimlerinin sürekliliği olmadığını söyledi.
Kadınların ürünlerini satacağı en güvenilir yerin kermesler olduğunu ancak her güne bir kermes tertip edilemeyeceğini söyleyen Ciğerci, “Bu bir çeşit internet kermesi, bildiğiniz gibi kermeslerde kadınlar kendi ürünlerini sergiler, satışını yapar ve kar elde ederler. Bizde bir nevi kermesi sosyal medya ya taşıdık. Eski usül iş yerinde oturup müşteri bekleme devri bitti. Sosyal ağlarda ne kadar aktif olup başarılı bir içerik yönetimi yaparsak, o kadar müşteri kazanıp markalaşmaya başlıyoruz. Özellikle son zamanlarda pandeminin de etkisiyle insanlar internet alışverişine yöneldiler. Bizde çağın getirisi olan interneti en iyi şekilde değerlendirip kazanca çevirmeye hazırız” şeklinde konuştu.
“Yeni mezunlar atama beklerken kendilerini geliştiriyorlar”
Üniversiteden yeni mezun olmuş atama bekleyen binlerce insanın boş kalarak köreldiğini ve tecrübe sahibi olamadığını söyleyen Ciğerci, “Üniversitelerde gerek yaşlı bakımı gerekse çocuk gelişimi alanlarında eğitim almış arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ne yazık ki iş alanı bulamıyorlar bu yüzden de bilgileri sadece teoride kalıyor, uygulamaya geçiremiyorlar. Biz bu insanlara iş alanı oluşturup, körelmelerinin önüne geçmeyi ve tecrübe kazandırmayı hedefliyoruz. Özellikle de ilahiyat mezunu hafız arkadaşların mevlit organizasyonlarında ilahi söyleyip sohbet verebilmelerine imkan sağlıyoruz buda bizim işinin ehli insanlarla çalışmak istediğimizi destekler niteliktedir” dedi.
Altın kızları oluşturalı çok kısa bir süre olmasına rağmen çok güzel tepkiler olduğunu, Gümüşhane dışında yaşayan insanların tebrik mesajları attığını söyleyen Ciğerci, bu ilginin sebebinin takipçileri olan kadınlara öz güven ve cesaret aşılamaları olduğunu söyledi.
Sözlerine devam eden Ciğerci, "Aşikar olarak kaliteli ürünler çıkaran kadınlar var aramızda. Onların emeklerini tek bir şehirle sınırlı kalmadan Türkiye’nin her yerine internetten satmayı hedefliyoruz. Şimdilik Gümüşhane çevresinden birçok sipariş aldık. Çevremizden genellikle olumlu tepkiler alıyoruz. Başka şehirlerde yaşayan Gümüşhaneli insanlardan çok fazla tebrik mesajları alıyoruz. Özellikle çalışmak isteyen kadınlar bizi destekliyor. Bazen tepki gösteren insanlar da oluyor. Esnaftan işlerine çomak soktuğumuzu düşünen insanlar var. Rakip olmak isteyen insanlar da oluyor. Hiçbir sıkıntı yok bizim için, rekabet kazancı artırır. Yeter ki insanlar çalışsın” şeklinde konuştu.
“Düşman değil, rakip istiyoruz”
İnsanlarda esnafın işini baltalıyor gibi bir algı olduğunu söyleyen Ciğerci, öncelikle bu algıyı kırmak istediklerini, bir esnaf olarak esnafın ne kadar zor bir dönemden geçtiğini, gelirlerinin ne denli düştüğünü en iyi bilenlerden olduğunu söyledi.
Ciğerci, “Mesela bu sayfada esnaf arkadaşlarımızdan da başvurular oldu. Sayfamızda biz el emeği işler sergiliyoruz. Benim sektörüme yakın çanta, takı, ayakkabı tasarlayan kadınlar var ben bu el emeği ürünlerin reklamlarını yapıp satılmasını sağlıyorum. Eğer yaptığım esnafın içine taş koymak ise birebir kendimi de baltalamış olurum. Ama şunun farkında olmalıyız, doğal ev yapımı bir ürün almak isteyen birine mağazadan fabrika ürünü satmak istesek de satamayız. Otomatik olarak hiç kimsenin işini baltalayacak bir iş değil. Gerçekten çalışma koşullarımız çok zor şu anda elde ettiğimiz kazanç giderlerimizi karşılayamaz hale geldi, ayakta durmak için gerçekten çok güçlük çekiyoruz bunları bilen biri olarak asla bir esnafın işini baltalamam aksine desteklerim. Ne yazık ki memlekette bazı insanlar rekabeti düşmanlığa dönüştürüyor ama biz tatlı bir rekabet istiyoruz" diye konuştu.
Haber: Selda Fırat
süper haber