1. Ulusal Çocuk ve Gençlik Kongresine Gümüşhane Bilim Ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Begüm Bozalan, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Filiz Köksal’ın danışmanlığında hazırladığı “1974 Kıbrıs Barış Harekâtı Ve Gümüşhaneli Gaziler” adlı bilimsel bildiri ile kongreye katılarak sundu.
46 ilden 130 katılımcının yer aldığı kongrede, 147 bildiri sunuldu.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Muammer C. Muşta ile Yrd. Doç. Dr Esme Hacıeminoğlu’nun yapığı oturumda Begüm Bozalan, yakın tarihimizin önemli olaylarından biri olan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın canlı tanıklarının çevremizde pek fazla tanınmaması, anılarından yararlanılmaması probleminden yola çıkılarak bu çalışmanın yapıldığını, Harekâtın nasıl düzenlendiği ve çıkarma esnasında yaşanan gelişmelere gazilerin anlatımından cevap arandığını ifade etti. Kaynaklarının, Gazilerle yaptıkları sözlü tarih çalışmalarından, Şehit Aileleri Ve Gaziler Derneği’nin bilgi ve belgelerinden, 1974 döneminin Gümüşhane basınından, Kıbrıs ile alakalı kitaplardan ve belgelerden oluştuğunu vurguladı.
Bildiride; Gümüşhane halkının Türk askerinin adaya çıkışını, büyük bir heyecan ve coşku ile izlediği, yüzlerce Gümüşhanelinin genç olsun yaşlı olsun 1974 Temmuz’unda Askerlik Şubesine başvurarak “gönüllü” olarak Kıbrıs’a gitmek istedikleri belirtildi.
Ayrıca Gümüşhane halkının, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin barışı sağlamak üzere Kıbrıs’a yaptığı çıkarmayı desteklemek amacıyla geniş bir yardım kampanyası açtığı ve dönemin Gümüşhane basınının da buna büyük destek verdiği, Gümüşhane gazetelerinde halkı yardıma, milli birlik ve beraberliğe teşvik edici yazıların yayınlandığı vurgulanmıştır. Temmuz- Ağustos 1974 aylarında Gümüşhane gazetelerinde Kıbrıs ile ilgili çok sayıda şiirin yayınlandığı da belgelerle, görsellerle dinleyicilere anlatıldı ve izlettirildi.
Bildiride Gümüşhaneli Kıbrıs gazilerinin durumu da şu şekilde ifade edildi: “Gümüşhane Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği verilerine, gazi kayıt bilgilerine göre; Gümüşhane merkez ve merkez köyleri nüfusuna kayıtlı 39 kişi Kıbrıs çıkarmasına katılmış ve gazi olmuştur. Kıbrıs gazilerinden 26’sı ülkemizin farklı şehirlerinde ikamet etmektedir. Üç gazimiz ise vefat etmiştir. Gümüşhane‘de ise toplam 10 Kıbrıs gazisi bulunmaktadır. Bu gazilerden 4 ‘ü şehir merkezinde, 6’sı ise merkeze bağlı köylerde yaşamaktadır”.
Bozalan, Kıbrıs Adası’nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini korumaya devam ettiğini belirterek bildirisini şöyle sonuçlandırdı; “ Türkiye’nin güvenliği açısından önemli bir konuma sahip olan Kıbrıs Adasına, Atatürk’ün vurguladığı gibi“dikkat etmeliyiz”. Uğrunda can verilen, milli birlik ve beraberlikle huzura kavuşan yavru vatanı, soydaşlarımızı, geçmişimizi unutmamalıyız. Daima birlik ve beraberlik duyguları sergilemeliyiz.”
Bildiride ayrıca Gümüşhaneli Kıbrıs gazileri ile yapılan görüşme kayıtları, fotoğraflar, belgeler, Bilim Ve Sanat Merkezi’nde konu ile ilgili yapılan etkinlikler ile ilgili hazırlanan kısa bir film de katılımcılara izletildi.
Başta oturum Başkanı Prof. Dr. Muammer C. Muşta olmak üzere tüm konuklar tarafından bildiri büyük bir beğeni topladı ve katılımcılara belgeler verildi. Muşta, Begüm Bozalan’ı benzer bildirilerde yine görmek istediklerini ifade etti.
Kapanışta, değerlendirme toplantısı yapılarak, Kongrenin çok başarılı geçtiği akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler tarafından dile getirildi. Kongre kapsamında ayrıca, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya şehir gezisine ve sema gösterisine de iştirak edildi.
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2012, 10:20