Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri ile ilgili bir kararı da Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderen Gümüşhane Kent Konseyinin aldığı kararlar şöyle:
1.KONU: GÜMÜŞHANELİ ŞEHİTLERİN ADLARININ GÜMÜŞHANE’DE MEYDAN, SOKAK, CADDE, PARK, V.B.TESİSLERE VERİLMESİ TEKLİFİ:
Yapılan değerlendirmeler sonunda; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. Maddesi gereği; Meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine ad vermek yetkisi de Belediye Meclisi’ne verilmiştir. Bu vatanın bölünmez bekası için canlarını feda eden güvenlik güçlerimizin mensuplarından Gümüşhaneli şehitlerimizin aziz hatıralarının yaşatılması ve bu bağlamda gelecek nesillerimiz için bu hatıraların canlı tutulması bağlamında, şehitlerimizin adlarının Gümüşhane Belediyemizce uygun görülecek alanlara verilmesini Gümüşhane açısından önemli bir çalışma olarak telakki ediyoruz.
Gümüşhane Kent Konseyi olarak yaptığımız araştırmada; 1988 yılından 18 Mayıs 2016 tarihine kadar Gümüşhane merkez ilçe ve köylerine kayıtlı olup şehitlik mertebesine çıkan hemşerilerimizin sayısı 20 civarındadır.
Şehitlerimizle ilgili kesin bilgiler, mevzuat gereği Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde yer almaktadır.
Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen’in ve Sayın Belediye Meclis Üyelerimizin Şehitlerimizle ilgili hassasiyeti her zaman takdire şayan olmuştur. Bu bağlamda; Gümüşhaneli şehitlerimizin adlarının Gümüşhane’de yeni yapılan çevre yolu tünellerine, meydanlara, üst geçitlere, köprülere, parklara ve benzeri yerlere verilmesi hususunun Belediye Meclisimize tavsiye edilmesi hususu oy birliği ile kabul edildi.
2.KONU: ERMENİLERCE ŞEHİT EDİLEN MEHMET KARAASLAN VE HÜSEYİN HÜSNÜ EFENDİ’NİN ADLARININ GÜMÜŞHANE’DE BİR ALANA VERİLMESİ TEKLİFİ
Yapılan görüşmeler sonunda; Kent Konseyimizce Gümüşhane Belediyesine gönderilen; 29.09.2015 tarih ve 643 sayılı yazımızda konu edilen Gümüşhane Bağlarbaşı mahallesi Sarı Köprü mevkiinde 1920 yılında Ermenilerce Şehit edilen Mehmet Hafız (Karaaslan) ’ın ve yine kent Konseyimizce Gümüşhane Belediyesi’ne gönderilen 13.11.2015 tarih ve 648 sayılı yazımızda konu edilen 1916 yılında Ermenilerce şehit edilen ve mezarı Hasanbey Mahallesinde bulunan Şehit Hüseyin Efendi’nin adlarının da yine Gümüşhane merkez ilçede uygun görülecek yerlere verilmesi ve Bu iki şehitimizin şehit edildikleri yerlere Ermeni mezalimini anlatan kitabeler konulmasını ve her iki şehitimizin kabirlerinin ve çevre düzenlemelerinin yapılması hususlarının da Belediye Meclisimize tavsiyesine oy birliği ile karar verildi.
3.KONU: TARİHİ KUT-ÜL AMMERE ZAFERİNDE İNGİLİZ UÇAĞINI TÜFEĞİ İLE DÜŞÜREN GÜMÜŞHANELİ OSMAN OĞLU MEHMET’İN HEYKELİNİN YAPTIRILIP GÜMÜŞHANE’DE BİR MEYDANA YERLEŞTİRİLMESİ TEKLİFİ:
Yapılan görüşmeler sonunda; 1916 yılında Irakta Kut’ül Ammare savaşında tüfeği ile İngiliz uçağını düşüren Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet’in kahramanlığının Gümüşhane için bir tarihi sembol taşıması nedeniyle; çeşitli tarihi kaynaklarda yer alan fotoğrafından da yararlanarak, Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet’in bir heykelinin yaptırılarak Gümüşhane’de bir meydana konulmasını Gümüşhane için çok önemli bir tarihi görev olarak telakki ediyoruz. Osman Oğlu Mehmet’in heykelin yaptırılması ve aynı şekilde heykelin konulacağı meydan veya kavşağa da Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet adının verilmesi konusunun Gümüşhane Belediye Meclisi’ne tavsiyesine oy birliği ile karar verildi. (Benzer uygulamalar ülkemizin çeşitli yörelerinde bulunmaktadır. Örneğin; Çanakkale savaşlarında büyük başarı gösteren Seyyid onbaşının heykeli Eceabat ilçesine ve Nene Hatun’un heykeli Erzurum’a dikilmişti.)
4.KONU: HAVA KUVVETLERİ ESKİ KOMUTANI HEMŞERİMİZ HAVA ORGENERAL AKIN ÖZTÜRK’ÜN DİREKTİF VE YARDIMLARIYLA GÜMÜŞHANE’YE GETİRİLECEK OLAN EMEKLİ SAVAŞ UÇAĞININ KONUŞLANACAĞI YERLE İLGİLİ TEKLİFİ:
Yapılan görüşmeler sonunda; Adı geçen uçağın, müze özellikli olması ve kamuoyu tarafından dikkat çekici özellikleri bulunmasından dolayı fotoğraf çekiminin bolca yaşanacağı düşüncesiyle insanların rahat hareket etmesi, şehir trafiğinin aksamaması ve benzeri nedenlerle Gümüşhane Müze Müdürlüğü (Kültür Müdürlüğü) bahçesine konuşlandırılmasının yararlı olacağı düşüncesinin Gümüşhane Belediyesi Meclisi’ne teklif edilmesine oy birliği ile karar verildi.
5.KONU: GÜMÜŞHANE’NİN YETİŞTİRDİĞİ BÜYÜK ÂLİM AHMED ZİYAÜDDİN GÜMÜŞHANEVÎ HAZRETLERİ’NİN ADININ MİLLİ EĞİTİM MEVZUATINA GÖRE GÜMÜŞHANE MERKEZ İLÇEDE BİR LİSEYE VERİLMESİ TEKLİFİ:
Konunun Gümüşhane il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teklif edilmesine oy birliği ile karar verildi.
6.KONU: ŞEHİR İÇİN BİR ZARURET OLAN İNÖNÜ MAHALLESİ 15 ŞUBAT CADDESİNDE BİR CUMARTESİ PAZARI KURULMASI TEKLİFİ:
Daha önceleri sık sık gündeme getirilen ve şehir için bir zaruret olan İnönü Mahallesi 15 Şubat caddesinde bir Cumartesi pazarı kurulmasının aciliyet noktasına geldiği kamuoyu tarafından sık sık konuşulmaktadır. Adı geçen pazarın Cumartesi günü kurulması ise; özellikle çalışanlar tarafından istenmektedir. Konunun Gümüşhane Belediye Meclisi’ne yazılmasına oy birliği ile karar verildi.
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 11:00