YAP-İŞLET-DEVRET USULÜYLE İHALE EDİLECEK
Gümüşhane’nin sosyal ve ekonomik hayatının yanı sıra turizmine de önemli katkılar sağlayacak projeyle ilgili Gümüşkoza Gazetesine açıklamalarda bulunan Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Karşıyaka Tabiat Parkı’nın bulunduğu alanın, bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme eğlenmesine uygun bir tabiat parçası olduğunu ifade etti. Projenin 3 Aralık 2015 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından onaylandığını belirten Aydın, projenin Perşembe günü yap-işlet-devret modeliyle ihale edileceğini söyledi.
ŞEHRE HAKİM NOKTADA
84 hektarlık alanda kurulacak olan Karşıyaka Tabiat Parkı Kentin Sosyal ve ekonomik hayatının yanı sıra Turizmine de önemli katkı sağlayacağını kaydeden Aydın, Karşıyaka Tabiat Parkı’nın Gümüşhane’nin en hâkim noktasında olup, halk nezdinde tek nefes alma yeri olarak tabir edildiğini söyledi.
Gümüşhane Valiliği’nin başlatmış olduğu çalışmalarla Gümüşhane Marka şehir olma yolunda Karşıyaka Tabiat Parkı’nın en önemli mihenk taşı olacağına dikkat çeken Aydın, “Gümüşhane Üniversitesindeki 2015 yılı öğrenci sayısı 17 bin kişi olup, hedeflenen rakam 20 bin kişidir. Gümüşhane de orta öğretimde öğrenim gören öğrenci sayısı ise 11 bin 500 kişidir. Ayrıca Gümüşhane ilimiz sonbahar- kış- ilkbahar mevsimlerinde Üniversite öğrencisiyle dolup taşmakta, yaz mevsiminde ise küresel iklim değişikliği nedeni ile köylere aşırı yapılaşma olması ile de gurbetçilerle dolup taşmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında yaşayan Gümüşhaneli sayısı 500 bin kişidir. Ayrıca ilimiz maden şehri olması nedeniyle de göç veren il olmaktan çıkıp göç alan il konumundadır. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra güneş, sahil ve kum turizminin artık önemini yitirmesi ile de, ilimizin sahip olduğu doğa güzellikleri, biyoçeşitliliği, av turizmi ve doğa harikaları ile de yabancı Turizmin gözdesi durumundadır” dedi.
Gümüşhane’nin ve Tabiat Parkının İpek yolu üzerinde olmasının da bir farkındalık olduğuna dikkat çeken Aydın, “İlimiz Karadeniz'i Orta Asya ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan önemli bir konumda olmasıdır. İran'a olan ekonomik ambargonun kalkması da transit taşımacılık için önemli bir konumdadır. Çevre illerde de Teleferik olmaması nedeniyle bu farkındalıkla büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
İŞTE PARKTA YAPILACAKLAR
Tabiat Parkı projesinde her ayrıntının düşünüldüğünü kaydeden Aydın, “Tabiat Parkımızda Konaklama için 22 adet Orman köşkünün olması, yaşlıların günübirlik kalabilecek tesislerin olması, 400 kapasiteli çok amaçlı salonun olması ki, burada ilimizin en eksikliklerinden birsinin Geniş kapasiteli düğün salonu ve Toplantı salonunun olmamasıdır.
Çok amaçlı salonun hemen yanında bulunan manzara seyir terasında evli çiftlerin Gümüşhane'nin en hakim noktasından yani, Gümüşhane'yi Daltaban mevki ile 2. Toki ye kadar olan alanın da içinde olacağı çok güzel bir manzara fotoğrafına sahip olacaklardır.
Tabiat parkımızda bulunan macera parkı ve maceracılar için bayrak kayaya tırmanma hattının olması ve festivaller ve uçurma şenliklerinin yapılacağı alanında olması ayrı bir farkındalık ile ziyaretçi sayınını artmasına neden olacaktır. Gümüşhane'de yeterli sosyal alanların olmamasını gerekçe göstererek göreve başlamadan hemen tayın isteyen memurların, sosyal alanların olmamasını gerekçe göstererek çevre illere giden öğrencilerin ve halkın artık gerekçeleri kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.
TELEFERİKLE AYDA 2 BİN KİŞİ TRANSFER EDİLECEK
Ulaşım konusunda da bilgiler veren Aydın, “Tüm bu bilgiler şunu göstermektedir ki teleferikle ayda 1500-2000 kişi transfer edilecektir. Bu teleferik hattı kurulduğu zaman öğrencilerin bir çoğu teleferiği kullanacak. Sabah hastanede muayene olan bir kişiye doktor 3 de muayeneye gel dediği zaman o boşlukta belki de gidip Süleymaniye’yi ve Karşıyaka tabiat parkını gezip gelecekler. Süleymaniye Mahallesi Rumların, Hıristiyanların ve Müslümanların yaşadığı yerdir. Dini yönden de çok zengin bir yerdir. Süleymaniye de gezdikten sonra gelecek festivallerin düzenleneceği yere orada çayını içecek. Çocuk oyun gruplarımız da olacaktır. Aile olarak çocuklarını bir parka götürüp orada güzelce eğlendikten sonra teleferikle beraber şehir merkezine inecekler. Halk dili tabiriyle Gümüşhane nefes alma yeri olacaktır. Gümüşhane çok önemli bir yer olacaktır.” dedi.
SÜLEYMANİYE İLE ENTEGRELİ TESİS
Aydın, “Alan şehir merkezi içerisinden kuş uçuşu 1 km, Araç yolu ile, mesire alanı güzergahından 2 km olup stabilizedir. Yeni Devlet Hastanesi tarafından ise 6 km olup yolun 3 km'si asfalt, 3 km'si de stabilizedir. Yeni Devlet Hastanesi ile Süleymaniye mahallesini birbirine bağlayan yol bulunmaktadır. Gelişme planında; giriş kontrol noktası ve giriş kapısı 2 adet, Tanıtım birimleri, idare ve ziyaretçi merkezi, çok amaçlı salon, mescit, 22 adet orman köşkü, yöresel ürünler satış birimi 8 adet, büfe 2 adet, çeşme ( üçlü 5,Tekli 5 adet ) , çadır 20 adet, Yağmur barınağı 2 adet, Piknik masası 15 adet, Çatılı piknik masası 60 adet, Prefabrik anfı 2 adet, otopark 7 adet. (116 oto), çocuk oyun alanları, macera parkı, manzara seyir terası, çadırlı kamp alanı, festival-panayır ve uçurtma alanı bulunmaktadır. Farkındalık açısından en önemlisi olan Şehir Merkezinde yapımı tamamlanmakta ola Gençlik merkezinden Tabiat Parkımıza 1 km'lik teleferik yapımı yer almaktadır. Şehrin doğusunda 150 m mesafesinde 200 yatak kapasiteli Gümüşhane Devlet Hastanesi ki (2016yılında 439.617 kişiye sağlık hizmeti verilmiştir.), 750 Kapasiteli Üniversite Öğrenci Yurdu bulunmaktadır. Batısında, Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi üç dinin aynı zamanda yaşandığı (İslam, Rum, Ermeni) bir medeniyeti ve tarihimizin tüm izlerini bağrında taşıyan Eski Şehir bulunmaktadır. Kuzeyinde yapımına başlanan Kayak Tesisi bulunmaktadır. Tüm bu alanlara gidecek kişilerin Teleferikle Tabiat Parkına çıkarak oradan Parkımıza ait Yürüyüş yolu, araç yolu ve pislet yolu ile ilgili yerlere en kısa zamanda gitmiş olacaktır” diye konuştu.
Oğuzhan Bayır
Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 17:00