Gümüşhane'nin ekonomik potansiyeli konuşuldu

Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, şehrin sanayi ve ticari potansiyelinin artırılması için sadece kâr odaklı değil, şehrin insanına ve geleceğine değer katmayı hedefleyen girişimcilere ihtiyaç olduğunu belirterek bu bağlamda görev süresi boyunca bürokratik süreçlerin hızlanması için gerekli iradeyi ortaya koyacağını söyledi.

Gümüşhane'nin ekonomik potansiyeli konuşuldu

Vali Baruş, İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından her hafta Salı günleri Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evinde düzenlenen "Şehir sohbetleri" programının bu haftaki bölümüne katıldı.

“Gümüşhane'nin ekonomik potansiyeli” başlığıyla gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak MÜSİAD Gümüşhane Başkanı Cihan Canlı katıldı.

Programda İş insanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlarla birlikte katılan Vali Baruş, hayatın canlı olmasının o şehirdeki fikir ve kültür hayatının hareketli olmasıyla mümkün olduğunu belirterek “Sivil toplum kuruluşlarını dinleyerek, oradaki fikir hareketinden, canlılığından istifade ederek şehir hakkında daha derin bilgi saygı olma imkanına sahip olacağız. İlin potansiyelini daha iyi bir şekilde öğrenmek, ileride o şehir için yapılacak çalışmalarda bize önemli bir ufuk sağlıyor. Bu anlamda da bu akşamın önemli bir kazanım olacağını düşünüyorum kendi açımdan” dedi.

“Burada başarı hikayelerine ihtiyaç var”

Gümüşhane’ye yatırım yapma cesareti gösteren insanlara uygun bir ortam sunmak, işini kolaylaştırmak istediklerini kaydeden Vali Baruş, “Devlet kurumlarının, bürokrasinin yapması gereken husus bu. Bir de şehirde sanayinin gelişmesi için girişimcilik ruhu, olması gerekiyor. Burada başarı hikayelerine ihtiyaç var. Bunu sürükleyecek insanlar, onların hikayelerinden yola çıkarak onlardan cesaret bulacak yeni iş insanlarına ihtiyaç var. Hep sadece kârını düşünen değil ama aynı zamanda şehrini düşünen insanlara, girişimcilere ihtiyacımız var. Şehrinin insanının derdiyle dertlenenlere ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Bürokratik mekanizmaları hızlandırmamız gerekiyor”

Devletin birçok kurumunun teşvik ve destek verdiğini hatırlatan Vali Baruş, “Devletimiz hazırladığını projeleri hayata geçirmenizde size çok ciddi imkanlar sağlıyor. Ama bu imkanlardan haberdar olmayan iş insanları da var. Veya bundan haberi olmadığı için harekete geçme ihtiyacı duymayanlar var. Onun için bizim yapmamız gereken sağlıklı bir bilgilendirme. Bir de proje hazırlama kültürünün şehirde tam olarak oturması lazım. Heyecan heyecanı doğruyor. İnsanlar birinin başarısını gördükçe bu işe istekli davranmaya başlıyor. Bu ortamın sağlanması gerekiyor şehrimizde. Gerekli ortamı, uygun ortamı sağlama noktasında da bürokratik mekanizmaları hızlandırmamız gerekiyor. Ben şunu söyleyebilirim buradaki iş insanlarımıza. Yaşadıkları zorluklarda lütfen bizi muhatap alsınlar, birebir muhatap alsınlar. Herkesin derdi aynı olmayabilir. Yani bu şehirde görev yaptığı halde işte Gümüşhane'nin bir an önce kalkınması, bir an önce ekonomisinin hareketlenmesi konusunda çok istekli olmayan kişiler olabilir bürokraside. Onları aşma yönünde de ben gerekli iradeyi göstereceğim. Bundan emin olun. Her türlü zorlukta, yatırım ortamında karşılaştığınız her türlü güçlükte gerekli gayreti göstereceğiz. Bundan emin olun” ifadelerini kullandı.

“Hepimiz bu şehre kendimizi adamamız lazım”

Bir ildeki mutluluğun o ildeki insanların ekmek parası kazanmasından geçtiğini çok iyi bildiğini dile getiren Vali Baruş, “Hepimiz tetikte olmak zorundayız. Hepimiz bu şehre kendimizi adamamız lazım. Bu sorunları görerek dertlenmemiz lazım. Herkes bir tarafa çekip sadece kendi menfaatini düşünmeye, kendi kârını düşünmeye kalkarsa o şehir ilerlemesi mümkün değil. Onun için birbirimize heyecan vereceğiz. Üniversitemizden de çok iyi istifade etmemiz lazım. Üniversitede çalışan hocalarımız, özellikle mühendislik bölümlerinde, teknik bölümlerde, proje üretiminde aktif olmaları lazım. Onları da sürecin içerisine dahil etmemiz gerekiyor. Onlar da gerekli duyarlılığı gösterirse neden olmasın? Gümüşhane'ye ciddi bir ivme hareket gelir” dedi.

“Şehrin büyümesi, kalkınması için atılacak her olumlu adımda en önde çalışmaya gayret gösteriyoruz”

MÜSİAD Gümüşhane Başkanı Cihan Canlı da konuşmasında MÜSİAD’ın kuruluş sürecinden, Gümüşhane’de yaklaşık 5 yıl önceki kuruluş aşamalarından bahsederek, “Bugün 11 farklı sektörde 34 üyemiz bulunmaktadır. Gümüşhane’nin her ilçesinde üyemiz var. Üyelerimiz şehirde katma değerli işleri yapan işletmelerden oluşmaktadır. Şehrin gelişimi için çalışmak, projeler ve fikirler üretmek, bunları gerçekleştirmek birinci önceliğimizdir. Her zaman şehrin birlikte hareket etmesini savunuyoruz. Ancak bu sayede sonuç alınabilir düşüncesindeyiz. Şehrin büyümesi, kalkınması için atılacak her olumlu adımda en önde çalışmaya gayret gösteriyoruz” dedi.

“Çözüm yolları bulunmalı, beraber hareket edilerek çözülmelidir”

Gümüşhane’nin birçok sorunu bulunduğunu fakat hiçbirisinin çözümsüz olmadığının altını çizerek önemli olanın birlikte hareket etmek ve irade göstermek olduğunu vurgulayan Canlı, “Sorunları tespit etmek gereklidir ama sürekli şikayet etmek doğru değildir. Çözüm yolları bulunmalı, beraber hareket edilerek çözülmelidir. Gümüşhane bulunduğu coğrafya itibarıyla birçok avantaj ve dezavantajı barındırmaktadır. Bugün dezavantajları konuşmak yerine bunları nasıl avantaja çevirebiliriz diye konuşmalıyız. Şehrimiz her zaman olumsuzlukların peşinden gitmiş, sürekli şikayet etmeyi öğrenmiştir. Ancak bizler artık şikayet zamanının geçtiğini artık çözüm zamanının geldiğini düşünüyoruz. Günümüzün zor ekonomik şartlarında daha fazla hareketsiz durmak doğru değildir. Tren kaçmaktadır, biran önce harekete geçilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Tüm paydaşların bir araya gelmesi, sorunların tespit edilmesi, çözüm önerilerinin sunularak gerekli yerlere iletilmeli”

Gümüşhane’nin en büyük eksikliğinin birlikte hareket edilmemesi olduğunun altını çizen Canlı, “Her kafadan farklı bir ses çıktığı için şehrin asıl ihtiyaçları tespit edilemez hale gelmiştir. Herkes kendi açısından değerlendirmekte ona göre fikirler sunmaktadır. Dolayısıyla şehrin herkes tarafından kabul edilen bir plan ve programı oluşmamıştır. Bizim önerimiz tüm paydaşların bir araya gelmesi, sorunların tespit edilmesi, çözüm önerilerinin sunularak gerekli yerlere iletilmesidir. Sonrasında da takip edilerek sonuçlandırılmasıdır. Biz MÜSİAD ailesi olarak aşağıdaki konuların çözüme kavuşturulması için ortak hareket edilmesi kanaatindeyiz” diye konuştu.

“Gümüşhane kendisi küçük ama etkisi büyük bir şehir”

Gümüşhane’de birbirine yük olmak yerine yük almak gerektiğini vurgulayan Başkan Canlı, “Mutlu bir şehir, güçlü bir şehir diyoruz. Gümüşhane’nin olumsuzluklarını bir tarafa bırakıyoruz. Bunları aldık, kabul ettik. Bunları konuşmak Gümüşhane’nin sorunlarını azaltmıyor. Çalışarak bunları çözebiliriz. Biz Gümüşhane olarak diyoruz ki Gümüşhane kendisi küçük ama etkisi büyük bir şehir” dedi.

“İşsizlik ve göç en büyük problem”

Konuşmasında özellikle kapanan madenler ve çağrı merkeziyle birlikte artan işsizlik ve göç problemine değinerek Kelkit ve Şiran OSB projelerinin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Canlı, tüm işletmelerde yaşanan kalifiye elaman sıkıntısının çözümü için de harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Birçok farklı ve kaliteli ürün üretilen Gümüşhane’de bu firmaların sayısı artmalı”

İlçelerle il merkezinin bağlantı yollarının biran önce bitmesi gerektiğini, uygun bir alana imalat sanayi sitesi yapılması gerektiğini, Gümüşhane OSB’nin 6.teşvik bölgesinde ve 25 cazibe merkezi ilden birisi olduğunun anlatılması gerektiğini hatırlatarak umutsuz olunmaması gerektiğini ifade eden Canlı, birçok farklı ve kaliteli ürün üretilen Gümüşhane’de amaçlarının bu firmaların sayısını artırmak olduğunu sözlerine ekledi.

“Şehrimiz kendisi küçük ama etkisi büyük bir şehirdir”

Başkan Canlı konuşmasında Gümüşhane’deki başarılı girişimlerden de örnekler aktararak, “Şehrimiz kendisi küçük ama etkisi büyük bir şehirdir. Yeter ki birlik içinde olalım beraber hareket etmeyi başaralım” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER