Gümüşhane Şeker Fasulyesi Coğrafi İşaret Belgesi alma yolunda

Gümüşhane’ye özgü özellikleri ile yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan ve beğenilerek tüketilen Gümüşhane Şeker Fasulyesinin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Gümüşhane Şeker Fasulyesi Coğrafi İşaret Belgesi alma yolunda

Gümüşhane’ye özgü özellikleri ile yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan ve beğenilerek tüketilen Gümüşhane Şeker Fasulyesinin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Gümüşhane ve bölgeye özgü ürünlerin tescil edilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan Gümüşhane Şeker Fasülyesi tescil müracaatı incelenerek TÜRKPATENT Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayınlandı.

Konuyla ilgili bilgi veren GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, Coğrafi İşaret Belgesi’nin geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunması ve yöresel bir marka haline getirilmesi için çok önemli olduğunu söyledi. Coğrafi işaret amblemine sahip ürünlerin, benzerlerinden kolayca ayrılabildiğini ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle pazara sunulabildiğini belirten Başkan Akçay, “Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması ve yöresel bir marka haline gelmesinde büyük öneme sahip olan coğrafi işaretler, verildiği ürüne önemli bir ekonomik değer katar ve üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar sunar” dedi.

“Coğrafi İşaret Demek Yöresel Marka Değeri Demektir”

Coğrafi işaret tescili ile ürünlerin standartları, geleneksel özellikleri ve üretim metotlarının koruma altına alındığını hatırlatan Akçay, “Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü yani gerçek üreticilerini korur. Bu açıdan bizlerde Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak atalarımızdan bizlere miras bırakılmış lezzet kültürümüzün ve şehrimize özgü ürünlerin pazarlama gücünü artırmak ve gerçek üreticilerini koruma altına alarak kırsal kalkınmaya öncülük etmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor ve girişimlerde bulunuyoruz” diye konuştu.

“Dört Ürünümüz Daha Tescil Aşamasında”

Gümüşhane’de bugüne kadar tescil edilmiş ve Coğrafi İşaret belgesi almış ‘Gümüşhane Dut Pestili’, ’Gümüşhane Kömesi’, ’Gümüşhane Ekmeği’, ’Gümüşhane Sironu’ ve ‘Kelkit Zilli Kilimi’ olmak üzere 5 adet ürün bulunduğunu dile getiren Akçay, “Yine odamız tarafından müracaatı yapılmış ‘Gümüşhane Şeker Fakültesi’nden ayrı olarak üç yöresel ürünümüzün daha Coğrafi İşaret belgesi alması için çalışmalara devam ediyoruz. Tabi bu tescil süreci böyle bir ayda olabilecek kısa bir süreç değil. Türk Patent ve Marka Kurumu usul ve esaslarına göre yürütülen uzun bir süreç ve çeşitli aşamalardan oluşuyor. İlgili aşamalar eksiksiz olarak tamamlandığında ise ilgili başvuru resmi Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayınlanarak tescil ediliyor. Bizlerde bu bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Bu kapsamda Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürütmüş olduğumuz tescil çalışmalarında her daim bizlere destek veren ve tescil başvurusu yaptığımız  ürünlerin ilgili   raporlarının  hazırlanmasında büyük emeği olan Sayın Doçent Doktor Oktay Yıldız hocamızı da ayrıca teşekkür ederek, akademik hayatında ve  çalışmalarında başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER