Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kararıyla Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2020-2021 Eğitim-Öğretim güz dönemi itibariyle öğrenci alarak aktif hale geliyor.
Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan bölümlerden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün bünyesindeki akademik kadronun tamamlanmasıyla birlikte 2020-2021 Eğitim-Öğretim Güz Dönemi itibariyle 40 öğrencisini karşılamanın heyecanını yaşıyor.
Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Kaya’nın bölüme üçüncü öğretim üyesi olarak atanmasıyla en az üç öğretim üyesi şartı ve diğer şartları sağlayan bölümün YÖK tarafından aktif hale getirilmesi kararlaştırıldı. Bölüm bünyesinde hâlihazırda turizm alanında doktora unvanına sahip olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray Polat ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Ödemiş ile ayrıca Öğr. Gör. Rıfat Pir görev yapıyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ağırlıklı olarak uygulamalı bir alan olup, bölümün amacı; mezun öğrencilerin konaklama işletmeleri bünyesinde yer alan mutfak departmanında ya da bağımsız olarak faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinde baş aşçı veya aşçı olarak ya da yönetici pozisyonunda istihdam edilebilmelerini sağlamak.
Ayrıca bölümün diğer bir amacı da girişimci olarak sektörde yer almayı hedefleyen öğrencilerin sektörü ve mutfağı iyi tanıyan bir profesyonel olarak kendi yiyecek-içecek işletmelerini kurabilecek yönetsel bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak.
Bu bölümden mezun olanlar, mutfak sanatıyla ilgili farklı alanlarda da istihdam olanağı bulabilecekler. Sadece “güzel yemek” serüveninin ötesinde mutfağın bir bütün olarak yönetilmesi ve buna sanat unsurlarının da dâhil edilerek sunulmasını amaçlayan bölümde, eğitim mutfağı “sıcak ya da soğuk mutfak” ve “pastane ve unlu mamuller” ünitesi olarak planlanmış olup, bir mutfakta olması gereken tüm araç gereçleri içerecek şekilde düzenlenmeye gayret ediliyor.
Bölümün açılmasına dair açıklamalarda bulunan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Üniversitemizde Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan bölümlerden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün öğrenci alımına dair YÖK’e yaptığımız başvurumuz sonuçlandı. Böylelikle bu bölümümüz yeni dönemde öğrencilerini alacaktır. Bilindiği üzere son dönemlerde giderek popülerliği artan ve istihdam alanı giderek genişleyen bir bölüm olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, üniversitemizin ve Turizm Fakültesi’nin vizyonunu daha da ileriye taşıyacak bir potansiyel barındırmaktadır. Bizler de bu potansiyeli yakalamak adına bir çalışma başlattık. Hızlı bir şekilde tamamladığımız akademik kadromuzun yanı sıra öğrencilerimizin eğitimlerini göreceği ve aynı anda 80 öğrencinin uygulamalı eğitim alabileceği mutfağın hazırlanmasına yönelik hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Hazırlığı devam eden bu mutfağımızda eş zamanlı olarak 40 öğrenci sıcak ya da soğuk mutfak eğitimi, 40 öğrenci ise pastane ve unlu mamuller eğitimi alabilecektir. Hazırlıkların 2020 Eylül ayı itibariyle tamamlanması ve yeni gelen öğrencilerimize hizmet vermesi planlanıyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş olanakları konusunda da birçok sektörden daha rahat bir pozisyonda yer alıyor. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve kamu kuruluşlarında çok rahatlıkla iş sahibi olabilirler. Bölümün başta Gümüşhanemizin yöresel yemekleri olmak üzere ülkemiz turizmine yeni bir boyut kazandıracağına ve önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu amaçla da yeni dönemde öğrencilerini alacak olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bölüm açmak marifet değil, devam ettirebilmek önemli. Uzaktan eğitim düşünen üniversiteye yeni bölüm, çok manidar.