Gümüşhane’de Ahilik Haftası kutlama programı kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.
Ülke genelinde 30, Gümüşhane’de de 10.kez düzenlenen etkinlik Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Daha sonra Hükümet Konağı önünden Atatürk Kültür Merkezine kadar Gümüşhane Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.
“Ahilik, kardeşliğin, cömertliğin, ilmin, irfanın, doğruluğun ve dürüstlüğün ifadesi”
Etkinliğin salon programı ise Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Buradaki programda konuşan Gümüşhane Vali Vekili ve Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, ahiliğin kardeşliğin, cömertliğin, ilmin, irfanın, doğruluğun ve dürüstlüğün ifadesi olduğunu belirterek, “Ahilik yeri geldiğinde bir memleketin güvenlik ve asayişini sağlayan, yeri geldiğinde hayırsever bir kurum gibi çalışan ve devlete en ufak bir sıkıntı geldiğinde canıyla malıyla dik duruşunu gösteren bir teşkilattır. Biz esnaflarımızın yüzünü güler yüzlü görünce o beldede güzellikler olduğunu anlarız” dedi.
“Tarih boyunca esnaflarımız en zor zamanlarda devletinin yanında olmuştur. 15 Temmuz bunun en büyük göstergesidir”
Esnafların memleketin temel dinamikleri olduğunu, bu kurumun zarar görmesi halinde devlet ve milletin de zarar göreceğini kaydeden Yavuz, “Tarih boyunca esnaflarımız en zor zamanlarda devletinin yanında olmuştur. 15 Temmuz bunun en büyük göstergesidir. İlk sokağa inenler esnaf teşkilatlarımızdır, lüks arabalara binenler değil. Ahilik teşkilatının güzel hasletlerinin bütün kurumlara sirayet etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
“Ahilik Anadolu'da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuştur”
Gümüşhane Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar ise toplumlar modernleştikçe kıymeti daha iyi anlaşılan Ahiliğin insanlığın önüne yeni açılımlar sunan, eskimeyen bir sistem olduğuna değinerek, "Ahilik Anadolu'da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuş, 13.yüzyıldan 19.yüzyıla dek Anadolu'da, Balkanlar'da ve Türkistan'da yaşayan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmesini ve ahlaki yönden gelişmesini sağlamıştır" diye konuştu.
“Anadolu’nun en önemli Ahilik merkezlerinden birisi Gümüşhane’deydi”
Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk’in ardından söz alan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, ahilik teşkilatıyla ilgili bilgiler aktardıktan sonra büyük seyyah İbni Batuta'nın aktardığı bilgilere göre Anadolu'da ki en önemli Ahilik merkezlerinden birisinin de Gümüşhane'de "Gümüşhane Mecdüddin Zaviyesi" adıyla olduğunu belirterek, Gümüşhane'de bir ahi zaviyesinin 13.yüzyılda bulunmasının Gümüşhane'nin tarihi misyonu açısından çok önemli bir olay olarak değerlendirdi. Akçay, ahiliğin hedefinin sadece esnaf ve sanatkarlar değil bütün toplumu kapsadığını belirterek, herkesin Ahiliğin belirtilen 7 kuralına uymaya davet etti.
“Osmanlı’nın 600 yıl dünyaya hükmetmesinde Ahilik geleneğinin çok büyük katkısı oldu”
Gümüşhane Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban da esnaf ve sanatkarların en önemli haftasının Ahilik Haftası olduğuna değinerek Osmanlı’nın 600 yıl dünyaya hükmetmesinde Ahilik geleneğinin çok büyük katkısı olduğunu ifade etti. Daltaban, Ahiliğin merkezinde sermaye değil de insan olduğunu belirterek, 15 Temmuz’da tankların önüne yatanların ahilik kültürüyle yetişenler olduğunu sözlerine ekledi.
Kutlama programı kapsamında daha sonra Trabzon Büyükşehir Tiyatro ekibi tarafından “Şed kuşatma törenini” canlandıran tiyatro oyunu sahnelendi.
Yılın ahisi, kalfası ve çırağı şed giydi
Hafta nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından Gümüşhane’de 2017 yılında yılın Ahisi seçilen Hüseyin Çakmak, yılın kalfası seçilen Mustafa Gündüz ve yılın çırağı seçilen Anıl Aydurmuş'a plaket ve belgeleri takdim edildi, şed giydirildi.
Salon programının ardından etkinlik Fatih Parkında vatandaşlara pilav ve kavurma ikramıyla son buldu.
Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2017, 15:18